Sama Bankmana-Frieda aretirali na Bahamih. Bodo ustanovitelja propadle kriptoborze FTX izročili ZDA?

M. S.
13.12.2022 09:46

Bahamski generalni državni tožilec je sporočil, da bodo morebitno formalno zahtevo za predajo Bankmana-Frieda obravnavali prednostno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skozi zaslišanja želijo ugotoviti osnovne dejavnike, ki so privedli do zloma 32 milijard dolarjev vredne borze kriptovalut.
Reuters

Ustanovitelja novembra propadle kriptoborze FTX Sama Bankmana-Frieda (SBF) so včeraj aretirali na Bahamih, poroča več tujih medijev. Zelo verjetno je, da ga bodo bahamske oblasti predale Združenim državam Amerike. Generalni državni tožilec je sporočil, da bodo morebitno formalno zahtevo za predajo Bankmana-Frieda obravnavali prednostno.

"Bahami in ZDA imajo skupen interes, da terjajo odgovornost od posameznikov, ki so kakorkoli povezani s FTX in so izdali javno zaupanje ter prekršili zakon," je sporočil premier Philip Davis. Dodal je, da nameravajo Bahami sodelovati z ameriškimi oblastmi, hkrati pa bodo nadaljevali lastne regulativne in kazenske preiskave.

Sam Bankman-Fried
Reuters

Obtožbe zoper SBF obsegajo elektronske goljufije, zarote, povezane z njimi, goljufije z vrednostnimi papirji in pranje denarja, poroča New York Times. Sam Bankman-Fried naj bi sicer danes glede propada FTX pričal pred odborom predstavniškega doma za finančne storitve, zdaj pa bo glavna priča novoimenovani izvršni direktor skupine FTX John J. Ray III, medtem ko še ni jasno, ali bo bahamska vlada dovolila tudi sodelovanje Sama Bankmana-Frieda. Zaslišanja se sicer začno danes ob 16. uri po srednjeevropskem času, odbor pa upa, da bo skozi zaslišanja ugotovil osnovne dejavnike, ki so privedli do zloma 32 milijard dolarjev vredne borze kriptovalut. Razpravljali naj bi o uporabi denarja strank, o napakah pri obvladovanju tveganja, o preiskavah in tožbah FTX ter o njenem vplivu na kriptoindustrijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta