Ta evropska prestolnica je najcenejša in najudobnejša destinacija za digitalne nomade

D.Ži
12.10.2023 11:33

V zadnjih letih so se mnogi preselili v cenejša mesta, a s pomočjo svetovnega spleta svoje delo v domovini še naprej opravljajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skopje so ocenili kot poceni, udobno in zanimivo mesto. 
Profimedia

Pandemija je dolgoročno vplivala na naš način dela in potovanja, kar se jasno vidi tudi v tem, koliko poslov danes teče prek spleta iz domačega udobja, možnost opravljanja dela iz tujine pa je postala življenjski slog mnogim. Življenja digitalnih nomadov so v veliki meri odvisna od sektorja, v katerem delajo, plače in prilagodljivosti delovnega mesta ter tega, ali lahko med opravljanjem svojega dela potujejo.

Stari bazar v Skopju je poln starodobnega šarma.
Profimedia

Seznam držav, ki ponujajo vizume za digitalne nomade, se povečuje, vendar ima vsaka od njih drugačne zahteve. Kreditna družba Norton Finance je z analizo različnih pogojev izvedla raziskavo o najcenejših evropskih prestolnicah za življenje digitalnih nomadov.

Potovalni strokovnjaki podjetja so ocenili evropske države in jih razvrstili na podlagi povprečnih stroškov najemnine, komunalnih storitev, prevoza, hrane, rekreacije in interneta ter stroškov povratnih letov iz Združenega kraljestva.

Na prvem mestu je pristalo Skopje v Makedoniji, opisano kot cenovno ugodna turistična destinacija, priljubljena zaradi arheoloških najdišč in ulične hrane. Cena javnega prevoza je eden od razlogov za tako dobro oceno Skopja, saj je mesečna vozovnica za javni prevoz osemkrat cenejša od tiste v Londonu.

Življenja polno, a še vedno poceni Sarajevo je zasedlo drugo mesto. 
Profimedia

Na drugem mestu je Sarajevo, ki ga opisujejo kot očarljivo prestolnico Bosne in Hercegovine. "Enosobno stanovanje v središču mesta v povprečju stane noro ugodnih 275 evrov na mesec," pišejo v reviji Time Out.

Tretji na lestvici je Kišinjev v Moldaviji, med prvih 10 pa so tudi Sofija (Bolgarija), Bukarešta (Romunija), Beograd (Srbija), Budimpešta (Madžarska), Varšava (Poljska), Vilna (Litva) in Riga (Latvija). Na lestvico se ni uvrstilo nobeno slovensko mesto. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta