To so podjetja, ki z inovativnimi rešitvami iščejo svoje mesto na trgu

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
05.11.2022 04:00

Reeba XR, Jeromel in Tri-sense so mlada inovativna podjetja, ki jim bomo z mentorsko pomočjo v okviru pospeševalniškega programa Moje podjetje = Moj uspeh skušali pomagati pri reševanju izzivov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Nasveti in možnost, da svoje poglede soočiš s pogledi strokovnjakov z različnih področij, so izjemno dragoceni, a ne samo na začetku uresničevanja poslovne ideje," je prepričan Borut Sočan.
Andrej Petelinšek

V uredništvu Večera smo skupaj s partnerji - A1 Slovenija, Consilium, pravno svetovanje, Kadrovska asistenca, Lidl Slovenija, Lunos, Nova KBM, Original, kreativni marketing, in Zavarovalnica Sava - v okviru pospeševalniškega projekta Moje podjetje = Moj uspeh prepoznali tri obetavna mlada podjetja, ki jim bomo z ustrezno mentorsko pomočjo v prihodnjih mesecih zagotovili podporo, da bi lahko njihove dobre podjetniške ideje tudi na trgu dobile pozornost, ki si jo zaslužijo. Kajti dragocen nasvet ali izkušnja nekoga, ki je to pot že prehodil, lahko podjetniku prihranita marsikatero "modrico".

Tisti trije, katerih potencial je prepoznala strokovna komisija, so ljubljansko podjetje Reeba XR z lastno 3D-virtualno platformo, ki jo je mogoče uporabiti za izvedbo virtualnih predstavitev, virtualnih galerij, virtualnih dogodkov in hibridnih dogodkov, drugo je slovenjegraško podjetje Jeromel s prvim ležiščem na svetu za spanje pod naklonom Dreamvano, ki preprečuje refluks, pomaga pri regeneraciji telesa in poskrbi, da se zbudimo bolj spočiti in z več energije. Tretje podjetje je škofjeloška družba Tri sense, ki s pomočjo umetne inteligence optimizira in avtomatizira procese v večjih inovativnih podjetjih ter s pomočjo tehnologije napoveduje kritične dogodke.

Poslovno okolje se spreminja hitro

"Hvala za zaupanje in sprejem v program mentoriranja. Nasveti in možnost, da svoje poglede soočiš s pogledi strokovnjakov z različnih področij, so izjemno dragoceni, a ne samo na začetku uresničevanja poslovne ideje. Še posebno so koristni, če upoštevamo, kako hitro se svet okrog nas spreminja, z njim pa poslovno okolje. To še zlasti velja za našo dejavnost, ki je v zgodnji stopnji razvoja, in v naslednjih letih pričakujemo hitro rast," pravi Borut Sočan, prokurist in CTO-podjetja, kjer razvijajo 3D-fotorealistične interaktive virtualne rešitve oziroma "metaverse" rešitve, predvsem za poslovno rabo.

"Zelo smo hvaležni za priložnost, kajti mentoriranja so res veliko vredna, predvsem to, da ti nekdo, ki je že prehodil to pot, lahko svetuje, ker olajša marsikateri izziv in omogoči hitreje doseči cilje," pravi Tilen Jeromel, ki z ekipo ležišče že uspešno prodaja v Sloveniji, zdaj so prvo uspešno prodali na avstrijskem trgu, spogledujejo pa se tudi že z ZDA. "Naš namen je najti posamezne distributerje za posamezno državo, iščemo pa tudi kakega večjega partnerja," pravi Jeromel.

"Da so predvsem povezave z večjimi podjetji, partnerji projekta, zanj zelo dragocene, pravi Mitja Pajek, ustanovitelj podjetja Tri sense: "Včasih je le kontakt vse, kar je potrebno za uspeh zgodbe. Mentoriranje pa prinese tudi znanje in izkušnje, s katerimi lahko preprečimo napake. Je pa pomembno, da so mentorstva skrbno izbrana, ne le na podlagi potrebnih znanj, pač pa tudi z vidika 'kemije' med mentorjem in mentorirancem."

Ležišče Dreamvano omogoča spanje pod petstopinjskim naklonom, narejeno je iz vrhunskih materialov in se tako uvršča v razred ležišč visokokakovostnega razreda. Sedemconski 100-odstotni naravni lateks poskrbi, da se telo udobno potopi v idealen položaj, ki ohranja hrbtenico v optimalni legi. Spanje pod naklonom učinkovito preprečuje refluks oziroma gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB), saj fizikalno prepreči izlivanje želodčne tekočine nazaj po požiralniku. Naklon prav tako pomaga pri regeneraciji telesa in poskrbi, da se zbudimo bolj spočiti in z več energije. Pozitivne učinke spanja pod naklonom priznavajo ugledne medicinske institucije, kot so harvardska šola medicine, britanski nacionalni inštitut za zdravje in elitni zdravniki po vsem svetu.

Veliko znanja s področja umetne inteligence, blockchain rešitev in na področju virtualne in razširjene resničnosti

V podjetju Tri Sense ustvarjajo inovativne rešitve s pomočjo umetne inteligence na področjih proizvodnje, avtomobilske industrije, prometa, telekomunikacije, bančništva in zavarovalništva. Na izzive svojih uporabnikov skušajo odgovoriti s podatki, ki so že na voljo. Če jih ni, jih poiščejo ali za njihovo pridobitev aplicirajo potrebne senzorje. Ob tem najprej ovrednotijo čas poplačila investicije (ROI) in začrtajo projekt, šele nato implementirajo rešitev. Iz številnih podatkov generirajo nove informacije (na primer, kdaj bodo nastala pregrevanja, življenjska doba proizvodov, avtomatsko nastavljanje parametrov strojev, napovedovanje okvar ...), iz navidezno neuporabnih podatkov luščijo ključne in uporabne, kot so na primer verjetnost odpovedi, iskanje ekstremov, zaznavanje produktov, ki ne zadostujejo standardom v velikosti, barvi ... Hkrati pa platforma Tri sense v industriji omogoča z različnimi senzorji meritve in prepoznavanje dogodkov ter predmetov, ki so ključni gradniki modelov za optimizacijo in avtomatizacijo. S pomočjo slikovnega materiala in drugih tipal prepoznava oblike, velikosti, barve, ljudi in objekte ter na podlagi tega izvaja avtonomne odločitve.

Borut Sočan je letošnjo prireditev Podravsko podjetje leta, kjer smo poleg nagrajencev najboljših podjetij v regiji razglasili tudi tri izbrana podjetja za mentoriranje v okviru projekta Moje podjetje = Moj uspeh, izkoristil tudi za nagovor ministrice za digitalno preobrazbo dr. Emilije Stojmenove Duh in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana ter pozval vlado, da v največji možni meri podpre sodobne tehnologije. "V Sloveniji je tako v podjetjih kot tudi v raziskovalnih inštitucijah veliko znanja s področja umetne inteligence, blockchain rešitev ter na področjih virtualne, razširjene in mešane resničnosti. Vse te rešitve lahko prispevajo k izboljšanju učinkovitosti gospodarstva in družbe v celoti. Številna podjetja pa imajo ob ustrezni podpori okolja veliko priložnost za mednarodno uspešno rast," je prepričan Borut Sočan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta