(VIDEO) Stavijo na umetno inteligenco in strojni vid: Razvili so sistem za opozarjanje na varnostno razdaljo

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
26.12.2022 16:32

Med za širšo družbo najvidnejšimi rešitvami podjetja Tri sense je sistem za opozarjanje na prekratko varnostno razdaljo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da je mentorstvo res velika dodana vrednost, ki omogoča hitrejšo rast in manj napak na podjetniški poti, pravi podjetnik Mitja Pajek.
Anja CEJ

Tri družbe z omejeno odgovornostjo in en en "espe" jasno pričajo o nemirnem podjetniškem duhu Mitje Pajka, ki s približno desetčlansko ekipo išče rešitve za svoje ideje s pomočjo umetne inteligence in strojnega vida. Med dosežki ekipe je tudi vzpostavitev spletne platforme SeniorDela.si, prvega stičišča starejših, ki želijo še naprej delati, in podjetij ter fizičnih oseb, ki potrebujejo zanesljive in izkušene delavce.

Za inteligenten sistem z aktivnim prikazovalnikom, ki voznike opozarja na (ne)ustrezno varnostno razdaljo, je ekipa letos prejela tudi zagonsko spodbudo P2 Slovenskega podjetniškega sklada.
Anja CEJ

Predvsem pivotiranje, torej spreminjanje poslovnih modelov glede na potrebe trga, je zaznamovalo dosedanjo podjetniško pot Mitje Pajka, ki se lahko pohvali tudi z rešitvijo za večjo prometno varnost. "Hitrost, na katero se osredotočajo vsi, je resda velik problem v prometu, a prekratka varnostna razdalja je enako pomemben razlog za prometne nesreče, prometnih sistemov - razen tistih v sodobnih avtomobilih -, ki bi opozarjali nanjo, pa ni," razlaga Pajek ki je po vzoru tabel za opozarjanje voznikov na hitrost vožnje - te so v 80 odstotkih učinkovite - razvil inteligenten sistem z aktivnim prikazovalnikom, ki voznike opozarja na (ne)ustrezno varnostno razdaljo.

Dolgoročni cilj pa je ustvariti sistem z opozorilno tablo, ki zmore posredovati več sporočil. "V mislih imamo hitrost, hrup, nevarnost poledice, velike luže ... s kamero je namreč mogoče zajemati obliko različnih dogodkov. Je pa to tek na dolge proge, prodajni procesi so namreč zelo dolgi, saj so na drugi strani predstavniki oblasti oziroma lokalnih skupnosti, torej B2G, in smotrnost rešitev ni nujno povezana z nakupom. Gre namreč za  veliko različnih interesov in kock, ki se morajo sestaviti za uspešno izpeljan posel," razlaga Mitja Pajek. Ki pa ima med referencami že nekaj uspešno izpeljanih projektov, med drugim s kidričevskim Talumom, s Pošto Slovenije, z novomeško Adrio Mobil ...

"Umetna inteligenca je široko področje, ki spreminja poslovanje podjetij. Velika podjetja zato pogosto potrebujejo rešitve, ki temeljijo na umetni inteligenci in strojnem vidu, a se jim preprosto pogosto ne splača imeti ekipe za ti področji, zato jim te storitve ponujamo mi," razlaga sogovornik, ki dodaja, da se proizvodna podjetja pri nas v to smer obračajo hitreje predvsem zaradi kupcev, ki jih pogosto silijo v to. "Kalkulacije v tovarnah so narejene na cent natančno. Raziskovalno so tovarne manj usmerjene, razvojno pa le toliko, kolikor morajo biti. Je pa fino delati s proizvodnimi podjetji, ker znajo vse izračunati. Vedo, kaj potrebujejo in kje hočejo biti," je jasen sogovornik, ki je zdaj v pričakovanju vstopa investitorja v podjetje. Oziroma v vsa njegova podjetja, saj so njihove dejavnosti prepletene, investitorju, o katerem za zdaj še ne govori, pa je v interesu, da lastniško vstopi v celotno zgodbo. "Predvsem pa se ne veselim zgolj denarja, pač pa tudi povezovanja, ki ga takšno partnerstvo prinese," pravi Pajek. "Ko pride v podjetje kapital, je treba ta denar investirati na pameten način, s pravimi ljudmi. Videti je treba večjo zgodbo, tudi zato, da motiviraš druge. In v projekt grem le, če res močno verjamem vanj in v ljudi, s katerimi bom delal."

Anja CEJ

Tudi mentorstva se Mitja Pajek poslužuje že nekaj let, sodeloval je že s kakšno deseterico mentorjev, "to je najbolje, da lahko mentorje zamenjaš glede na trenutne izzive in glede na energije, ki se ustvarijo med mentorjem in mentorirancem". Da je mentorstvo res velika dodana vrednost, ki omogoča hitrejšo rast in manj napak na podjetniški poti, pravi podjetnik, ki si od mentorstva v sklopu Večerovega projekta Moje podjetje = Moj uspeh obeta predvsem pomoč pri pridobivanju novih projektov in pri sestavi ekipe oziroma pri gradnji kulture podjetja ob prihodu strateškega partnerja in financiranja razvoja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta