(VIDEO) Naj mikro in malo podjetje Podravja: Lani opravili skoraj 50 tisoč preiskav

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
02.11.2022 06:00

Najsodobnejša oprema, strokovni kader in kar se da kratke čakalne dobe so vodilo zaposlenih v Digitalni slikovni diagnostiki. Delajo od jutra do večera pa tudi ob sobotah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujski diagnostični center obiskujejo, z zdravstvenimi napotnicami ali kot samoplačniki, ljudje iz vse Slovenije.
Shutterstock

Začetki enega največjih diagnostičnih centrov v Sloveniji segajo več let v preteklost, ko je dr. Nikša Mudnić na Ptuju začel samostojno delati, najprej z RTG-napravo, kasneje pa je svojo dejavnost uspešno širil. "Podjetje, kot ga poznamo danes, torej Digitalna slikovna diagnostika, je bilo ustanovljeno 2009. leta. Ob upokojitvi sta se dotedanja lastnika umaknila in dejavnost centra prepustila novim ljudem," pravi Brigitta Kralj, ki je vodenje Digitalne slikovne diagnostike kot direktorica prevzela v začetku letošnjega marca.

Na vprašanje, katere diagnostične storitve ponujajo pacientom, Kraljeva odgovarja: "Naš radiološki center ponuja rentgensko slikanje, ortopan, ultrazvok, magnetno resonanco (MR) in računalniško tomografijo (CT). S tem pokrivamo praktično vsa pomembna področja slikovne diagnostike, ki je danes izjemnega pomena pri ugotavljanju vzrokov zdravstvenih težav in nadaljnjem zdravljenju. Letos smo kupili dve novi napravi, in sicer zelo sodobni RTG- in UZ-napravo, slednji imamo dve, kar nam omogoča številne preiskave. Ves čas skrbimo, da imamo vrhunsko opremo, čeprav je izjemno draga."

Glavno vodilo ostaja strokovnost

Ptujski diagnostični center obiskujejo, z zdravstvenimi napotnicami ali kot samoplačniki, ljudje iz vse Slovenije. Odločitev za za nekatere kar dolgo pot do Ptuja pa pacienti pojasnjujejo z dejstvom, da tu od naročanja do obravnave ne preteče veliko časa, kar je v zdravstvu izjemnega pomena. Kot poudarja direktorica, se zaposleni v Digitalni slikovni diagnostiki trudijo z najsodobnejšo opremo in zadostnim številom usposobljenega kadra čakalne dobe vedno znova krajšati, saj se zavedajo, kako pomembno je pravi čas priti do ustrezne storitve ali informacije o zdravstvenem stanju: "Čakalne dobe so različne, odvisne so od stopnje nujnosti in vrste preiskave. Trenutno je v centru 16 redno zaposlenih, med drugim trije zdravniki, dve medicinski sestri in šest inženirjev radiologije. Vsem strokovnim sodelavcem s področja zdravstva v pomoč pa nas v zaledju dela še pet, kjer opravljamo vse potrebno, da center uspešno deluje. Po potrebi pa sodelujemo tudi z visoko izobraženimi zunanjimi sodelavci."

V centru je 16 redno zaposlenih, med drugim trije zdravniki, dve medicinski sestri in šest inženirjev radiologije.
Arhiv podjetja

Brigitta Kralj o poslanstvu diagnostičnega centra: "S svojim strokovnim delom smo pridobili certifikat ISO​, kjer so delovni procesi zelo natančno opredeljeni, kar pomeni, da imamo jasno razdeljene vloge med sodelavci. Glavno vodilo ostajata na vseh nivojih strokovnost in prijaznost do pacientov, ki prihajajo k nam z različnimi težavami. Pogosto že prijazna beseda nekomu olajša tisto neprijetno čakanje na izvide. Z leti smo si ravno zaradi tega pridobili ugled po vsej Sloveniji." Digitalna slikovna diagnostika ima z ministrstvom za zdravje že vsa leta sklenjeno koncesijsko pogodbo. O tem direktorica: "Koncesijska pogodba nam omogoča oziroma dovoljuje izvajanje posameznih storitev s področja radiologije. Pogodba nas zavezuje, da zaposlujemo ustrezen kader, opravljamo preiskave z ustrezno opremo in v skladu z letnimi pogodbami, ki jih sklepamo z zavodom za zdravstveno zavarovanje. Organizacija procesov, nabava ustrezne opreme, vzdrževanja in vse drugo je v celoti v naši domeni."

Medsebojno spoštovanje, dobre delovne razmere in nenehna rast

Brigitta Kralj, Digitalna slikovna diagnostika Ptuj
Arhiv podjetja

Večji del storitev v ptujskem diagnostičnem centru opravijo na podlagi napotnic, torej s koncesijsko dejavnostjo, poudarjajo pa, da med pacienti ne delajo razlik in ne glede na napotnice vselej zagotovijo profesionalno obravnavo. "Lani smo kljub številnim izzivom, ki so bili največkrat povezani z ukrepi zaradi koronavirusa, opravili skoraj 50 tisoč preiskav, letos bomo dosegli podobne številke. Bi pa rada poudarila, da delamo vsak delovni dan vsaj enajst ur, naši strokovni sodelavci svoje delo v centru opravljajo tudi ob sobotah. S tem omogočamo tudi delovno aktivnim ljudem, da si bodisi v zgodnjih jutranjih ali večernih urah zagotovijo termin, ki ne moti njihovih službenih obveznosti," poudarja Brigitta Kralj. Z zadovoljstvom pove, da jih v tem letu ni zapustil niti en sodelavec, poleg tega so dodatno zaposlovali: "Medsebojno spoštovanje, dobre delovne razmere in nenehna rast zagotavljajo prijetno okolje za sodelavce. Ob tem sta seveda znanje in strokovnost za vse nas izjemnega pomena. Praktično na vseh področjih se neprestano izobražujemo, bodisi na internih delavnicah ali dogodkih, ki potekajo v Sloveniji in tujini. Izobraževanja se seveda razlikujejo po področju, ki ga nekdo pokriva. Glede na to, da smo del procesa zdravljenja posameznika, se zavedamo, da je naša odgovornost do drugih udeležencev v tem postopku izjemno velika. Specialisti pri nadaljnjem zdravljenju namreč potrebujejo kvalitetno slikovno diagnostiko."

Zaposleni so in bodo tudi v prihodnje, dodajajo v podjetju, ostali zavezani svojim načelom, in sicer strokovnosti in prijaznosti ter kar se da hitri dostopnosti do slikovne diagnostike, saj se zavedajo pomena svojega dela.

Večer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta