Dogajanje ob derbiju v mestu in na tribunah: Goreč avto na Taboru, dobro vzdušje na stadionu, a tudi tam neredi

Miha Dajčman Miha Dajčman
10.04.2022 19:00

Prvi derbi brez omejitev v zadnjih dveh letih je minil v kulisi, primerni pomembnosti obračuna, znova pa slabo luč na nogometni praznik mečejo izgredi, tokrat Ljubljančanov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Da bo ozračje na zadnjem dvoboju Maribora in Olimpije v tej sezoni razgreto, se je napovedovalo v dneh pred derbijem. Med tednom je skupina navijačev Maribora z baklami in transparentom na tekmo v Ljudski vrt vabila kar sredi Ljubljane, na Prešernovem trgu. Ljubljančani so se odzvali dan pred tekmo. Nekaj po 20. uri so se zbrali na Glavnem trgu v Mariboru, kjer smo lahko okoli 21. ure lahko opazili pogorele signalne rakete in raztrgan transparent Mariborčanov. Kmalu pa smo prejeli vest, da je na Taboru zagorel avtomobil. Neuradno smo izvedeli, da bi lahko bili storilci pristaši Olimpije (ali člani pobratenih navijaških skupin), na policiji pa nam tega niso potrdili.

Ljudski vrt je bil na dan tekme razprodan, samevala sta le južna tribuna, saj zaradi kazni NZS po incidentu na tekmi z Bravom tam ni smelo biti viol, ter del severne tribune med ljubljanskimi in mariborskimi navijači, ki je ostal prazen zaradi varnosti. Ob začetku tekme je bila vzhodna tribuna med koreografijo obarvana v vijoličasto, belo in rumeno, sodnikov žvižg pa se je zgodil ob ognjemetu zunaj stadiona.

(FOTO) Gledalec s tribune Green Dragonsov med policiste vrgel ograjo, ponesrečenca odpeljali z reševalnim vozilom

Navijaški skupini, viole so bile nastanjene ob robu južne tribune, sta skrbeli za glasno podporo, nato pa smo bili v Ljudskem vrtu priča nemilim scenam na severni strani igrišča. Ob zaključku prvega polčasa je zaradi početja green dragonsov sodnik prekinil obračun. S severne tribune so proti Roku Kronavetru, nekdanjemu igralcu zeleno-belih, metali kozarce, vžigalnike in stole. V nadaljevanju tekme so nekajkrat proti zahodni tribuni vrgli goreče bakle. Da bi to početje prenehali, so Ljubljančane pozivali tudi njihovi ljubljenci in trener Robert Prosinečki. Nerede so Ljubljančani nadaljevali tudi v drugem polčasu, ko so proti zahodni tribuni zmetali večje število bakel, ter po zadnjem sodnikovem žvižgu. Zaradi lomljenja ograje in uničevanja stadiona, iztrganih naj bi bilo 52 sedežev, so pred tribuno po koncu tekme stopili policisti in uporabili solzivec. Tu se zgodba ni končala - med praznjenjem severne tribune je eden od obiskovalcev tekme med uniformirance odvrgel kar ograjo ter zadel policista posebne enote. Slednjemu so ob zelenici nekaj minut pomagali člani nujne medicinske pomoči, ponesrečenca pa so s stadiona v UKC Maribor odpeljali z reševalnim vozilom. Osumljenca kaznivega dejanja, ki je napadel policista, so pridržali.

S policije so sporočili, da so desetim kršiteljem vročili plačilne naloge, zoper enega kršitelja bodo podali obdolžilni predlog pristojnemu sodišču, ugotovili so kršitev izrečenega ukrepa prepovedi udeležbe na javni prireditvi. Organizatorju prireditve pa bodo izdali odločbo o prekršku v hitrem postopku, ker ni zagotovil vseh ukrepov na javni prireditvi.

Na ravnanje svojih navijačev se je odzvala Olimpija in zapisala, da jih incident boli bolj kot poraz. "Ko je resno ogroženo človeško zdravje, je črta dopustnega krepko prestopljena. In ni ga izgovora, s katerim bi se to dalo opravičiti. Tokrat je bila črta dopustnega še kako prestopljena. In to nas žalosti neprimerno bolj od rezultata. Obžalujemo. Obsojamo. In se opravičujemo. Slednje še zlasti velja za poškodovanega policista, ki mu Nogometni klub Olimpija Ljubljana iz dna srca želi kar najhitrejše okrevanje," so zapisali Ljubljančani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta