Hrvaška nogometna zveza pojasnila, zakaj igralci na tekmi z Belgijo niso pokleknili

M.R.
10.06.2021 15:37
Veliko pozornosti v Angliji pred tekmo s Hrvaško ob odprtju evropskega prvenstva na stadionu Wembley sproža dejstvo, da hrvaški nogometaši pred nedavno prijateljsko tekmo z Belgijo niso pokleknili v znak podpore gibanju Black Lives Matter (BLM).
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred tekmo med Anglijo in Romunijo ... 
Reuters

Minulo nedeljo v Bruslju so namreč vsi Belgijci pokleknili pred tekmo, varovanci Zlatka Dalića pa so stali. Pred jutrišnjo tekmo v Londonu se je zdaj oglasila še Hrvaška nogometna zveza (HNS). 

Nogometaši Belgije in Hrvaške pred nedeljsko prijateljsko tekmo.
Reuters

"HNS vedno in povsod obsoja vse oblike rasizma in diskriminacije, vendar pa menimo, da ima vsak igralec pravico do odločitve, kako bo ravnal v tem primeru. Pred tekmo z Belgijo so se igralci odločili, da bodo spoštovanje do boja proti rasizmu izkazali stoje in tako spoštovali klečanje belgijskih kolegov. Za hrvaški narod klečanje ni način izkazovanja spoštovanja, kar pa je najpomembnejše, hrvaški reprezentanti s svojimi dejanji in obnašanjem v karierah kažejo, da za njih barva kože ali rasa nikakor nista pomembni," je sporočila zveza.

So se pa angleški igralci pridružili podpori BLM, česar pa niso spoštovali njihovi navijači, saj so njihovo gesto na tekmah proti Avstriji in Romuniji pospremili z žvižgi. 

Angleža Gareth Southgate in njegov pomočnik Steve Holland pred tekmo med Anglijo in Romunijo.
Reuters

Sicer pa hrvaška reprezentanca ni edina, ki ne bo klečala pred začetkom tekem na Euru. To so najavile tudi Rusija, Češka, Poljska, Slovaška in Madžarska. Turčija, Italija, Švica, Makedonija, Španija, Švedska in Nemčija se do tega niso opredelile, na zadnjih tekmah pa tega niso izvajale. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta