(INTERVJU) Marko Šuler: Nisem za pogoste menjave, a to ne pomeni, da se ne morejo zgoditi

04.09.2021 06:01
S športnim direktorjem NK Maribor o poletnem kadrovanju, identiteti ekipe, igralcih, ki so se izmuznili, trenerju ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Dobrodošli v moj skromni domek, je pozdravil, ko je odprl vrata svoje pisarne v Ljudskem vrtu. Za njim je prvi prestopni rok v vlogi športnega direktorja NK Maribor. Ekipa je sestavljena, prihodov igralcev in prodaj vsaj do zime ne bo več, je poudaril. "Tako, kot bi si želel, nikoli ne bo. Je pa bilo narejenega ogromno, več, kot sem upal. Okostje ekipe je sestavljeno. Gremo v napad!" je pogovor o poletnem kadrovanju začel Marko Šuler.

V napad dobesedno? Skoraj celo poletje je bila neuradna himna Maribora, da potrebuje napadalca, zadnji dan ste pripeljali Ognjena Mudrinskega.

"Kup ponudb je bilo poslanih, imeli smo dogovore … Marsikaj je bilo pripravljeno, pa je padlo v vodo. Čudna je situacija na trgu, a na koncu nam je uspelo. Ognjen je lahko dodana vrednost, do 'kante' pa te lahko pripelje le cela ekipa. In ta je dobra."

Je prva težava Maribora res napad? Po številu doseženih golov si delite prvo mesto, obramba pa ne blesti, po številu prejetih golov je trenutno druga najslabša v ligi.

"Treba je pogledati malo bolj kompleksno. Ogromno golov smo dobili iz standardnih situacij, kjer je vloga napadalca čisto drugačna kot v sami igri. Tu nam Ognjen s svojimi fizičnimi sposobnostmi lahko pomaga. Se pa strinjam, da prejemamo absolutno preveč golov. Najboljša obramba osvaja prvenstva. To vemo, na tem delamo."

Maribor - Marko Suler, sportni direktor NK Maribor, NK Maribor, nogomet, prva liga (foto: Tadej Regent)
Tadej Regent

Če so se v tujini, predvsem v Angliji, počasi spet začele obračati vsote, ki smo jih poznali pred pandemijo, ste vi ubrali drugačno strategijo. Iskali ste predvsem igralce brez pogodb, dosti je tudi posoj.

"Posoje so se zgodile zaradi spremenjene situacije na trgu. Klubi imajo z igralci podpisane pogodbe, kar nekaj pa jih ne more izpolniti. Iščejo se drugačne rešitve. Z izjemo Angležev, ki imajo že s TV-pravicami zagotovljen ogromen proračun, so drugi klubi kar zaprli pipico. Veliko prestopov je bilo brez odškodnin. Največji igralci so menjali klube, pa od njih velikega pretoka denarja ni bilo. Tudi v Mariboru so drugačni časi. Smo v rekonstrukciji, celoten klub mora paziti, saj cifer, ki smo jih poznali par let nazaj, ni na voljo. Smo na novi poti, ki je nismo ubrali samo zaradi korone. Dosti bo nihanj, a verjamem, da bomo potrpežljivi in vztrajni."

Pogodba je potekla tudi Messiju. Se vam ni oglasil?

"Z Messijem sva govorila, a mu nismo mogli ponuditi pravega avta. Malo nam je zmanjkalo (smeh). Šalo na stran, nismo se ozirali po takih igralcih. Smo le realni."

Ste pa Mariboru dodali vsaj odtenek blišča največjih lig. Malik Sellouki sicer ni naredil buma v elitni francoski ligi, si je pa tam nabral nekaj izkušenj. Kako ste ga zvabili v Ljudski vrt?

"Maribor je le Maribor. Moja ideja je bila, da se uveljavijo igralci iz naše šole, poiščejo okrepitve med res kvalitetnimi Slovenci v tujini, na mestih, ki jih z njimi ne moremo pokriti, pa se poiščejo tujci. Sellouki je dokaz, da to ni bil klasičen prestopni rok. Bili smo v stikih z igralci, ki bi bili bum, a vse ni šlo skozi. Je pa izpolnjen načrt, da vsako pozicijo popolnimo z dvema igralcema. Mogoče bodo pozimi kakšne korekcije. Na žalost smo morali delati v nehvaležnem poletnem roku, morda zaradi tega plačali ceno v Evropi. Nekatere stvari bi se morale urediti prej in bolj postopoma. Ker se niso, je bilo zdaj bolj drastično in naenkrat."

Sikoška, Sirka, Alvirja, tudi Makoumbouja ste lahko dobro preučili na slovenskih igriščih, kako pa ste izbirali druge okrepitve? Agenti najbrž predstavijo le prednosti, slabosti pa zamolčijo.

"Kar nekajkrat sem bil v kontaktu z Zlatkom Zahovičem, ki mi je dal zanimiv nasvet: 'Marko, poglej si stvari.' Imel sem velik problem, ker dosti nisem mogel videti. Države so bile zaprte, tribune so samevale. Velika razlika je videti igralca na posnetkih ali v živo. Ker ogledi niso bili mogoči, je bilo ogromno zaupanja v ljudi, s katerimi delam. Pri vsakem prestopu potrebuješ velik del sreče. Čarobne palčke, da bi lahko bil prepričan o izbiri, ni imel Zlatko, je nima Guardiola, niti Šuler."

Najbrž se vam je kak igralec tudi izmuznil. Za koga vam je najbolj žal?

"Z ogromno imeni sem bil v kontaktih. Z Adamom Gnezdo Čerinom, Žanom Celarjem, Harisom Vučkićem, z Joshuo Zirkzeejem iz Bayerna, ki je potem prestopil v Anderlecht, z Miho Mevljo, ki je sicer takoj izrazil željo, da bi ostal v tujini … Da so vsi resno razmišljali o prihodu, je jasen znak, kaj Maribor pomeni. Žal mi ni pa za nobenega, igralci, ki so prišli, so tu z razlogom, verjamem v njih in so zame najboljši."

Še v času vaše igralske kariere je bil Maribor klub, ki so mu domači konkurenti težko parirali pri sestavljanju ponudb, privabljanju igralcev. Kako zdaj čutite domačo konkurenco?

"Dolgo je bil Maribor volk samotar, se je pa to v zadnjih letih spremenilo. Celje ima za sabo močnega investitorja, tu so Mura, Olimpija, Domžale … Zbalansiralo se je, a še vedno ima primat Maribor. Za moje pojme imamo najmočnejšo ekipo. Ne izstopa tako, da bo prvenstvo sprehod po parku, ni več samoumevno, da boš dobil vsakega igralca, je pa Maribor še vedno Maribor. S pogoji, organizacijo in kompletno strukturo je daleč pred vsemi."

S številnimi igralci ste se to poletje tudi razšli, a uspela vam je le ena prodaja.

"Pripravljeni smo bili še na eno ali dve. Ta ekipa je marketinško zelo zanimiva, je ena najmlajših, če ne kar najmlajša v zgodovini Maribora, v njej je nekaj fantov, ki so zelo zanimivi za trg. Si pa klubi za zneske, o katerih govorimo, vzamejo čas. Zdaj ga je bilo premalo. Utegne se zgoditi, da bo pozimi pestro, bo pa vse odvisno od fantov samih, od iger in rezultatov."

Aljoša Matko že redno igra na Švedskem. Torej Maribor še zna narediti igralca, ki v tujini ni zgolj statist?

"Tudi v tej ekipi je kar nekaj igralcev, ki bodo pripravljeni na tujino. Aljoša je po tisti nesrečni situaciji potreboval kar nekaj časa. Klub in vsi ostali smo mu stali ob strani, zagotovo pa mu ni bilo lahko. Ta sprememba je bila zanj zelo dobrodošla. Ima kvaliteto, dokazuje jo tam, dokazoval jo je pri nas. Maribor je znal prisluhniti igralcu, prodaja se je zgodila v korist in dobrobit vseh."

Kako je z Rokom Kronavetrom? Dejali ste, da si brez njega ne predstavljate Maribora, a v tej sezoni ne igra.

"Ekipo sestavlja trener. Rok je med starejšimi, pričakoval sem veliko več od njega pa tudi od kapetana Martina Milca. Starejši bi morali držati ekipo gor, trenutno pa izstopajo mlajši, kar mi ni normalno. Rok bo moral pri sebi razčistiti, kaj želi. Povedal sem mu, da sem pripravljen prisluhniti, mu iti na roko. Odpisan ni nihče. Ne verjamem, da imamo trenerja, ki ne bi poslal v igro igralca, za katerega misli, da je dober. Zagotovo ni v interesu ne Roka Kronavetra ne Maribora, da je Rok na tribuni in je član kluba. Bomo videli, kaj se v tej situaciji da rešiti."

Pa bi si želeli, da bi igral več?

"Za tistega pravega Roka Kronavetra, ki ga poznam iz časov Olimpije, absolutno ja. Druga stvar pa je, kako si videti v dresu Maribora. Tudi za Rudija Požega Vancaša bi želel, da ponavlja predstave iz Celja, trenutno jih ne. V Mariboru je pritisk popolnoma drugačen. Merila so postavljena visoko, kar sem spoznal tudi jaz, ko sem prišel v pisarno. Šli smo na novo pot, ki ji mesto in navijači stojijo ob strani, a pritisk se ni kaj dosti spremenil, tudi za mlado ekipo so cilji postavljeni visoko."

Tadej Regent

Na začetku sezone so navijači sprejeli napoved nove poti, z aplavzom nagradili ekipo po porazu s Hammarbyjem, a zdaj, ne toliko po reakcijah s tribune kot po padcu obiska, se zdi, da je potrpljenja vse manj.

"Če je kdo mislil, da ga bomo imeli celo sezono … To je utopija. Kdor se ne zaveda, da te v tem poslu pokonci držijo le rezultati, je zgrešil poklic. Zadal sem si pot, za katero mislim, da je prava, vem pa, da ne bo šlo le strmo navzgor."

Vas skrbi, da na tekmah, ki odločajo o začasnem ali kar stalnem vrhu lestvice, Maribor v zadnjem obdobju praviloma ni uspešen?

"Morda gre za psihološki moment, saj je dejstvo, da nas nihče ni nadigral. Včasih izgubimo tako, da po koncu tekme ne vemo, kako, oziroma ti celo nasprotnik iskreno reče: 'Pismo, ne vemo, kako smo to zmagali.' To je proces, ekipa še išče identiteto, igralci sami iščejo potrditev, ki bi jo za moje pojme že lahko imeli, a ko je v ekipi toliko mladih, je naša naloga, da jih podpiramo. Da se zgodi klik, je potreben tudi kanček sreče. Rezultati povežejo ekipo, ustvarijo pravo kemijo."

Je trenutni Maribor boljši od tistega, ki je končal prejšnjo sezono?

"To bodo pokazali rezultati. Za lansko ekipo in lanske odhodke je zelo težko najti utemeljen razlog, zakaj ni bila prvak. Ekipa je bila dobra, je pa bila v takem stanju komforta, da je bilo treba ubrati novo pot. Čakali smo, vztrajali, letvica je bila postavljena na evropsko raven plačevanja, rezultatov pa ni bilo. Strategijo smo spremenili, zdaj so fantje prihajali za čisto drugačne vsote. Klub je moral iti v racionalizacijo, Maribora ne bom nikoli postavil na kocko."

Ima torej zdaj poslovni direktor lažje delo, ko mora zagotoviti proračun za športni del kluba?

"Ne bi rekel. V teh časih zagotoviti finance ni lahko. Je pa v Mariboru spet posebna situacija, saj mora, kot je večkrat poudaril tudi Zlatko, športni del v veliki meri držati gor poslovni del. Brez uspehov v Evropi in prodaj igralcev si težko zagotoviš budžet. Biti moraš racionalen, hkrati pa ustvarjati. Ni nekoga v ozadju, ki odpira pipico in doliva, ustvarjati moraš, da preživiš."

"Z delavnostjo, strokovnostjo, profesionalizmom in visokimi ambicijami je Simon definitivno to, kar smo iskali," o trenerju pravi športni direktor.
Nk Maribor

"Z delavnostjo, strokovnostjo, profesionalizmom in visokimi ambicijami je Simon definitivno to, kar smo iskali. Ali sem izbral prav, bodo pokazali rezultati. Ogromno časa sem porabil za izbiro - res je, da sem izbiral med tem, kar je bilo na voljo, a za odločitvijo stojim. Imamo enake cilje, želje, tudi pogled je v večini primerov enak. Seveda se o vsem ne strinjamo, a to je dobrodošlo, saj imam raje, da mi ljudje nasprotujejo, kot samo kimajo."

Ker ste podpisali pogodbo do leta 2024, vprašanje, ali je Rožman dolgoročna rešitev za Maribor, verjetno ni potrebno.

"Nisem za pogoste menjave, ki so se dogajale zadnja leta. To ne pomeni, da se ne morejo zgoditi, a načrt je dolgoročen."

Koliko ste ga spustili zraven pri izbiri okrepitev?

"Za vsak prihod je vedel. Na koncu je bila odločitev moja, je pa imel trener velik vpliv."

Kako ste občutili pozive, da ekipa potrebuje še enega napadalca?

"Saj to ni nič čudnega. Trenerji vedno želijo imeti več, še boljše, druga stvar pa je, kaj je realno. Seveda sva s Simonom o tem govorila, on se je posvetil ekipi, jaz sem se, po domače povedano, metal na glavo. Zdaj je to zaključeno."

Različne trenerske stile je Maribor spoznal v zadnjih letih. Zdaj ima trenerja, ki je glasen, energičen. Kako ga je sprejela ekipa?

"To bomo videli na koncu z rezultati. Všeč mi je, da se na ekipi vidi roka trenerja. Vidi se, kaj želimo. Ne uspeva nam še do potankosti, a to je del procesa. Igralci sledijo trenerju, vlagajo ogromno energije in zato verjamem, da je naša pot prava."

Večkrat ste dejali: Bomo videli na koncu. Kdaj je predviden ta konec?

"Prvak si, ko si zaključil sezono. To je cilj. Zdaj ne gledam lestvice, zanima me le, kako izgleda ekipa, kaj vlagam in kaj se mi vrača na igrišču. Vložek je velik, nihamo še, moramo se utrditi, ponavljamo principe, ki jih želimo, filozofije ne menjamo, pripravljen imamo tudi drugačen scenarij, predvsem pa vztrajamo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.