JP Morgan priznal napako s propadlo "superligo", na EURO se vračajo gledalci

Tomaž Ranc
23.04.2021 16:43
Na Uefi še preučujejo sankcije zoper akterje ti. superlige. Na EURO 2020 vračajo vsaj del gledalcev.
Selitev prizorišč iz Bilbaa v Sevillo ter iz Dublina v St. Petersburg in London
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Čeferin: "Zelo sem zadovoljen, da bomo lahko sprejeli navijače na vseh tekmah EURO 2020."
EPA

Izvršni odbor Evropske nogometne zveze se je danes sešel prek videokonference, kjer je določil selitve in odprl vrata gledalcem na bližajočem se EURO 2020, seveda pa se ni mogel izogniti bliskoviti nogometni vojni iz tega tedna, ko je nogometni svet pretresla novica o poskusu kreiranja zaprte super lige, ki jo je zveza ob pomoči navijačev, politike, Fife in celotne nogometne družine uspešno zatrla. Že informacija na seji je bila označena s točko "takoimenovana" superliga, saj Uefa lige, ki je medtem propadla, ne priznava.

Realu in Barci več kot drugim?

Izvršni odbor se je seznanil z možnostmi Uefe in njenimi nadaljnjimi koraki v zvezi s tem, več pa v uradnem sporočilu Uefe ni zapisano. Po neuradnih informacijah Sky Sporta Italia so se dotaknili možnih sankcij za dvanajsterico klubov, a je trenutno odločitev odložena. Po nepotrjenih informacijah bi se lahko orientirali tudi v različne tipe kazni, pri čemer bi jo lahko najhuje odnesla Real in Juventus, Barcelona in Milan naj bi bila nekje vmes, v tretji skupini pa osmerica prebežnikov (angleški klubi, Inter in Atletico).

Sicer v javnost curljajo še nekatere podrobnosti o delitvi dobička, ki so si ga v propadlem projektu namenili veliki klubi. Po pogodbi naj bi si Real Madrid in Barcelona zagotovila 60 milijonov evrov več kot drugi klubi. Inter, Milan, Atletico in dortmundska Borussia (če bi se pridružila), pa bi prejeli manj kot ostala večina. Vsaka ekipa pa naj bi imela pravico do prikaza štirih tekem ekskluzivno na svojih kanalih.

Ameriška investicijska skupina JPMorgan je priznala svojo napačno presojo 3,5 milijardnega vložka v ti. superligo. "Iz tega se bomo morali nekaj naučiti," so zapisali med drugim. 
Reuters

Sicer je danes napačno presojo pri kreiranju superlige priznala tudi ameriška investicijska skupina JPMorgan, ki je vanjo želela vložiti 3,5 milijarde evrov. "Jasno smo napačno ocenili, kako bo na ta dogovor gledala širša nogometna skupnost in kakšen vpliv bo imel v prihodnosti. Iz tega se bomo morali nekaj naučiti," je zapisano v kratki izjavi.

Vračajo se gledalci, v Münchnu jih bo najmanj 14.500, v Sevilli tretjina

Izvršni odbor Uefe se je danes seznanil z odločitvijo nemških lokalnih oblasti, da bodo vse štiri tekme EURO 2020, ki bodo v Münchnu (Francija-Nemčija, Portugalska- Nemčija, Nemčija- Madžarska in četrtfinale), lahko sprejele najmanj 14.500 gledalcev. So pa štiri tekme iz Bilbaa preselili v Sevillo (tekme Španije s Švedsko, Poljsko in Sloveško ter tekmo šestnajstine finala). Tudi Andaluzijska avtonomna skupnost je potrdila namero, da bo lahko stadion v Sevilli, ki prejme 60.000 gledalcev, 30 odstotno zapolnjen.

Stadion v Sevilli bo lahko 30 odstotno zapolnjen in je dobil prednost pred Bilbaom. 
EPA

Tri tekme skupine E, ki so bile načrtovane v Dublinu na Irskem, se selijo v ruski St. Petersburg, ki že gosti tekme skupine B in četrtfinale (skupaj jih bo sedaj sedem in sicer Belgija-Rusija, Poljska- Slovaška, Finska-Rusija, Švedska- Slovaška, Finska-Belgija, Švedska-Poljska in četrtfinale), eno tekmo z Irske (šestnajstino finala) pa je dobil londonski Wembley, kjer bo največ tekem tega prvenstva, vključno z obema polfinaloma in finalom skupaj osem.

V Saint-Petersburgu (na sliki) bo po novem sedem tekem, le v Londonu jih bo zdaj več, osem, saj se tja seli tekma šestnajstine finale iz Dublina. V Londonu bo tudi finale 11. julija. 
EPA

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je ob tem dejal, da so skupaj z zvezami gostiteljicami in lokalnimi oblastmi trdo delali za zagotovitev varnih prizorišč in da je posebej vesel, da bodo zdaj lahko sprejeli navijače reprezentanc na vseh tekmah po vsej Evropi. Zahvalil se je Bilbau in Dublinu ter lokalnim in državnim oblastem v Španiji in na Irskem za organizacijske napore v minulih letih, tisti navijači, ki so vstopnice kupili, pa bodo denar prejeli povrnjen ali pa bodo na prioritetni listi pri morebitnem nakupu vstopnic za prestavljene tekme na novem prizorišču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta