Kdo bo izbral Milaničevega naslednika?

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
09.03.2020 21:04

Športni direktor iskanje novega trenerja nogometašev Maribora prepušča sodelavcem, upravni odbor se še ni sestal

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Odstop trenerja Darka Milaniča je sprožil vprašanja o prihodnosti NK Maribor. Iskanje Primorčevega naslednika je prva, bržkone pa ne edina naloga druščine iz Ljudskega vrta. Precej bolj kot na zadnjo trenersko rošado pred skoraj točno štirimi leti, ko je bil novi trener Milanič izbran, še preden je Krunoslav Jurčić uradno dobil odpoved, aktualna situacija spominja na dogodke iz poletja 2015, ko je svojo zgodbo pod Kalvarijo zaključil Ante Šimundža. Zlatko Zahovič je dva tedna čakal z ustoličenjem glavnega trenerja, na dveh tekmah je ekipo ob pomoči športnega direktorja vodil pomočnik Saša Gajser, Jurčić pa se je na Štajersko preselil v zgodnjejesenskem reprezentančnem premoru. Tudi tokrat sta do reprezentančnega premora dva tedna, 15-kratne slovenske prvake to soboto čaka gostovanje v Domžalah, prihodnjo domača tekma z Aluminijem, po odstopu glavnega trenerja pa treninge vodi pomočnik.

Bogatinov ni kandidat

Kdo bo sedel na vročo klop, če na njej ne bo ostal kar Saša Gajser, ki je v vlogi pomočnika trenerja članskega moštva že od poletja 2011, pred tem pa je deloval v mlajših selekcijah vijoličastih? Ena od rešitev se ponuja znotraj kluba. Pred sezono se je iz Kidričevega v Maribor preselil Oliver Bogatinov. Jeseničan, ki je bil izbran celo za najboljšega slovenskega trenerja leta 2018, je od poletja strokovni vodja nogometne šole v Ljudskem vrtu. A nekdanji trener Aluminija ni na seznamu želja športnega direktorja. "Kar zadeva mene, Oliver Bogatinov ni kandidat, ker ne bi rad mešal mladinskega nogometa s članskim. Bo pa o tem odločalo vodstvo kluba," je v nedeljo, dan po Milaničevem odstopu, dejal Zlatko Zahovič.
Nekaj kandidatov ni na voljo. V Zahovičevi eri pod Kalvarijo je bil ob Milaniču najuspešnejši Ante Šimundža. Nekdanji Milaničev pomočnik je ob dveh naslovih državnega prvaka dočakal edino štajersko pomlad v evropski ligi in klub leta 2014 odpeljal v skupinski del lige prvakov. A Mariborčan svojo zgodbo piše v Prekmurju, lani je podaljšal pogodbo z Muro do junija 2021. V tej sezoni se je v prvi ligi sicer že zgodil neposreden prestop med tekmecema - Andrej Razdrh je septembra iz sežanskega Tabora prestopil v Domžale -, a Šimundža o podobni potezi (vsaj trenutno) ne razmišlja. "Komentiram le dogajanje v mojem klubu, razmišljam le o moji ekipi," je dejal po porazu Mure v Stožicah, ko so ga vprašali o dogajanju v Mariboru.

Pingpong Zahoviča in uprave

Zaseden je tudi Hrvat Zoran Zekić, ki je bil kandidat za selitev v Maribor, sicer zgolj en dan, že lani aprila. Ime nekdanjega trenerja Osijeka je v Ljudskem vrtu postalo aktualno, ko je Zahovič ugotovil, da se morajo urediti nekatere stvari znotraj strokovnega štaba. Do rošade med Milaničem in Zekićem lani ni prišlo, tudi letos je malo verjetna, saj Hrvat sedi na klopi Šerifa iz Tiraspola, novembra ga je odpeljal do dvojne domače krone, v soboto pa bo začel novo sezono, ki je v Moldaviji prilagojena koledarskemu letu.
Med uveljavljenimi slovenskimi trenerji je brez službe dvakratni prvak z Domžalami, srbski prvak s Crveno zvezdo in nekdanji selektor Slovenije Slaviša Stojanović, ki je decembra zaključil selektorski mandat v Latviji, brez službe je Marijan Pušnik, s katerim je Zahovič leta 2007 začel svojo misijo med vijoličastimi, a bolj kot vprašanje, kdo bo novi trener, je v teh dneh vroča dilema, kdo ga bo ustoličil. Izbira trenerja članskega moštva naj bi bila naloga športnega direktorja, a Zahovič je večkrat poudaril, da je zdaj na potezi vodstvo kluba.
Žogice, ki jo je poslal prvi kadrovik, vodilni možje kluba še niso odbili niti ustavili. Na beli dim iz Mladinske ulice bo treba počakati. Predsednik Drago Cotar nam je včeraj v kratkem pogovoru povedal le, da bo več znanega po sestanku članov upravnega odbora, ki naj bi zasedali v bližnji prihodnosti.

Prisluhnite Večerovemu podkastu o nogometu na povezavi TUKAJ.
{soundcloud}https://soundcloud.com/vecerpodkast/polcajt-16-atmosfera-linca-odstop-po-1466-dneh{/soundcloud}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta