(KRIZA V ŠPORTU) Zaradi koronavirusa nižanja plač, odpuščanja, pogajanja

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
26.03.2020 20:54

Šport bo v prihodnjih mesecih moral deliti usodo gospodarstva: izgube se bodo štele v milijardah, mnogi se bojijo bankrota, klubi in igralci ob izpadu dohodkov iščejo rešitve

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V tujini za glavobol skrbijo prazne tribune, v Sloveniji bolj finančne težave lokalnih pokroviteljev. 
EPA

Ples milijonov se je ustavil, športno kolesje se je prvič po drugi svetovni vojni popolnoma zataknilo. In v industriji z ogromno denarja gre pričakovati tudi enormne posledice. Revizijska hiša KPMG ocenjuje, da bo predčasni zaključek največjih petih evropskih nogometnih lig klube, igralce in agente stal štiri milijarde evrov. Nemški prvo- in drugoligaški klubi naj bi bili ob 750 milijonov evrov, od tega ob 400 milijonov le zaradi izpada televizijskih pravic. Tudi Francozom se obeta vsaj 600 milijonov minusa. Izpad klubi že prenašajo na igralce z znižanjem plač za 20 (Bayern, Borussia Dortmund), 30 (Koper) pa tudi 50 odstotkov (škotski Hearts), nekateri nogometašem uredijo polovični delovni čas (Lyon), tudi odpuščanja so se že začela (švicarski Sion). A pri nekaterih klubih (Dinamo Zagreb, Barcelona) se nogometaši sprva niso strinjali z znižanjem plač in najbrž bodo potrebna dodatna pogajanja z vodstvi klubov.

Boj za preživetje reže sponzorstva

Tomaž Ambrožič: "Bojim se, da ko se bodo ta podjetja borila za preživetje, bo tudi družbena odgovornost prva na udaru."

Epidemija razlog za neizplačila?

Blaž Bolcar: "Če bi klub želel z igralcem prekiniti pogodbo oziroma mu ne izplačati preostanka plač, razlog epidemije najverjetneje ne bi zadoščal, še posebno ne za Slovenijo."
Dnevnik
Nižje plače so nujno zlo, če ne želimo pristati na ulici, ugotavljajo v številnih klubih. 
REUTERS

Finančna škoda neizbežna

No, klubi mnenja ne delijo. Združenje košarkarskih prvoligašev, ki mu predseduje Kristijan Novak, je že sprejelo pravno nezavezujoč sklep, ki med drugim pravi: "Ker klubi nismo zmožni izvajati svojih dejavnosti in izpolnjevati obveznosti do sponzorjev in drugih financerjev, bomo utrpeli veliko finančno škodo, zaradi katere spoštovanje naših pogodbenih obveznosti do igralcev in trenerjev ne bo možno. Zaradi nastale višje sile smo primorani igralcem in trenerjem ponuditi sporazumne prekinitve pogodbe z dnem 15. 3. 2020." Kot sporočajo, se bodo sklepa enotno držali vsi.
A težave se tu še ne končajo: "Znaten upad sponzorskih sredstev bomo imeli tudi v naslednji sezoni, zato bo zelo verjetno prišlo do pogajanj tudi z igralci, ki že imajo veljavne pogodbe za naslednjo sezono, da se zneski prilagodijo razpoložljivim sredstvom v klubih. Če bomo želeli preživeti na daljši rok, bomo morali vsi zniževati proračune." Klubom bo sicer posredno, z novo uredbo, pomagala tudi vlada, ki bo košarkarjem in trenerjem, ki so več ali manj vsi samozaposleni, pomagala premostiti obdobje po prekinitvi pogodb zaradi višje sile. Še vedno pa velja poudariti, da gre tu za pomoč trenerjem in igralcem, ne pa tudi neposredno klubom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta