Kylian Mbappe: Ronaldo in Messi sta boljša od mene, ampak ko grem na teren, si vsakič rečem, da sem najboljši na svetu

Borut Planinšič ml.
07.04.2021 10:45
Francoz ve, zakaj se igra nogomet. Če nocoj v ligi prvakov - v ponovitvi lanskega finala že v četrtfinalu - pade Bayern, pa toliko bolje za ambiciozne pariške načrte.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po lanskem finalu z Bayernom je smel Kylian Mbappe pokal lige prvakov gledati le od daleč. 
EPA

Kako sploh ustaviš Bayern? Eno najbolj prepričljivih moštev v novejši nogometni zgodovini, ki je v enem letu pobralo vse možne trofeje doma in po svetu, zabilo vsaj en gol v 62 zaporednih obračunih, na zadnjih sedmih tekmah, ki so bile seveda same zmage, nasulo 23 zadetkov in se po deveti naslov nemškega prvaka v nizu zaletelo tako silovito, da so najbližji zasledovalci obupali že sedem krogov pred koncem bundeslige. "Bayern bo prvak, mi bi radi končali kot drugi," se je vdal trener Leipziga Julian Nagelsmann, potem ko je v soboto upal na točko zaostanka, z domačim porazom proti Bavarcem pa zgrmel na minus sedem.

Morda nocojšnjim tekmecem iz Pariza v ligi prvakov ostane več upanja, ker bo manjkal Robert Lewandowski. Poškodoval se je pred morda najpomembnejšo tekmo sezone, čeprav je komaj četrtfinale, čeprav so zraven še drugi klubi velikega kalibra - sinoči so se zgrabili Real in Liverpool ter Manchester City in Borussia Dortmund, nocoj Porto v Sevilli, kjer bo zaradi covid pravil tudi povratni spopad, igra s Chelseajem. A kdor v Münchnu in prihodnji torek v Parizu dobi ponovitev lanskega finala, bo velik favorit za evropski prestol. Za osvežitev spomina: gol Kingsleyja Comana je bil avgusta lani dovolj za nemško slavje v Lizboni.

Lewandowski si je načel koleno v reprezentančni akciji. 
Reuters

Lewandowski si je načel koleno v reprezentančni akciji. V Leipzigu je z zadetkom Leona Goretzke brez njega še šlo, čeprav je Poljak v tej sezoni neustavljivi gospod Gol. S 35 zadetki je bil na logični poti, da prekosi Gerda Müllerja in njegovih 40 komadov iz bundesligaške sezone 1971/72, še na tekmi, ki jo je zapustil v bolečinah, je Andori zabil dvakrat. Včeraj popoldne je Bavarce zadela druga vest: Serge Gnabry ima koronavirus. Še bolj oslabljeni trčijo ob najbolj ambicioznega nasprotnika. Če ga je že poigravanje z Barcelono postavilo za naslednika dvojca Messi-Ronaldo, se Kylian Mbappe ne kani ustaviti na pol poti. "Ronaldo in Messi sta boljša od mene. Milijardo več stvari sta naredila od mene. Ampak ko grem na teren, si vsakič rečem, da sem najboljši na svetu. Kam pa bi prišel, če bi si že vnaprej postavljal limite," v pogovoru za Uefo pravi 22-letni Francoz.

Njegovo pobiranje trofej gre od zgoraj navzdol: "Svetovno prvenstvo 2018 je moj vrhunec. Sveti gral. Na klubski sceni je to liga prvakov. PSG je v njej trpel, izpadal in Bayern je še vedno sijajno moštvo. Ampak le mirni, samozavestni moramo ostati pred duelom v Münchnu." Samozavest Parižanov ima luknjo: doma, kjer so bili v zadnjih osmih sezonah sedemkrat vladarji Francije, so tri točke za Lillom, ki je v soboto zmagal sredi Pariza. To je bil že tretji zaporedni ligaški poraz PSG-ja doma. In Neymar, ki je bil v začetni enajsterici prvič po februarski poškodbi, je tik pred koncem tekme dobil rdečega. Toda Mbappe nocoj obljublja šov, ki ga ne smete zamuditi, če je že nogomet pri nas prisiljen stati na mestu in opazovati Evropo: "Vsi morajo biti pred televizorji. Dobra tekma bo. Ko sem na stadione še hodil kot gledalec, sem plačal, da bi me zabavali. Ljudje imajo težave vseh vrst in v nogometu hočejo uživati. Zato, čeprav je nad nami breme rezultata, nikoli ne smemo pozabiti - nogomet je najprej zabava."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta