Najboljši vratar lige: "Do Mujčinovića in Handanovića imam še kar nekaj let pred seboj"

Miha Dajčman Miha Dajčman
12.06.2020 09:00

V soboto ob 18. uri se bosta v Stožicah pomerila vodilna ekipa prvenstva Olimpija in drugouvrščeno Celje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Rozman je to sezono na enajstih tekmah mrežo ohranil nedotaknjeno. 
Andrej Petelinšek

Celje je v tej sezoni prve lige prejelo najmanj golov, 25 v 26 krogih, veliko zaslug za to gre vratarju Matjažu Rozmanu. Triintridesetletnik doma iz okolice Ptuja je branil na 23 tekmah v tem prvenstvu in mrežo ohranil nedotaknjeno na enajstih tekmah, največkrat med vratarji prvoligašev. Sezone ni začel kot prvi vratar grofov, a izkušeni čuvaj mreže, ki je v prvi ligi naštel že 239 nastopov, ni dolgo čakal na priložnost, ko je prišla, jo je uspešno zagrabil.
​Od četrtega kroga je zbral prav vse minute, ko ga je trener Dušan Kosič postavil med vratnici, se je začel vzpon Celja. V soboto Rozmana in soigralce v Stožicah čaka prvouvrščena Olimpija, ekipa, ki je ob razpoloženih celjskih napadalcih dala 55 golov, največ v tem prvenstvu. Poraz Celja bi željo o prvem naslovu znova oddaljil. Z zmago bi še bolj zapletli boj na vrhu lestvice.

Jedro moštva že nekaj let skupaj

Na prvi tekmi po epidemiji novega koronavirusa je proti nekdanjemu klubu Rudarju predvsem v prvem polčasu reševal Celje, izkazal se je tudi v drugem polčasu, ko so njegovi soigralci že zadeli. Čeprav velja za enega najboljših vratarjev v ligi, ostaja skromen: "Gre mi dobro, v redu se počutim. Ekipa ne dovoli veliko priložnosti, kar ostane, skušam rešiti jaz. Poskušam biti čim bolj skoncentriran in pomagati ekipi. Vsak ima svojo vlogo." Prvenstvo je začel kot drugi vratar moštva, v četrtem krogu je zamenjal nadobudnega 22-letnega Metoda Jurharja, ki si je po tretjem krogu poškodoval koleno. "Na začetku mi ni preostalo drugega, kot da na treningih delam in čakam na priložnost. Na mojo srečo je ta prišla hitro, ravno takrat pa so rezultati ekipe postali dobri in na koncu sem ostal v golu. Za zdaj mi trener zaupa, vesel sem tega," pravi 33-letnik, ki se je preizkusil tudi v tujini, na Hrvaškem pri Slaven Belupu in v Nemčiji pri Greuther Fürthu.

Pri 33 letih podaljšal še za dve leti

Na sobotni tekmi z Olimpijo v Stožicah se Rozmanu znova obeta veliko dela. A z nasprotniki se Ptujčan pretirano ne obremenjuje: "So kvalitetna ekipa z dobrimi posamezniki, ampak mi moramo dobro odigrati svojo igro, to je najbolj pomembno. Če se bomo mi držali naše taktike, si lahko priborimo pozitiven rezultat." Prvenstvo je napeto na vrhu in tik nad dnom lestvice, Rozman si želi, da bi bilo tako do zadnjega kroga.
Pogodbo s Celjem iz avgusta 2016 je imel Rozman podpisano do 30. junija 2020. Potrdil nam je, da so se z upravo kluba že dogovorili za podaljšanje pogodbe za dve leti. Ob izteku te pogodbe bo star 35 let. Gre po poteh svojega vratarskega trenerja Mujčinovića in Jasmina Handanovića? Slednji je pogodbo z Mariborom pri 42 letih podaljšal še za eno leto in bo, če gre verjeti napovedi trenerja Maribora Sergeja Jakirovića, kmalu postal novi rekorder na lestvici najstarejših igralcev v prvi ligi. Mujčinović je kariero nogometaša v Celju zaključil junija 2016, mesec za tem je v Celje prišel Rozman. "Nisem še razmišljal o tem," z nasmehom pove 33-letnik, ki se v tej sezoni počuti odlično. "Če bo zdravje služilo, bi rad nadaljeval. Do Mujčinovića in Handanovića pa imam še kar nekaj let pred seboj." Nagrada za pestro nogometno kariero bo igranje v Evropi, ki se Celjanom obeta po koncu te sezone: "S Celjem to Evropo dolgo lovimo, pet sezon smo blizu, vedno na petem mestu, res si želimo Evrope."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta