Ni mi jasno, kako nam je uspelo

Uroš Gramc Uroš Gramc
12.06.2020 09:30

Mitja Novinič po izjemni drami in preobratih z Lendavčani do finala pokalnega tekmovanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izkušeni Lendavčan, ki je v karieri dal skozi že veliko hudega, je eden glavnih "krivcev" za velik uspeh.
Grega Valancic

Če si po takšni predstavi ne bi zaslužili dneva pavze ... Nogometaši Nafte so po uvrstitvi v finale pokalnega tekmovanja včeraj le počivali in prejemali čestitke. "Ja, bilo je kar nekaj čestitk. Malo smo se poveselili, danes smo prosti, jutri pa že dalje treniramo," nam je včeraj ob klicu povedal strelec prvega gola in prve enajstmetrovke Mitja Novinič.

"Ko je glava mirna, vzdržiš"

Radomlje so izločili, čeprav so zaradi rdečega kartona že v prvem polčasu ostali brez kapetana Vedrana Vinka in v drugem še brez drugega napadalca Jake Bizjaka. Zdesetkani so vzdržali celo v podaljških. "Bili smo dobro pripravljeni, dihali smo eden za drugega, celotna ekipa je dala maksimum in to se nam je povrnilo pri enajstmetrovkah," je dejal Lendavčan, ki je ob izključitvi Vinka prevzel kapetanski trak. A še bolj pomembna sta bila njegova edina gola v sezoni. "Pa dobro, zdaj sem jaz zabil prvi gol, včasih ga kdo drug," je ostal skromen.
Drame, polne zapletov in preobratov, ni pričakoval nihče. Prekmurci so odlično začeli, sredi drugega polčasa pa so se znašli v ogromnem zaostanku.
"Nato smo odigrali neverjetno. Ni mi jasno, kako nam je uspelo. Mislim, da je bila odločilna glava. Ko je mirna, daš svoj maksimum in lahko vzdržiš marsikaj. Še posebno pri enajstmetrovkah," je povedal 29-letnik. Brez zelo razpoloženega vratarja Florijana Raduhe najbrž ne bi šlo, kar dve je ubranil in še številne priložnosti Radomelj med tekmo. "Že nekaj let dokazuje, kako dober je, večkrat nas je rešil na tak način. Mogoče je zdaj, ko je bil televizijski prenos, le še celotni Sloveniji dokazal, da je vrhunski vratar in si zasluži še bistveno več."

Začutili, da je leto Nafte

Pot do finala so Lendavčani začeli tlakovati bistveno prej, že pred tremi meseci, ko je koronavirus ustavil drugo ligo. "Takrat smo se lahko osredotočili le še na to tekmo. Nismo se imeli na kaj drugega," je dejal Novinič. Zelo zavzeto so se lotili priprav. "Že doma, ko smo imeli individualne priprave, smo jih vsi od prvega do zadnjega zelo spoštovali, ker smo vedeli, da je ta tekma zelo pomembna. Seveda je bilo težko, ker od začetka sploh nismo vedeli, kaj pričakovati, toda na koncu se nam je obrestovalo. Vsi smo živeli za to tekmo, ne le prvih enajst ali 18, ampak vseh 25, 26 nogometašev, kolikor nas je v klubu, in cel strokovni štab."
Ob pokalnem tekmovanju večina klubov zamahne z roko, sploh nižjeligaši, ki imajo pičle možnosti za uspeh. Zadnji drugoligaš v finalu je bil Aluminij pred 18 leti. In ker lovorika prinaša samo "nevšečnosti", vstop na evropsko sceno, ki je prevelik zalogaj tudi za večino slovenskih prvoligašev ... "Že ko smo v četrtfinalu izločili Rudar, smo začutili, da bi to lahko bilo - kar se pokala tiče - naše leto, toda Evropa ... Zdaj imamo dva tedna časa za priprave na naslednjo tekmo, daleč so še evropske sanje," meni sogovornik.

Grega Valančič/Sportida

V vsakem primeru bodo te doletele prekmurski klub. Čeprav imajo v Lendavi infrastrukturo in pogoje, ki to omogočajo, se bolj odkrito s kvalifikacijami za evropsko ligo spogledujejo pri Muri. Je bil nasprotnik v finalu dodatna spodbuda za Noviniča in druščino? "Osredotočeni smo bili na Radomlje. Nismo razmišljali, da nas čaka Mura. Bo pa ta derbi nekaj posebnega za navijače." Škoda le, da bo na Brdu najbrž še vedno pred praznimi tribunami. "Zdaj smo se, recimo, že navadili na tekme brez gledalcev, čeprav to ni to. Ker v težkih trenutkih dosti pomenijo, pomagajo." Mura ima z njimi poseben odnos, ki se še posebej izraža v času zaprtih stadionov. Navijanje za domače ligaške tekme, prva bo to soboto proti Taboru, so organizirali v kar 50 prekmurskih oštarijah. "Mislim, da jih mi ne bomo preučevali po gostilnah, ampak na treningih. So pa bile polne tudi v času naše tekme," je izvedel sogovornik.
No, vsaj gostilne niso več prazne ... "Mislim, da to niti prej ni bila težava prekmurskih. Zdaj so mogoče le še malo bolj navijaško obarvane," se je zasmejal Novinič, ki vseeno upa, da bodo imeli gledalce čim prej blizu igrišča. Žal pa bo kar med njimi moral med finalom sedeti tudi on (zaradi rumenih kartonov). Velik udarec za Nafto je, da bosta manjkala še Vinko in Bizjak. A Mura si bo morala pokal krvavo zaslužiti.
"Imamo širok kader, in kdor bo šel na igrišče, bo dal maksimum. Tudi igralci na klopi in tisti, ki niso bili v kadru, so kakovostni in željni dokazovanja. Jasno, Mura je kot prvoligaš favorit, ima več izkušenj, ampak ne bomo se predali. Prišli smo do finala, želimo si zmago kot oni, želimo biti prvaki. Vse bomo naredili za uresničitev te želje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta