Nogomet po starem: Zakaj smo še vedno v Messi-Ronaldo eri

25.09.2021 07:00
Barcelona v kaosu. Juventus v negativnih rekordih. Veterana, ki sta šokirala z odločitvijo o svoji prihodnosti, pa še naprej največja zaslužkarja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eden od mehurčkov, v katerih še naprej uživa Ronaldo, je - finančni. Foto: REUTERS
Reuters

Obljubljali so nam novo generacijo. Ko sta Lionel Messi in Cristiano Ronaldo pred pol leta družno izpadla v osmini finala lige prvakov, naj bi nogometu zavladali tipi, kot je Kylian Mbappe. Pa se po poletju, v katerem sta šokirala z odločitvijo o svoji prihodnosti, svet še naprej vrti okoli asov, ki sta skupaj pobrala enajst zlatih žog. Barcelona brez Messija je kaos. Juventus brez Ronalda ruši negativne rekorde. Onadva pa vas s PSG-jem in Manchester Unitedom pozdravljata s francoskih in angleških vrhov. Čeprav je že treba dodati, da ima Messi za zdaj bolj malo s tem.

Se slovita št. 10, pardon, po novem št. 30, v Parizu še ogreva? Ali zgolj preboleva šok, da zanjo ne bo statusa ikone, kakršno je imela v Barceloni? Ko je bil minulo nedeljo proti Lyonu zamenjan pri 1:1 ... Ne, v Kataloniji se kaj takega ne bi zgodilo, vsi bi čakali Leov gol. PSG je s super moštvom kljub temu pri popolnih sedmih tekmah, sedmih zmagah. V Barci pa so v stanju komaj še kaj potlačene jeze. Take jeze, da je nenehno treba preverjati, ali je trener Ronald Koeman že odpuščen. Samo malo ... Ne, ni še, pa je že petek zvečer. V četrtek zvečer si je v Cadizu privoščil remi brez golov, da je Barca - sicer s tekmo v dobrem - že sedem točk za Realom.

Nizozemec benti nad sodniki, od navijačev terja potrpljenje. Razneži se le, ko beseda nanese na 34-letnega Messija. Sestavlja Argentinčev ego, medtem ko se ta razstavlja v Parizu: "Z njim ekipa starejših na treningu Barce nikoli ni izgubila. Okej, enkrat se je zgodilo in jezen je bil cel teden. Bil je ... tiran. V vadbi strelov v malo mrežico sem oni dan videl Ansuja Fatija, ki je udaril tri metre mimo. Ni bil osredotočen. Tega ne bi storil, če bi bil Messi še tu. Nikoli nisem srečal koga s tako nogometno inteligenco, razen Johana Cruijffa."

Z njim se nismo premaknili nikamor v ligi prvakov. Z njim smo bili celo ob niz desetih zaporednih naslovov državnega prvaka. Pa predrag je bil ... Hja, različna so mnenja, kaj je Juventusu pomenil Ronaldo. Zdaj nič kaj deljeno mnenje je, da je Juve v enem najbolj poraznih začetkov sezone. Prvič po letu 1961 ni dobil nobene od uvodnih štirih tekem serie A. Zmaga v sredo v Spezii je malo ublažila mučenje na 12. mestu. Medtem Portugalec uživa v Manchestru: tri tekme, štirje goli. Takoj ko se je trener Ole Gunnar Solskjaer odločil, da ga spočije, saj pri 36 letih menda ni več za vsako tekmo, je United doma z West Hamom z 0:1 izgubil v manj pomembnem ligaškem pokalu. Tudi nepoznavalci pravijo: če bi igral CR7, bi najmanj eden od 27 strelov končal v golu.

Čeprav sta veterana različnih učinkov, se po njunih prestopih smejijo vsi, ki imajo kaj opraviti z denarjem. PSG je v sedmih minutah prodal za 23 milijonov evrov Messijevih dresov. Letna plača 25 milijonov je bila med poslovnimi partnerji pokrita, preden vzklikneš "Hvala ti, Barcelona", četudi ni vse pariško. PSG za drese vsako leto vnaprej dobi 80 milijonov in se odreče odstotkom od prodaje. Zato pa procente veselo šteje Michael Jordan. Ker je Nike njegovo tržno znamko, prepoznate jo po silhueti letečega Mikea namesto običajne Nikejeve kljukice, vrgel na pariški dres, večni košarkarski zaslužkar dobi pet odstotkov od vsakega dresa. Ronaldove številke so še bolj brutalne: 200 milijonov so dali njegovi dresi, preden je sploh prvič znova zaigral za United. In če še naprej dvomite, da smo še zmeraj v Messi-Ronaldo eri: po zadnji Forbesovi lestvici ostaneta najbogatejša nogometaša sveta. Ronaldo naj bi v sezoni 2021/22 zaslužil 105 milijonov, Messi 95.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta