Odpravili so psihološko blokado, toda ne hladijo penine, kje Olimpiji še lahko spodrsne na poti do naslova prvaka?

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
30.06.2020 06:00

Sezone še ni konec, še šeste tekem je do konca, toda Olimpija je v večnem derbiju naredila velik korak k naslovu. Zakaj je Maribor po šestih letih padel v Stožicah?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Nič več štajerska Ljubljana

Prav je imel športni direktor Maribora Oliver Bogatinov. Nobena zgodovina nima tako dolgih repov, da bi vplivala na prihodnost. Več kot šest let je trajal štajerski niz neporaženosti na ligaških derbijih v Stožicah. Dovolj dolgo, da so nekateri vnaprej zapisali točke (ali vsaj eno) na mariborski konto. A s tem poskrbeli za dodaten motiv med zmaji. Fame, ki je obkrožala slačilnico, so se želeli, tako trener Dino Skender, na vsak način rešiti. Čeprav je vzorec majhen, se zeleno-beli očitno dobro znajdejo pred praznim stadionom. Tri zmage nad večnim rivalom na svojem dvorišču imajo po nedelji. Če so leta 2011 izkoristili mariborsko evforijo po Glasgowu in prvi uvrstitvi v evropsko ligo, so marca 2014 in v 30. krogu aktualne sezone slavili na derbijih brez gledalcev.

Drugačna Olimpija, fanatična?

Dino Skender se je zatekel k temu, kar so nedolgo nazaj goreče zagovarjali v Ljudskem vrtu.
Robert Balen

Računica iz Domžal in Kranja se ni izšla

Nenavadna je bila enajsterica Maribora. Poškodbi sta na tribuno spravili Nemanjo Mitrovića in Roka Kronavetra, ki se je na dveh derbijih v sezoni podpisal pod tri gole. Alternativna zadnja linija s Špirom Peričićem, ki se je sicer izkazal z dobrim posredovanjem, ko je Vukušić preigral Handanovića, je precej manj zanesljiva, prenovljena zvezna vrsta pa je večino nalog opravila solidno.

Sergej Jakirović: "Pripravili smo si veliko priložnosti, zato ne morem fantom nič reči."
Robert Balen

Sklece ne pomagajo

S sklecami se je ogreval tik pred tekmo na prizorišču, ki mu je prineslo veliko lepih trenutkov. Če kje, je v Stožicah običajno našel svoj strelski instinkt, a tokrat se je Luka Zahović spremenil v antijunaka. Alexandru Cretu mu je nastavil priložnost, prvi napadalec Maribora pa je z medlo reakcijo sprožil protinapad Olimpije. In edini gol na tekmi. "Najsrečnejši bi bil, če bi prišel do zaključka. Ne vem, če bi zabil, morda bi Nejc ubranil. Olimpija je izkoristila našo napako in odprt prostor," je potezo 24-letnika pospremil Jakirović.

Morda bi se razpletlo drugače, če bi ob Nejcu Vidmarju padel, a tokrat vztrajnost Luke Zahovića ni prinesla učinka. 
Robert Balen

Deja vu iz Ljudskega vrta

Ni grešil le Zahović. Aleks Pihler je žogo poslal v prečko, Alexandru Cretu jo je z glavo le oplazil, zaključka Gregorja Bajdeta in Martina Milca, ki je tresnil s prostega strela, sta visoko na seznam največjih junakov Olimpijine zmage postavila vratarja Nejca Vidmarja. Vodilna ekipa lige je bila uspešna, čeprav v prvem polčasu ni sprožila niti enega strela, končni razplet pa je ustvaril vtis, da je Maribor premagal … Maribor! "Imam občutek, kot da smo še enkrat igrali tisto tekmo iz Maribora, ki smo jo izgubili z 2:3. Če bi realizirali vse, kar smo imeli, bi morali osvojiti tri točke, a ena ali dve napaki te hitro kaznujeta. Gremo do konca, pa bomo videli," nove zvezdice še ni odpisal Milec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta