Matjaž Kek: Ko gledam, kako razbijajo staro tribuno in se bo vse spremenilo, je, kot da en del izginja. Magičnost Ljudskega vrta je bila velik zaveznik"

Urška Polanc Urška Polanc
29.06.2020 05:00

Slovenski nogometni selektor se je spominjal svojega zlatega obdobja na čelu reprezentance in se oziral v prihodnost, Korošci pa so mu pomagali. Na obisku v Dravogradu je podelil tudi nekaj nasvetov mladim nogometašem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kek, Pušnik in Šuler so se že marsikje srečali in o tem so zdaj na dolgo in široko razlagali. 
Urška Polanc

Mariborčan Matjaž Kek, selektor slovenske nogometne reprezentance, se je v Dravograd - s katerim, pravi, je bil vedno nogometno povezan, na Koroškem pa ima tudi nekaj familije - pripeljal po Dravski dolini. "Ko sem se peljal po dolini, kjer vožnja za toliko kilometrov traja predolgo, sem imel dobro glasbeno podlago (jazz), zato mi je bilo bolj prijetno," je povedal v pogovoru s (trenerskim) kolegom Marijanom Pušnikom na stadionu NK Dravograd​ o strasteh, ki imajo v njegovem življenju prostor ob nogometu.
Mnogi vedo, da je bil Kek svojčas tudi glasbeni urednik. "Nisem imel kaj delati, imel sem dosti poškodb, devetkrat sem bil operiran. Takrat so rehabilitacije trajale še dalj časa, pol kariere nogometaša sem bil na berglah - imel sem strgane križne vezi, ahilovo tetivo. To je bilo verjetno tudi zato, ker sem bil vedno malo pretežek in rad sem igral mali nogomet na asfaltu, kar se v poznih letih pozna. Prijatelji so mi rekli, če bi muziko, ki jo imam doma, širše predstavljal. Sodelovati sem pričel na Radiu Slovenija, Radiu City, ampak to je bilo samo vmes, čeprav so mi še dolgo govorili, da sem trener didžej. Včasih sem res tako izgledal s kakšnimi bolj didžejevskimi odločitvami, muzika je bila pač del mojega življenja," je povedal nasmejani Kek, ki pravi, da je ob nogometu čas še za vse drugo.
S Pušnikom se zdaj lahko končno normalno pogovarjata, se je šalil selektor: "Ko sva sedela vsak na svoji strani, je bilo vedno napeto. Nogomet nas je zbližal, ostali smo prijatelji. Zdaj je tu prijetna družba, dva moja aduta, džokerja sta zraven mene na levi in desni strani. Prevzela sta vodenje NK Koroška Dravograd, kar me v teh težkih časih posebej veseli," je dejal ter se ozrl proti Marku Šulerju in Nejcu Pečniku.

Arhiv Kluba

Ko jih slišiš od trenerja, si mu pomemben

Kar nekaj besed so namenili svetlim časom, ki so jih Kek, Šuler in Pečnik z reprezentanco preživljali na svetovnem prvenstvu. Šuler je o Keku dejal, da je bil trener, kakršnega je potreboval. "Vsi trenerji so me dobro spoznali in preučili, kakšno roko potrebujem. Nisem bil igralec, ki bi ga morali božati, bolj kot ne so me morali bolj na trdo. Bil sem pripravljen poslušati marsikaj, ogromno sem se naučil. Imel sem občutek, da mi ljudje zaupajo, kar mi je v karieri ogromno pomenilo. V nogometu je eno tako pravilo: ko jih slišiš od trenerja, pomeni, da si mu pomemben, ko ti nihče več ne bo ničesar rekel, veš, da nekaj ne štima, da moraš nekaj spremeniti. Ko si starejši, to bolje razumeš. Doživeli smo lepo obdobje, mogoče celo nerealno glede na to, kako majhni smo," je povedal Marko Šuler, ki je lani zaključil s profesionalno kariero, zdaj pa je predsednik nogometnega kluba v Dravogradu.

Šuler, Handanović, Jokić, Brečko. Pečnik. Fantje so bili zelo povezani.
Janko Rath

Generacija SP 2010: Že na treningih so šli na nož

Tudi pri tisti generaciji ni vse teklo gladko, niso bili le petje, veselje in zabava, se spominja Kek, bilo je tudi dosti kreganja, krivih pogledov. "V nogometu niso samo zmage. Tisti, ki ne zna biti velik v porazih, dovolj samokritičen in objektiven, težko postane velik zmagovalec. Življenje me je skozi poškodbe in poraze naučilo razmišljanja. V vsakem trenutku sem verjel v ekipo, ki sem jo vodil, čeprav je včasih trajalo en čas. Tista generacija je bila karakterno neverjetna, držali so skupaj in bili na tak način mogoče celo boljši od fuzbalerjev svetovnega merila, za kar jih je nogomet nadgradil," razmišlja Kek. "Nisem nostalgik, ne gledam rad nazaj, a zdaj, ko so nas zaprli, so prihajali filmi - od vzdušja v avtobusu, slačilnic, kregarij. Šli so na nož, včasih so morali na treningih nositi ščitnike, tako so se tepli, niti slučajno, da bi kdo komu kaj pustil. Ravno tu vidim razliko od zdajšnjih generacij. Kdo mogoče misli, v reprezentanci je fajn, malo se veselimo, malo večerjamo in gremo igrat. Oni so držali skupaj," je povedal Kek.

Slavje ob uvrstitvi v Južno Afriki je bilo nepopisno.
Sašo Bizjak

Koroška zelena, napačna asociacija

Kek se je spomnil tudi časov, ko je gostoval v Dravogradu. "Tu ni bilo nikoli fajn igrati. V prvi ligi je bilo zame kot trenerja Maribora to eno izmed bolj neugodnih gostovanj. Vedno se je nekaj dogajalo, vedno je bilo na meji, nikoli nisi z veseljem prihajal v Dravograd, tu je bila doma ekipa s karakterjem. Gre tudi za karakter kraja, ta nepopustljivost," je pohvalil Korošce, čeprav je v petek pri njih videl tudi eno veliko napako. "Zdaj to moram omeniti ... Iz Krekove (ulice) sem, iz Ljudskega vrta, ko vidim toliko zelene barve, dobim kar malo napačno asociacijo," se je nasmejal Mariborčan.

Kek: "V vsakem trenutku sem verjel v ekipo, ki sem jo vodil." Jeseni 2009 se mu je obrestovalo z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo. 
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta