(POGOVOR) Žan Kolmanič: Najprej Euro, nato pijačka z Dončićem

Marko Kovačevič
05.03.2021 06:00
Pred selitvijo v ZDA levega bočnega branilca čakajo še tri tekme z Mariborom in domače evropsko prvenstvo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za branilca iz Veržeja vijoličasta misija še ni končana, se pa bliža koncu. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Njegova zgodba z vijoličastimi še ni končana, se pa bliža koncu. Žan Kolmanič bo še dober teden nogometaš Maribora, po reprezentančnem premoru pa bo odletel čez lužo. V Ljudskem vrtu so potrdili prestop, ki ga je napovedal že nekdanji športni direktor Oliver Bogatinov. Levi bočni branilec bo kariero nadaljeval v Austinu, novincu v ameriški ligi MLS. "Res je, to so moji zadnji dnevi v Mariboru, a še vedno sem stoodstotno osredotočen na klub in tekme, ki jih bom igral v tem dresu. Kar se je dogajalo v zadnjih dneh, ni spremenilo moje priprave na tekmo. Kot vsakič, gremo tudi v Novo Gorico po zmago," pravi Kolmanič, ki je ravno na dan, ko sta kluba potrdila posel, po neuradnih podatkih vreden 1,5 milijona evrov, dopolnil 21 let.

Točnega odgovora, kdaj se bo pridružil novemu delodajalcu, še nima. "Dogovori še potekajo. Tu je še evropsko prvenstvo. Vse se bo izvedelo v naslednjih dneh," zatrjuje nogometaš, ki bo zagotovo v mislih selektorja slovenske reprezentance do 21 let Milenka Ačimovića, ko bo sestavljal ekipo za domače evropsko prvenstvo. "Ostal bom v Mariboru. Ne bi se izplačalo, da bi izgubil dva dneva ali tri za potovanje v ZDA in se potem vračal," o prilagajanju klubskega prestopa skupinskemu delu Eura do 21 let, ki ga bo Slovenija z Madžarsko gostila med 24. in 31. marcem, razmišlja Kolmanič.

Po prvem delu prvenstva bo imel dobra dva tedna časa, da spozna nove soigralce, klubi v ligi MLS bodo novo sezono začeli 17. aprila. Kaj je pretehtalo, da se je odločil za avanturo v ZDA? "Veliko pogovorov sem imel z mojim agentom, s klubom sem imel sestanek na zoomu, da so mi predstavili njihove cilje ter kakšna sta načina njihove igre in dela. So mlad klub, ki je nastal šele pred tremi leti. Po sestanku sem se z lahkoto odločil za ta korak," odgovarja Kolmanič. Če so v preteklosti ameriški klubi privabljali predvsem (zvezdniške) veterane, se zdaj trend spreminja. "V zadnjih letih se tudi v Ameriki več pozornosti namenja nogometu, veliko njihovih igralcev je prišlo v Evropo, v večje klube, ker so tam naredili korake, ki so jim omogočili velike prestope. Zato mislim, da so ZDA lahko zame odskočna deska, da morda spet zaigram v Evropi. Lahko pa ostanem tam."

Nekaj zvezdniškega prediha premore tudi Austin. Športni direktor kluba iz Teksasa je Claudio Reyna, eden najboljših ameriških nogometašev, ki je zbral 112 nastopov za reprezentanco, v Evropi pa se je med drugim preizkusil v Leverkusnu in Manchester Cityju. Njegov 18-letni sin Giovanni – ime je dobil po očetovem soigralcu pri Glasgow Rangers Giovanniju van Bronckhorstu – je kljub mladosti že eden od glavnih adutov Borussie iz Dortmunda. "Claudia nisem ravno spremljal, nisem ga poznal od prej, se je pa pogovarjal z mojim agentom. Sem pa gledal tekme Borussie in njegovega sina," o sodelovanju s slovitim nogometašem razmišlja mladenič iz Veržeja.

Kaj Reyna in trener Josh Wolff pričakujeta od njega? "Hočejo igrati podobno kot v Mariboru. Igrajo napadalen nogomet, znajo pa se tudi postaviti nazaj. Ker uporabljajo več postavitev na igrišču, se lahko spreminja tudi moja vloga – lahko igram višje, nižje. Cilj je, da se pokažem v čim boljši luči, da me sprejmejo kot enega od njihovih, kot so me v Mariboru," je odločen Kolmanič, ki bo v Teksasu morda obiskal tudi rojaka. Austin je od Dallasa, kjer na košarkarskem parketu navdušuje Luka Dončić, oddaljen slabe tri ure vožnje. "Mogoče ga bom kontaktiral, da mi malo pove in razloži, kako je v Teksasu. Mogoče pride tudi do kakšne pijačke, da se spoznava."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta