(PREGLED) Plusi in minusi Maribora in Kopra pred derbijem za naslov: Bo slavila najboljša domača ekipa ali najuspešnejši gosti?

Miha Dajčman Miha Dajčman
30.04.2022 06:01

Nocoj se bosta v derbiju 33. kroga prve lige v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Koper. Katere so prednosti in slabosti edinih moštev, ki sta ostali v bitki za naslov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vijoličasti bi tudi z remijem ostali na vrhu lestvice, a imajo v zadnjih treh krogih težji razpored.
Tomaž Primožič/FPA

Le točka loči Maribor in Koper štiri kroge pred koncem prvenstva, rezultat današnjega obračuna v Ljudskem vrtu, ki bo dobro zapolnjen, pa bi lahko korenito vplival na razplet prvenstva. Vijoličasti in kanarčki se bodo nocoj v prvi ligi pomerili oseminosemdesetič. V tej sezoni je prvi dvoboj tekmecev na Bonifiki v 6. krogu dobil Koper z 2:0, nato pa sta sledili dve zmagi Maribora: v 15. krogu v Ljudskem vrtu z 2:0 in v 24. krogu na Obali z 2:1. Katere so pred eno najpomembnejših tekem v sezoni prednosti in slabosti obeh moštev?

Med vratnicama gostiteljev bo bržkone tretjič v sezoni, drugič v prvenstvu, stal Menno Bergsen, saj prvi vratar Maribora Ažbe Jug po poškodbi v Sežani v tej sezoni ne bo več branil. Nizozemec pri 22 letih nima veliko izkušenj z nastopi na pomembnih obračunih. Na drugi strani se pri Koprčanih večino sezone v golu solidno znajde Adnan Golubović. Maribor in Bravo sta na 32 tekmah prejela v povprečju manj kot en gol na tekmo (oboji po 31 golov), Koper ima s 34 prejetimi goli četrto obrambo lige.

Najboljši napad proti najboljši obrambi

Ima pa Koper najboljši napad v prvenstvu (51 golov), Maribor je dosegel dva gola manj. Vijoličasti so v napadu odvisni predvsem od Ognjena Mudrinskega (15 golov), prvega strelca lige. Pri vijoličastih je drugi najučinkovitejši nogometaš Rok Kronaveter s petimi zadetki, kar ga uvršča na 20. mesto strelcev v ligi. Najboljši strelec Kopra Maks Barišić (13 golov) že nekaj časa zaradi poškodbe ne igra, so pa vrzel v napadu dobro zapolnili Kaheem Anthony Parris (10 golov), Lamin Colley (9) in Bede Amarachi Osuji (7), ki so uvrščeni na lestvico desetih najboljših strelcev v ligi.

Ognjen Mudrinski je prvo napadalno orožje vijoličastih.
Andrej Petelinšek

Maribor je imel v zadnjih letih do te pomladi slab izkupiček na pomembnejših tekmah. Gre za tekme v evropskih kvalifikacijah, derbije z Olimpijo, obračune z neposrednimi tekmeci za naslov ter dvoboje v pokalnem tekmovanju. Mariborčani so v zadnjih dveh sezonah v zaključku tudi izgubili prvenstvo. V spomladanskem delu te sezone pa je Mariboru le uspelo premagati tako Koper na Bonifiki kot pred kratim še Olimpijo v derbiju v Ljudskem vrtu, s čimer je prekinil skoraj petletni niz brez domače zmage proti večnim tekmecem. Radovan Karanović je proti Kopru na klopi Maribora še nepremagan (dve zmagi).

Maribor bi ob neodločenem izidu ostal na prvem mestu, a se le s točko zagotovo ne bo zadovoljil. Do konca prvenstva ga nato čakajo še tekme z Bravom, Aluminijem, ki se bori za obstanek, in aktualno prvakinjo Muro, ki si skuša izboriti nastop v evropskih pokalih. Mnogi ocenjujejo, da ima Maribor v finišu zahtevnejši razpored kot Koper, ki se bo po tekmi v Ljudskem vrtu pomeril še s Taborom, Radomljami in Bravom. Kraševci in mlinarji se tako kot Kidričani borijo za obstanek v ligi. Koper bo pred zadnjim krogom prvenstva v Celju proti Bravu igral še finale pokalnega tekmovanja.

Kaheem Parris je nasledil Maksa Barišića v vlogi prvega aduta koprskega napada.
Profimedia

Po točkah na vrhu, v fair playu na dnu

Koper v Ljudskem vrtu ni slavil vse od avgusta 2009. Vijoličasti so proti rumeno-modrim na svojem stadionu na 44 tekmah klonili le štirikrat. V derbiju 33. kroga se bosta srečali najboljša domača ekipa v tej sezoni - Maribor je na 16 tekmah pod Kalvarijo zmagal desetkrat, štirikrat remiziral in dvakrat izgubil (razlika v golih 22:7) - in najboljša gostujoča - Koper je na šestnajstih gostovanjih slavil desetkrat, petkrat remiziral in le enkrat izgubil (razlika v golih 26:14). Kanarčki so na zadnjih šestih tekmah osvojili 16 točk od možnih 18, Mariborčani pa 14 točk. Na lestvici fair playa sta moštvi, ki sta sicer na vrhu lestvice, povsem na dnu. Vijoličasti so na desetem mestu, rumeno-modri pa na devetem.

Oba trenerja sta tako prvič v situaciji, ko se kot snovalca taktike borita za naslov prvaka, drugače pa je v njunih igralskih vrstah. Med vijoličastimi so lovorike že osvajali Nemanja Mitrović, Luka Uskoković, Martin Milec, Rok Kronaveter, Marko Alvir, Đorđe Ivanović, Rok Sirk in Marcos Tavares. Med Koprčani so se z naslovom že okitili Aleksander Rajčević, Matej Palčić, Marko Đira, Karlo Bručić in Ivica Guberac, ki pa tokrat zaradi rumenih kartonov ne bo igral.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta