Veliki Samir končno na vrhu Italije

Miha Dajčman
10.05.2021 06:00
Eden najboljših vratarjev na svetu v zadnjih dveh desetletjih naposled le dobi svojo prvo klubsko lovoriko
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne le vratar prvakov, ampak kar vodja Interja je Ljubljančan. Foto: REUTERS
Reuters

Dolga leta je Samir Handanović blestel v Vidmu, ko se je pisalo in govorilo, da bo moral prestopiti v katerega od evropskih velikanov, da bo osvojil klubsko lovoriko. Pa je naposled, leta 2012, tik pred 28. rojstnim dnem, le šel v klub, ki cilja najvišje. A k Interju se je za 15 milijonov evrov preselil, ko je bil velikan v padcu in ko je primat na Apeninskem polotoku prevzel Juventus. V serie A je Ljubljančan debitiral že leta 2005, takrat je večina njegovih sedanjih soigralcev v Milanu o igranju v najmočnejših klubih le sanjala. Dolgo je moral vztrajati, s Slovenijo vmes zaigral tudi na velikem tekmovanju, skupno med letoma 2004 in 2015 zbral 81 nastopov za izbrano vrsto, a se od slednje nato poslovil in zavil v molk za slovenske medije. Zdaj, šele na pragu 37. rojstnega dne, je le osvojil prvo lovoriko.

Samir Handanović bo v zadnjem krogu, najverjetneje 23. maja 2021, kot kapetan Interja dvignil pokal italijanskega prvaka, 19. v klubski zgodovini. V poslednjem dejanju prvenstva se bo pomeril prav z Udinesejem, katerega član je bil kar osem let in kjer si tlakoval pot med najboljše na svetu, med katerimi vztraja že dobro desetletje.

Z Antoniem Contejem se je druščina s slovenskim vratarjem po enajstih letih spet zavihtela na vrh Italije. Foto: EPA
epa

Za Inter je v serie A do minulega konca tedna, ko so s 5:1 premagali Sampdorio, igral na 327 tekmah (skupno ima za 387 nastopov), za Udinese 182, za Treviso tri in za Lazio eno. S kar 513 tekmami je na 14. mestu večne lestvice, in kar 139-krat je mrežo ohranil nedotaknjeno. Najverjetneje bo v naslednjem krogu dohitel Alberta Gilardina (514). v prihodnjih sezonah pa druge legende italijanskega nogometa. Tudi Giuseppa Bergomija (519), legendo Interja, ki je pred dnevi dejal, da je Handanović izjemen kapetan in prava oseba, ki bo po Javierju Zanettiju dvignila pokal prvakov Italije. Med tujci je več nastopov zbral prav Zanetti (4. mesto s 615 nastopi). Ljubljančan ima z Interjem pogodbo vse do poletja prihodnje leto.

Bergomi ​o Handanoviću govori z velikim spoštovanjem: "Pred kamerami vedno širi pozitivna sporočila in prevzema odgovornost. Prepričan sem, da enako počne v slačilnici. Napake, ki so se mu zgodile, so morda posledica ogromne želje, da bi končno z Interjem osvojil lovoriko. Pritisk je bil velik. A kdo ne dela napak? Še vsi vrhunski vratarji so si jih privoščili. Je pravi, tihi vodja, ki zna sprejemati kritike in se po napakah vrača boljši."

EPA

Vztrajno je Samir Handanović, ki ima vzdevek Batman, čakal tudi na nastop v ligi prvakov. Ko je njegov bratranec Jasmin z Mariborom že odigral dvanajst tekem v elitnem klubskem tekmovanju, je mlajši med uspešnimi vratarji v družini debitiral v najvišjem rangu na mednarodni sceni, v sezoni 2018/2019. Od takrat je zbral 18 tekem, v izločilne boje še ni napredoval, je pa zato lani igral v finalu evropske lige, kjer je izgubil proti Sevilli.

Trikrat je bil nekdanji član Domžal, Zagorja in Slovana izbran za najboljšega vratarja v serie A kljub veliki konkurenci, ki vlada v Italiji. Že nekaj časa je rekorder po številu ubranjenih strelov z bele pike, 25-krat je preprečil slavje izvajalca najstrožje kazni. Pod vodstvom trenerja Antonia Conteja, ki je 2012. začel Juventusovo prevlado, je Inter po enajstih letih spet osvojil naslov najboljšega v državi in pomembno vlogo je odigral prvak Handanović. Štiri kroge pred koncem prvenstva so si nerazzurri zagotovili naslov, 30 tisoč navijačev je prejšnjo nedeljo zajelo središče Milana in slavilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta