75 let Mešanega pevskega zbora Rače: Veselih obrazov in z melodijami v srcu

ŠTR
09.07.2022 03:00

Zbor, ki je hkrati začetnik Kulturno-umetniškega društva Rače, je prestal preizkušnje pri ohranjanju zakladnice slovenske pesmi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbor vodi Nenad Petrović
Simona Napast

Od leta 1946 do danes je Mešani pevski zbor Rače vztrajal na poti, na kateri se ni smel ustaviti. Boril se je z občinskimi in političnimi veljaki, ki so po treh letih prepevanja takratnega cerkvenega zbora v grajski kapeli bogoslužje v svetem prostoru prepovedali, zato so se pevke in pevci odločili ustanoviti lastno društvo.

Mešani pevski zbor Rače tako brez prekinitev - edina od kasneje porajajočih se sekcij - neprekinjeno deluje vse do današnjega dne. Med občinstvom, ki je ključnega pomena pri podpori ohranjanja pevske kulture in tradicije v kraju in občini, je sedel član prve pevske skupine, Polde Mustafa, za kleno držo in neomajno ljubezen do zborovskega petja je prejel bučen aplavz.

Dober zven zbora lahko ustvarja le simbioza med pevci in dirigentom. Slednjih je bilo v dolgem času delovanja zbora kar nekaj: Anton Zapletal, Jože Križman, Ivan Rožič, Ivo Partlič, Katja Lovrenčič, Jakša Vranjican in Ervin Šega. Najdlje, kar 38 let, je s pevci in zanje živel Ivo Partlič, in sicer od leta 1970 do svoje smrti leta 2008. Zdaj zbor dobro leto predano in s srcem vodi Nenad Petrović, za katerega pevci pravijo, da jim daje veliko energije in spodbude za nadaljnje delo. Njegova predanost in strokovna podkovanost zbor peljeta naprej po začrtani poti.

Tonetu Žuraju so se zahvalili za prizadevnost.
Simona Napast

Jubilejne prireditve izpostavljajo posebne dosežke, dogodke in ljudi. Člani Mešanega pevskega zbora Rače so se ob tej priložnosti zahvalili Tonetu Žuraju za prizadevnost in bogatitev raškega društva v času njegovega predsedovanja. Obenem so mu ob njegovem visokem jubileju zaželeli še vrsto zdravih let. Ivanki Plečko in Branku Topolovcu so podelili častno članstvo v KUD Rače, predsedniku zbora Simonu Bračiču pa izrekli zahvalo za vse delo in nesebično pomoč v zboru.

         
Simona Napast

Ljubitelji petja so ta dan uživali v bogatem programu pretežno ljudskih pesmi, ki so jih z njimi delili ne samo gostitelji prireditve, marveč tudi povabljeni gostje - mladi pevci pevskega zbora OŠ Rače, Mešani pevski zbor KUD Sp. in Zg. Gorica (ki ga prav tako vodi Nenad Petrović) in Mešani pevski zbor KUD dr. Pavel Turner Fram pod taktirko Dore Ožvald. Razhajajoče občinstvo je prireditev zapustilo veselih obrazov in z melodijami v srcu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta