Aeroklub Ptuj: Z jadralnim letalom višinski rekord zdaj postavil na 6742 metre

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
15.01.2023 04:25

Polet, ki je trajal pet ur in 19 minut, je jadralni letalec Darko Valenko tokrat opravil kar v okolici letališča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jadralni podvig Darka Valenka
Osebni arhiv

Darku Valenku, članu Aerokluba Ptuj, je 2. januarja uspel podvig, ki so se ga z njim veselili vsi njegovi kolegi, še posebej piloti jadralnih letal, saj je s svojim poletom spet dodobra premaknil dosežene višinske metre. Tokrat se je povzpel na višino dobrih 6700 metrov in s tem za več kot dva tisoč metrov izboljšal svoj lanskoletni rekord, ko se je 4. januarja dvignil 4353 metrov v višino.

"Jadralni letalci običajno letimo na višini 1500 do 2000 metrov, sam sem imel do lanskoletnega poleta najvišjo doseženo višino tri tisoč metrov. V letošnjih prazničnih dneh smo s kolegi spet vse dni leteli, vremenske razmere so bile ugodne, drugi dan v letu pa je zapisal močan jugozahodni veter in botroval nastanku valov, ki so mojemu klubskemu prijatelju Dejanu Filipiču omogočili dvig do 5430 metrov, sam sem poletel še višje med oblake. Pred letom, ko sem letel edini v Evropi, sem startal z vlečnim letalom, tokrat me je v zrak dvignila naša vitla. Na letališču v Moškanjcih se nas je zbralo kar veliko letalcev, ki smo preizkušali vetrovne razmere, se učili in poskušali doseči zavidljive višine," pojasni Valenko.

Ptujski jadralni letalci letijo vedno višje.
Aeroklub Ptuj

Da bo poletel tako visoko, se mu še sanjalo ni. "Po vzletu je bilo treba najti dviganje nad bližnjimi hribi, kar je vedno uganka. Letel sem nad slovenjegoriškimi griči in uspelo mi je konstantno dviganje brez turbulenc. V začetku sem se dvigal pol metra na sekundo, na višini štiri tisoč metrov pa že hitreje, nazadnje do tri metre na sekundo. Ves polet, ki je trajal pet ur in 19 minut, sem opravil v okolici letališča - letel sem nad Ptujem, Juršinci in okoliškimi vasmi in dosegel končno višino 6742 metrov. Morda bi lahko poletel višje, a temperatura tam zgoraj je bila minus 20 stopinj Celzija, pa še mehur je bil poln in sem se moral odločiti za spuščanje, ki je trajalo kar 25 minut," pravi.

Darko Valenko

Valenko, ki je doktor elektrotehnike in z družino obdeluje kar sto hektarjev zemlje, sklene: "Nihče si ni predstavljal, da je mogoče doseči takšno višino, je pa moj dosežek zdaj naš klubski rekord, ki ga ne bi bilo, če mi ne bi pomagala naša zemeljska ekipa z Gregorjem Petrovičem na čelu, kontrola zračnega prometa Maribor pa je koordinirala moj let z zračno kontrolo na Dunaju, da so mi dovolili leteti na takšni ekstremni višini."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta