Aktivna občanka Svete Ane: "Vedno sem za akcijo"

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
05.12.2021 04:00

Bernarda Potočnik je dolgoletna vzgojiteljica in vsestranska ustvarjalka, zmeraj pripravljena pomagati,
kaj postoriti ali sodelovati pri kakšni šali. Je tudi del pobude kvačkanja grbov slovenskih občin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Bernarda Potočnik z vnukoma na izletu Foto: Osebni arhiv

Osebni Arhiv

"V moji prvi generaciji otrok v vrtcu je bil tudi moj sin, zato se svojih začetkov res živo spomnim, pravi Bernarda Potočnik iz Svete Ane, ki je že od leta 1986 zaposlena v tamkajšnjem vrtcu. Odtlej ima tudi poseben zvezek, v katerega si je vsa leta zapisovala imena svojih vrtčevskih otrok ter njihove rojstne datume in kraje bivanja. "Okoli tisoč otrok je šlo skozi moje roke. Ob listanju zvezka se jih posebno rada spominjam." Sicer pa Potočnikova, ki je tik pred upokojitvijo, v službi in zunaj nje vedno razvija svojo ustvarjalnost: "Kvačkam, pletem, šivam, oblikujem, vrtnarim in še bi lahko naštevala."

"Zmeraj sem lahko delala več stvari hkrati, na srečo," pravi Potočnikova, ki se je na pobudo znanke pridružila največjemu slovenskemu izzivu kvačkanja grbov slovenskih občin Slovenija kvačka. "V tem projektu kvačka 211 žensk in en moški. Navodila za izdelavo grba in materiale sem prejela septembra, do decembra pa mora biti grb končan." Grb svoje občine kvačka v posebno zanimivi tehniki, ki je zahtevana v tem vseslovenskem projektu. "Ko bo grb končan, bodo nitke tako povlečene, da bosta obe strani pravi, torej ne bo se videlo, kje je leva stran. Pri kvačkanju uporabljamo domačo slovensko volno iz Majšperka." V Lenartu se januarja obeta razstava kvačkanih grbov podravskih občin, februarja pa bodo kvačkarji grbe predali svojim občinam. Občine so projekt tudi finančno podprle.

"Zgled mi je bila mama, ki je bila amaterska šivilja. Smo pa tudi v osnovni šoli imeli ročnodelski krožek in na vzgojiteljski šoli gospodinjstvo. Tam smo morali narediti kapo, rokavice na pet prstov, komplet oblačil za lutko, na roke smo šivali tudi gorenjsko nošo." Danes Potočnikova kvačka in šiva nahrbtnike, torbice, prtičke, zavese, košarice, kvačka tudi nakit in obeske za praznične dni. "Poznam tudi osnove klekljanja, načrtujem pa obisk pri klekljarici, znanki, da bi me naučila več o tej zanimivi spretnosti." Spomladi lani je izpraznila svoje zaloge blaga in zašila okoli 400 zaščitnih mask ter jih razdelila po vsej Sloveniji glede na povpraševanje. "Če bi v vsaki vasi kdo zašil toliko mask, bi jih imeli vsi več kot dovolj."

Grb Svete Ane, ki ga kvačka
Foto: Osebni arhiv

Osebni Arhiv

Njen ustvarjalni dar so prepoznali tudi otroci v vrtcu in že vedo, da bodo nekaj zanimivega ustvarili, ko pride vzgojiteljica Bernarda z vrečkami v igralnico. "Otroci so odlični psihologi, točno vedo, kje in kaj lahko ter v družbi koga," je prepričana vzgojiteljica z dolgoletnimi izkušnjami, ki svojega poklica nikoli ne bi zamenjala.

"Sem tudi aktivna članica dramske skupine Sv. Ana. Pravkar se pripravljamo na gostovanje v Škofji vasi pri Celju, ampak se bojimo, da bo nastop zaradi zdajšnjih razmer odpadel. Pred leti sem igrala tudi v predstavi Črni križ pri Hrastovcu, grofico Stubenberško. Res nepozabna izkušnja. Prav tako sem članica Turističnega društva Sveta Ana, pred kratkim sem uspešno opravila tečaj za turistično vodnico po Slovenskih goricah, zato se posebno veselim bolj sproščenih časov, ko bodo naše kraje spet lahko obiskali turisti." Sicer pa je tudi tajnica PGD Sveta Ana in ena od pobudnic šolskega sklada OŠ Sveta Ana.

Bernarda potočnik v dramski skupini (druga z leve) Foto: Osebni arhiv

Osebni Arhiv

Ob vsem navedenem skrbi še za okoli 300 barvnih kombinacij perunik, ki jo iz leta v leto bolj navdušujejo, obdeluje velik vrt ter zbira sadike in semena. "Imam rastline iz skorajda polovice sveta." Ima tudi zeliščni vrt, iz zelišč pa za lastne potrebe izdeluje mazila. Tu in tam izpod njenih prstov nastane še kakšna okrasna sveča.

V svoji hiši je z izdelki in materiali zapolnila že tri sobe. "Imam šivalnico in ustvarjalnico, del izdelkov pa kraljuje tudi v dnevni sobi. Srečo imam, da je hiša velika in je prostora več kot dovolj." Trenutno je tudi občinska svetnica. V posebno veselje pa so ji štirje vnuki. "Vnuki in otroka me pri mojem ustvarjanju in aktivnostih spodbujajo in podpirajo. Z obiska pri meni pa nikoli ne gredo praznih rok, zmeraj se najde zanje kak šal, kapa, kos kvačkanega nakita, blazina, torbica …" Bernarda šiva in kvačka, ko je slabo vreme, sicer pa vsak večer po osmi uri pred televizijo, kjer ji dela družbo njena mucka.

Ker je Potočnikova aktivna na več področjih, ji je pomembno, da se drži svojih obljub: "Če rečem, da bom nekaj počela, potem bom, saj je obljuba odgovornost in dolžnost."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta