Albin Belšak se je vpisal med kvodajalce stokratnike: "Občutek je lep prvič ali stotič."

Hojka Berlič Hojka Berlič
16.09.2023 03:28

Krvodajalstvo je v družini Albina Belšaka, ki je nedavno kri daroval že stotič, tradicija, ki prehaja iz roda v rod.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Albin Belšak
Hojka Berlič

V ptujski enoti za transfuzijsko dejavnost (ETD), ki deluje pod okriljem Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor, so imeli pretekli teden znova razlog več za veselje. Albin Belšak iz Svetega Tomaža je pri njih že stotič daroval kri. Na krvodajalsko pot je je Belšak krenil že zgodaj, takoj po dopolnjenem 18. letu, jo nadaljeval med služenjem vojaškega roka in se ji ni odrekel vse do danes: "Počutim se zdrav in zato rad pomagam. Občutek ob tem je vedno lep, pa naj bo to pri prvem darovanju krvi ali pri današnjem stotem." Odločitev za krvodajalstvo, pravi, ni bila težka, saj sta po tej poti stopala že njegova oče in mama. Ob tem je h krvodajalstvu pozval druge: "Če smo zdravi, smo lahko na to ponosni in veseli, zato moramo tudi drugim pomagati do zdravja."

Albin Belšak je kri stotič daroval v družbi hčerke Urške.
Hojka Berlič

Po njegovih stopinjah se je odpravila njegova hči Urška Belšak, ki je v družbi očeta kri tokrat darovala četrtič: "K temu me je vzpodbudil lep vzor v naši družini, saj sem bila darovanju krvi priča mnoga leta. Prvič, ko sem dopolnila 18 let, je bil morda res prisoten strah pred iglo, a sem potem videla, da to ni tako hudo, prav tako so mi vsi stali ob strani in me vzpodbujali." Krvodajalstvo je lepa navada, ki je morda res ni sposoben vsak, a Belšakova si želi, da bi tudi drugi, ki so zdravi, poskusili in na ta način komu pomagali.

Kot je ob novi posebni priložnosti poudarila zdravnica Marija Šeruga Doliška, specialistka transfuzijske medicine, ima vsak krvodajalec svojo zgodbo, svojo pot, veseli pa so vseh, od tistih, ki darujejo enkrat, do tistih, ki so se za to odločili že stokrat ali celo večkrat: "Je pa nekaj posebnega, ko kri darujejo stotič. To so pogumni ljudje in mi smo nanje zelo ponosni. Obeležitve stotega darovanja krvi so po drugi strani pomembne zaradi promocije krvodajalstva, saj tako zanj sliši veliko ljudi."

Marija Šeruga Doliška v prenovljenih prostorih ptujske enote za transfuzijsko dejavnost
Hojka Berlič

Po besedah Šeruge Doliške so po poletnem času, ko so opažali manjši upad zalog krvi, zaradi česar so posebej pozivali krvodajalce k darovanju, sedaj zaloge stabilne. Da bodo krvodajalci prihajali še z večjim veseljem, bodo v prihodnje poskrbeli tudi nekoliko preurejeni in predvsem svetlejši prostori ptujske ETD, ki je umeščena v del ptujske bolnišnice, navezan na novo stavbo urgentnega centra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta