(VIDEO in FOTO) Vijol'čna kri za vse ljudi: "Mogoče bo kakšen Ljubljančan tako dobil pravo kri"

Gregor Grosman Gregor Grosman
04.09.2023 15:55

V Ljudskem vrtu poteka tradicionalna krvodajalska akcija Vijol'čna kri za vse ljudi. Krvodajalci ponosni, da lahko kri darujejo v tej akciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anja Cej

Pod severno tribuno stadiona Ljudski vrt poteka že dvanajsta krvodajalska akcija Vijol'čna kri za vse ljudi. Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor in Rdeči križ Maribor jo prirejata v sodelovanju z Nogometnim klubom Maribor, darovalci pa lahko življenjsko tekočino darujejo še jutri do 17. ure. Danes so krvodajalce obiskali igralec NK Maribor Jan Repas, trener kluba Damir Krznar in Marcos Tavares, ki je tudi daroval kri. "To pa je šlo hitro," je po zaključku postopka odvzema krvi nasmejan izjavil Tavares, ki pravi, da želi pomagati ne samo v nogometu, ampak tudi pri življenju.

Stotič na najlepšem stadionu

Stotič je kri daroval Žarko Černjavič, ki je za krvodajalstvo navdušil tudi hčerko in sina. Za jubilejno dobro delo si je nogometni navijač izbral prav to akcijo. Tako je rdečo kri daroval 99-krat, vijol'čno pa prvič. "Stotka je padla in je nekaj posebnega. Smo na najlepšem stadionu. Treba je tukaj darovati stotko," je poudaril.

Žarko Černjavič je kri daroval stotič, za krvodajalstvo pa je navdušil tudi hčerko in sina.
Anja Cej

Prvič je Černjavič kri daroval leta 1981. Namesto močnega zajtrka si je privoščil le boljšo večerjo. "Dobro je dobro delat, nikoli ne veš, kdaj boš sam potreboval kri." Vse mlade poziva, naj se redno udeležujejo krvodajalskih akcij, naj gredo, kakor hitro so stari 18 let in če se dobro počutijo. "Mogoče bo kakšen Ljubljančan potreboval transfuzijo in bo tako dobil pravo kri," je šaljivo zaključil.

Na odvzem dobro pripravljeni

Navijač kluba je tudi Srečko Sterniša, a to ni bil edini razlog, da se je odločil za udeležbo na tej krvodajalski akciji. Devetič je daroval v Ljudskem vrtu, nekajkrat je moral akcijo izpustiti, sicer pa je skupno kri daroval že 26-krat. "Občutek tukaj je nekoliko drugačen, saj si vseeno na stadionu, na katerega hodiš sicer spodbujat klub." Veliko mu je pomenil tudi obisk predstavnikov kluba. Prvič sploh pa je kri daroval Valter Sterniša, devetnajstletnik, ki se je sicer nameraval akcije udeležiti že lani, a se ni izšlo. "To bo sedaj postala stalna praksa. Ni hudo, samo malo pikne." Na odvzem se je dobro pripravil, za zajtrk si je privoščil na masti pečena jajca, a malici s pogledom na stadion se ni želel odreči. S sendvičem v roki smo zmotili tudi Damijana Vičarja, ki je prišel iz Juršincev. "Ni bilo hudo. Za pomoč ljudem ni nič težko." Vijol'čno kri je daroval tretjič, takšne akcije podpira in si jih želi še več.

Navijač NK Maribor Srečko Sterniša pravi, da pripradnost nogometu ni edini razlog, da se je odločil za udeležbo na tej krvodajalski akciji.
Igor Napast

Pobudnica akcije Mojca Pepelnik v organizacijo vsako leto vloži ogromno truda, pravi. "Hvaležna sem vsakomur, ki je prišel in bo še prišel darovat kri. Mislim, da je pri nas fajn, vse je vijol'čno, družijo se prijatelji." Želi si, da bi ljudje pri njih občutili, kako plemenito je, ko daruješ kri. "Lahko boste v mestu srečali prijatelja in sploh ne boste vedeli, da je vaš prijatelj, ker ste mu darovali kri," razlaga Pepelnikova.

Igor Napast

Po akciji bodo zaloge stabilne

Biserka Dvoršič, specialistka transfuzijske medicine UKC Maribor, je odziv krvodajalcev ocenila kot zelo dober. "Poleti ljudje zaradi potovanj in odsotnosti zaradi dopustov v manjšem številu pridejo do nas. Zato si pomagamo tudi z osebnim vabljenjem. Zaloge krvi bodo po današnji akciji zagotovo zadostne." Opaža, da je veliko takšnih, ki se s krvodajalstvom prvič srečajo v Ljudskem vrtu. "Imajo pozitivno izkušnjo, izgubijo strah in nato pridejo še večkrat."

Igor Napast
Igor Napast

Sekretar mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek se zahvaljuje vsem, ki so in bodo darovali kri, saj bodo "pripomogli k temu, da bodo zaloge stabilne". V pogovoru s krvodajalci ugotavlja, kako zelo ponosni so, da lahko kri darujejo v tej akciji. Opozarja pa, da se soočajo z vse manjšim številom krvodajalcev. "Na severovzhodu Slovenije je vzrok starostna struktura prebivalcev, pa tudi zaradi dnevnih delavskih migracij, ki otežujejo organizacijo krvodajalcev." Želi si, da bi se podjetja s svojimi zaposlenimi pogosteje odzvala na krvodajalske akcije in tudi s tem postala bolj družbeno odgovorna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta