Benedikt: Priigrala si je zlato Avsenikovo priznanje

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
26.02.2022 03:00

Petnajstletnica Patricija Kuronja Križnik ob harmoniki igra še kitaro, ukulele in klaviature.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Patricija Kuronja Križnik v narodni noši in s hramoniko na tekmovanju s Klemnom Rošerjem
Osebni arhiv

Za Patricijo Kuronja Križnik so mnogi že slišali, saj je uspešno nastopila na več harmonikarskih tekmovanjih. 15-letnica iz Benedikta poleg harmonike igra še kitaro, ukulele in klaviature. Pred kratkim pa si je na mednarodnem tekmovanju za Avsenikovo nagrado priigrala prvo zlato priznanje. "Tisti trenutek sem bila najbolj vesela na svetu. Moje prvo zlato!" se spominja prejete nagrade.

Patricija na TV Golica na tekmovanju za naj harmonikarja TV Golica
Osebni arhiv

Harmonika je zanjo na prvem mestu, že v ranem otroštvu je najraje poslušala glasbenike, kot sta Lojze Slak in Slavko Avsenik. S harmoniko se je prvič seznanila pri šestih letih, a so ure poučevanja tega inštrumenta postale prevelik finančni zalogaj za njeno mamo, zato se jim je Patricija morala odreči. Takrat se ji je porušil svet, a njena mama se ni vdala. Konec leta 2017 sta v Benediktu zasledili ure poučevanja harmonike v sklopu Glasbene šole Rošer. Mentor Marko Belšak se je izkazal za zelo razumevajočega in tako je Patricija pričela redno in resno igrati. Hvaležna je tudi mentorju in vodji glasbene šole Klemnu Rošerju, kajti brez njiju ji ne bi uspelo.

Sledila so prva tekmovanja. "Moje prvo tekmovanje je bilo za nagrado Lojzeta Slaka, kjer sem osvojila bronasto priznanje. Že na naslednjem pa srebrno. Nato se je zgodila korona, tekmovanja in nastopi so bili odpovedani. Sestra me je spodbudila, da sem pridobila izkušnje še s televizijskim nastopanjem - potegovala sem se za naziv naj harmonikar TV Golica. Za ta izziv sem v Lenartu posnela svoj prvi videospot. Hvaležna sem lenarškemu županu Janezu Krambergerju za pomoč pri tem. Z videospotom sem si pridobila vstopnico za finale in na koncu dosegla tretje mesto," s ponosom razloži najstnica, ki sicer nastopa tudi z orkestrom Rošer. "Moje sanje so se že uresničile s tem, da nastopam in tako razveseljujem ljudi, če pa se izpolni še moja želja, da ustanovim ansambel, bo to pravljično," je odločena obetavna harmonikarka, ki verjame, da ni večje sreče od glasbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta