"Biti strpen, spoštovati sočloveka in drugače misleče bi moralo biti vodilo vsakega izmed nas"

Hojka Berlič
02.01.2022 05:45

Na osrednji slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti na Ptuju je zbrane nagovoril dr. Aleksander Lorenčič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slavnostni govornik dr. Aleksander Lorenčič je izpostavil tudi vedno večji prepad med bogatimi in revnimi. Foto: Hojka Berlič

Hojka Berlič

Na Ptuju so dan samostojnosti in enotnosti obeležili z osrednjo slovesnostjo v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj. Slavnostni govornik, dr. Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, je poudaril, da ni dvoma, da je Slovenija v tridesetih letih samostojne poti in demokracije zahodnega tipa naredila velik korak naprej. Postala je članica vseh pomembnejših mednarodnih organizacij, del razvitega trgovalnega sveta in posledično tudi informacijska družba.

Pohvalimo se lahko z izjemnimi dosežki

O napredku, je med drugim dejal Lorenčič, priča eden od osnovnih kazalnikov, bruto domači proizvod na prebivalca, ki je bil leta 1991 štirikrat nižji kot leta 2020 in je v standardih kupne moči v letu 2020 znašal 89 odstotkov povprečja Evropske unije. V treh desetletjih se je razvilo veliko globalno uveljavljenih podjetij, pohvalimo se lahko z izjemnimi dosežki v znanosti, kulturi, športu. Praktično v vseh segmentih družbe dosegamo rezultate svetovnega pomena. "Po drugi strani se po tridesetih letih zdi, da kot družba še nismo bili tako razdeljeni. Res poseben fenomen. Kot da brez delitev oziroma globoke polarizacije, brez smiselnosti naši - vaši, ne moremo živeti. Že znanim delitvam je covid kriza prinesla dodatne. Biti strpen, spoštovati sočloveka in drugače misleče bi moralo biti vodilo vsakega izmed nas. Še več. To bi moralo biti nekaj samoumevnega in nekaj, kar pritiče človeku v začetku 21. stoletja," je še dejal Lorenčič.

Foto: Hojka Berlič

Hojka Berlič

"Slovenija se je pred tremi desetletji odločila za pragmatičnost in postopnost sistemske preobrazbe. Glede na tedanje zgodovinske okoliščine je bila odločitev izogibati se dodatnim šokom smiselna. Ni pa mogoče z gotovostjo oporekati stališču, da se je tako imenovani gradualistični pristop s časom izpel in da bi morali bolj pospešiti razvoj, konkurenčnost in predvsem sprejeti trajnostno vizijo. Privatizacija je bila najzahtevnejši tranzicijski proces, in kar zadeva to področje, sta žal še vedno nacionalni interes in strategija odvisna od vsakokratne vladajoče politične garniture," je nadaljeval slavnostni govornik. In poudaril, da so danes nedvomno nujne nekatere strukturne reforme, v prvi vrsti zdravstvena in pokojninska, kar terjajo predvsem obstoječe in pričakovane demografske spremembe. Izpostavil je še na eni strani visoko zadolženost in na drugi vedno večji prepad med bogatimi in revnimi, kar je po njegovem mnenju rak rana trenutne svetovne finančne ureditve, tudi evrskega območja, del katerega je naša država. Pa tudi kronično pomanjkanje stanovanj za mlade in še vedno velike razlike v razvoju med statističnimi regijami.

Foto: Hojka Berlič

Hojka Berlič

Ostaja še precej izzivov

Izzivov je, kot je dejal Lorenčič, še precej. Nekateri, trenutno najbolj pereči, s katerimi se bo treba soočiti, so poleg pandemije covida-19 visoka inflacija, rast cen energentov in visok proračunski primanjkljaj. A, kot je poudaril slavnostni govornik, lahko kljub vsem preizkušnjam vsak izmed nas prispeva k boljši družbi: "Vsi nosimo odgovornost za prijaznejši jutri. Ne nazadnje za zeleno in kakovostno okolje, ki ga za zdaj, tudi v naši državi, še vedno jemljemo kot nekaj samoumevnega. Prepričan sem, da z jasno zastavljeno strategijo, predvsem pa s prioritetami, povezanostjo, pozitivno naravnanostjo, spoštovanjem in strpnostjo, lahko premagamo izzive in dosežemo vse potrebno."

Na prireditvi je nastopil Pihalni orkester Ptuj pod vodstvom dirigenta Fredija Simoniča, zbrani pa so prisluhnili tudi Nuški Drašček, ki se je predstavila z izbranim venčkom popevk ob klavirski spremljavi Jake Puciharja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta