Bolniki za celiakijo so se srečali v Ribnici na Pohorju

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
05.03.2022 06:30

Največ uspeha so imeli tekmovalci iz Koroške.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagovalna ekipa koroške podružnice SDC
Anita Kirbiš

Slovensko društvo za celiakijo (SDC), ki ima vse od ustanovitve sedež na Kliniki za pediatrijo UKC Maribor, je že 18. pripravilo rekreativni zimski športni dan. Zadnjih devet let ga pripravljajo v Ribnici na Pohorju, kjer je še ob tako mili zimi možno uživati na snegu in izpeljati tekmovanje. Z vseh koncev Slovenije je prispelo 120 članov društva, željnih smučanja in druženja, ki so se posamezno in skupinsko pomerili v slalomu in deskanju na snegu za Schärov pokal. Podjetje Schär je v Evropi vodilni proizvajalec brezglutenske hrane in stalni sponzor, prireditev pa so izpeljali tudi ob pomoči številnih domačih sponzorjev oziroma donatorjev.

Kljub zahtevni progi so tekmovalci odšli na start in odpeljali obe vožnji v vseh osmih kategorijah. Zagotovo je imel največ navijačev najmlajši tekmovalec Miha iz Koroške, ki je pri štirih letih uspešno odpeljal obe vožnji in se med cicibani uvrstil na drugo mesto. Velja omeniti mladinsko kategorijo moški, zmagovalci so bili bratje Čepon iz Ljubljane, vsi trije so se povzpeli na zmagovalne stopničke. Prvouvrščeni v vseh kategorijah so prejeli medalje in pokale ter praktične nagrade sponzorjev. Velik Schärov pokal je osvojila Podružnica za Koroško, ki je bila dobro zastopana in je osvojila tudi največ medalj.

Najmlajši udeleženci 18. Zimskih športnih dnevov SCD v Ribnici na Pohorju
Anita Kirbiš

Kot se za veliko tekmovanje spodobi, je ob plapolanju zastav zadonela tudi slovenska himna. Udeležence je ob glavnih organizatorjih dogodka, predsednice SDC Janje Štumpfl Lesjak in predsednika Podružnice za Koroško Matjaža Gruberja, ki se je letos uspešno znašel tudi v vlogi komentatorja, nagovoril še podžupan Občine Slovenj Gradec dr. Peter Pungartnik. Ti so bili tudi podeljevalci priznanj in nagrad najuspešnejšim. In tudi njim je treba čestitati in se jim zahvaliti za odlično izveden projekt.

Tisti, ki niso zbrali poguma za tekmovanje, so lahko prosto smučali, navijali, pokušali brezglutenske izdelke ali si ogledali znamenitosti Ribnice na Pohorju. Zaradi pomrznjenega snega pa ni bilo mogoče izdelovati snežakov, česar so se veselili najmlajši. V vmesnem času je bilo poskrbljeno za zabavne igrice, ki so prav tako prinesle nagrade sponzorjev. Ob zaključku je bilo organizirano skupno brezglutensko kosilo. Vsi so odšli domov zadovoljni, s široko zarisanimi nasmehi na obrazu in darilno vrečico sponzorskih brezglutenskih izdelkov.

Kmalu bodo za člane društva nova druženja v okviru podružnic, ko bodo pridobivali nove izkušnje v pripravi brezglutenskih jedi. Še posebno peka kruha in slaščic iz brezglutenske moke, ki pa je v primerjavi z običajno moko izjemno draga, zahteva izurjenega mojstra. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta