Dijaki izdelali inovativne ovitke za steklenice: Ekološko vzdržni in prijazni za uporabo

Tomaž Ajd
30.11.2020 06:00
Dijaki tretjega letnika programa ekonomski tehnik Srednje šole Slovenska Bistrica so v tem šolskem letu ustanovili učno podjetje B-CASE, d.o.o., ki zaposluje 13 dijakov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uporabljajo rabljene materiale. Foto: Arhiv šole
Arhiv šole

Navidezno podjetje deluje po principih in načelih prave institucije. Z učnim podjetjem izvajajo simulacijo poslovanja pravega podjetja. Dijaki se učijo in usposabljajo, da bi se lahko kar najbolj učinkovito vključili v pravo zaposlitveno okolje.

"Poslovanje učnih podjetij simulira Centrala učnih podjetij - CUPS iz Celja, preko njih pa koncept poučevanja in povezovanja na ta način podpirajo tudi delodajalci," pojasnjuje Simona Luetić, mentorica učnih podjetij na Srednji šoli Slovenska Bistrica. Ker se v sedanjih razmerah zaradi razmaha koronavirusa vse seli na splet, tudi prodaja in nakupovanje, so se tudi v CUPS odločili, da se dijaška učna podjetja predstavijo po spletu in da na tak način vzpostavijo poslovanje. Povabilu na predstavitev se je odzvalo tudi učno podjetje B-CASE. Tako so se pred nekaj dnevi preko spletne povezave Zoom predstavile dijakinje Živa Dušej, Neja Burlak in Tina Cvahte.

Dijaki učnega podjetja Foto: Arhiv šole
Arhiv Srednje šole Slovenska Bistrica
Domiselni ovitki za steklenice Foto: Arhiv šole
Arhiv šole

Razložile so, da se njihovo podjetje ukvarja z izdelovanjem ovitkov za steklenice iz že uporabljenega blaga. Izdelki so torej iz recikliranega materiala ter tako tudi ekološko vzdržni, ob tem pa tudi prijazni za uporabo. S svojo pestro ponudbo izdelkov želijo namreč zmanjšati uporabo plastike, ki je dandanes velik ekološki problem. Izdelek je sam po sebi zelo preprost, ob tem pa inovativen, saj ima na ovitku dodan žepek, v katerega se lahko vloži čaj ali kakšna druga vrečka z napitkom, slamica ... Ne izdelujejo pa samo ovitkov, ampak se ukvarjajo tudi z barvitimi poslikavami na steklenice, ponujajo domače čaje, različne limonade, kavo, vodo in drugo. Svojo ponudbo je podjetje razširilo še na izdelavo ovitkov za skodelice.

"Nova realnost je prinesla drugačne in povsem nove oblike dela in zavedamo se, da učenje na daljavo od nas zahteva neprimerno več dela in angažiranja pri načrtovanju, usklajevanju in poučevanju. Na te nove načine učenja in poučevanja smo se morali prilagoditi tako učitelji kot dijaki. Da bi delo v učnem podjetju potekalo nemoteno, je treba veliko strpnosti, medsebojnega sodelovanja in zaupanja," poudarja Luetićeva in dodaja, da so na spletni tržnici spoznali različna učna podjetja v Sloveniji, izmenjali svojo ponudbo, opravili nakupne in prodajne posle in predvsem uživali. Opažajo tudi, da je lahko delo na daljavo in z njim povezano poslovanje v učnem podjetju bolj zanimivo, pestro in ustvarjalno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta