Zlati maturant iz Slovenske Bistrice: Dijak je sam odgovoren za svoje znanje in uspeh

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
07.09.2020 05:00

Treba je verjeti vase in v svoje sposobnosti, pravi Izidor Gregorič, ki je višje število točk na maturi, kar mu je omogočilo tudi vpis na želeno fakulteto, pridobil po ugovoru na oceno eseja. Po počitnicah, ki si jih bo privoščil še v prihodnjih dneh, bo šolanje nadaljeval v Ljubljani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izidor Gregorič
Osebni arhiv

Na Srednji šoli Slovenska Bistrica so ponosni, da imajo letos zlatega maturanta. Po ugovoru na oceno pri slovenščini je ta naziv prejel Izidor Gregorič, izjemno razgledan in nadarjen dijak. Po opravljeni maturi je večina dijakov imela vsaj približen občutek, kako dobro so se pri različnih predmetih zrelostnega izpita izkazali in koliko točk lahko pričakujejo. Tudi Izidor Gregorič možnosti pridobiti zlato tridesetico ni kar takoj odpisal, kljub temu da so bila njegova predvidevanja za točko ali dve slabša. "Seveda marsikaj ne gre po načrtih, kaj šele po željah in tako je tudi vame ob objavi rezultatov zazijala številka 29. V tistem trenutku bi se lahko predal in enostavno sprijaznil z dano oceno, vendar dokler je obstajalo upanje, to nikakor ni prišlo v poštev. V življenju je namreč treba verjeti – vase in v svoje sposobnosti, a tudi v druge. Po nekaj pogovorih sem se odločil napisati ugovor na oceno pri slovenščini, kjer sem imel, zaradi velikih razlik med ocenjevalcema, ki sta brala moj esej, tudi največjo možnost za uspeh. Ugovor je bil pozitivno sprejet, kar je prineslo višjo oceno," pojasni zlati maturant iz Slovenske Bistrice.

Poklic zdravnika ga navdušuje

S tem se mu je uresničila tudi želja, glavni cilj, ki ga je želel doseči z maturo - da bi se vpisal na želeno medicinsko fakulteto. "Medicina ima navadno zaradi velikega vpisa visoke omejitve, kar je pomenilo, da sem moral v srednješolsko izobraževanje vlagati veliko truda. Na maturi sem si izbral višji nivo pri matematiki in angleščini," pravi Gregorič. Poklic zdravnika ga že od nekdaj navdušuje. Želja po študiju medicine pa se je dokončno izoblikovala, ko so si izbrali maturitetne izbirne predmete. "Ob informativnih dnevih sem obiskal medicinski fakulteti v Mariboru in Ljubljani in se naposled odločil za slednjo, saj imamo v njeni bližini stanovanje. Veselim se študija in vsega, kar ta prinaša. Pri 19 letih je že čas, da se odmaknem od domače Slovenske Bistrice v novo življenje v Ljubljani. To pa ne pomeni, da se ne bom redno vračal domov," doda.

Srednja šola Slovenska Bistrica 
Marko Vanovšek

Srednjo šolo izbral zaradi bližine

Tudi o Srednji šoli Slovenska Bistrica govori z izbranimi besedami: "V devetem razredu osnovne šole sem razmišljal o vpisu na II. gimnazijo v Mariboru, vendar sta me bližina in domače okolje prepričala, da sem se vpisal tukaj. Po končanih štirih letnikih pa lahko rečem, da je to šola z odličnimi možnostmi na vseh področjih, le izkoristiti jih je treba. Vsak dijak je namreč v veliki meri sam odgovoren za znanje in uspeh, ki ga doseže."
Gregorič upa, da se bo novo šolsko leto začelo z normalnim poučevanjem v šolah in na fakultetah in da bo tako tudi ostalo: "Ko je bila marca uvedena karantena, nam je bilo odvzeto običajno izobraževanje. Prehod s table na zaslon je bil težaven za nas in za profesorje. Ti so se na naši šoli zelo potrudili in nam omogočili karseda dobro pripravo na maturo. Za prihodnje generacije upam, da bodo v novem šolskem letu deležne običajnega pouka z več osebnega stika," še meni zlati maturant. V teh dneh si je privoščil še nekaj počitnic: "Nekaj načrtov, ki sem jih imel v mislih, je bilo dodobra spremenjenih, če že ne popolnoma odpovedanih. Odpravljam se na slovensko morje in na Sočo. Letošnje leto nas je na neki način prisililo, da si ogledamo lepote, ki nam jih ponuja naša država."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta