Dravsko polje z majhnimi in velikimi znamenitostmi

BFF, ŠTR
22.03.2020 02:57

Kar odneslo me je na zanimivo Dravsko polje. Odkril sem celo nekaj novih, meni manj poznanih ali neznanih kotičkov v občinah Starše, Rače in Miklavž na Dravskem polju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med polji se najdejo tudi takšni idilični prizori, verskih obeležij, pri katerih so v preteklosti kmetje prosili za dobro letino, je kar nekaj.
Bruno F. Fras

V vsakem kraju ali vasi je mogoče odkriti kaj zanimivega," je po odkrivanju teh krajev zapisal Bruno F. Fras, sicer aktivni Mariborčan. Svoja opažanja skrbno beleži tudi s fotoaparatom. Na tem območju je mogoče najti nekaj znamenitosti, zanimivih kotičkov za oglede, krajše izlete, še sporoča.

Dvorec je bil prvič omenjen leta 1378, pozidan pa je bil že sredi 14. stoletja. Skozi stoletja je menjal več lastnikov. Hrvaški plemiči Koloniči so stavbo predelali v renesančni dvorec s tipično štirikrako zasnovo z notranjim dvoriščem in vodnim jarkom okoli oboda. Dvorec so krasili štirje okrogli vogalni stolpi. Kasneje so videz stavbe spreminjali Herbersteini, sedanja podoba je nastala po zaslugi grofa Brandisa okoli leta 1862, v času, ko so prevladovali historični slogi. Nekoč je bil dvorec eno z velikim parkom. Do leta 2016 je bil dvorec v lasti ministrstva za šolstvo in šport, ker je bil pred tem v njem vzgojni dom. V že propadajočem stanju ga je takrat kupil ruski podjetnik Alexandr Komolov, ki je tukaj nameraval urediti turistični kompleks, a iz njegovih načrtov ni bilo nič. Dvorec še propada.
Bruno F. Fras
Grad Rače je kulturno in družbeno središče občine. V njem so prostori občinske uprave in krajevnega urada, kino dvorana, zasebna etnološka zbirka, slikarski atelje, turistična agencija in v manjšem delu tudi zasebna stanovanja. V dvorcu je poleg kapele, posvečene svetemu Janezu Nepomuku, najbolj zanimiva Bela dvorana, ki je sedaj namenjena porokam. Grad je bil zgrajen med letoma 1528 in 1533. Listina, v kateri se omenja prvi lastnik gradu, Gregor Regal iz Rač, je bila izdana 26. aprila 1534. Sledili so številni lastniki, kot zadnji Vincenc Bachler mlajši, član rodbine Bachler, ki je posestvo in grad na dražbi prodal. Na raškem gradu so v 17. stoletju Ivan Erazem Tattenbach, lastnik gradu, ter hrvaška grofa Nikola Zrinjski in Krst Frankopan kovali zaroto proti avstrijskemu cesarju. Zarota ni uspela, plemiče so obsodili veleizdaje in obglavili. Po prvi svetovni vojni je grad propadal, nato so bila v njem stanovanja. Danes je župan Branko Ledinek ponosen, da jim je uspelo po končanem dolgotrajem denacionalizacijskem postopku grad obnoviti, da je občini v ponos.
Bruno F. Fras
Ob kanalu, ki vodi do hidroelektrarne Zlatoličje, se je mogoče sprehoditi in kolesariti. Elektrarna je bila uradno odprta leta 1969 in je bila prva kanalska elektrarna v tedanji državi Jugoslaviji. Gradnja se je začela leta 1964.
Bruno F. Fras
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta