Duplek: Zanimanje otrok za judo je veliko. Trenira jih nekdanja odlična tekmovalka

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
22.10.2023 04:25

Strokovno podkovani trenerji skrbijo za razvoj približno stotih nadobudnih judoistov in judoistk

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tekmovalna ekipa JK Duplek s strokovnim vodstvom, desno kleči Kristina Vršič
Helena Merčnik

Judo klub Duplek je v večnamenski dvorani v Dupleku pripravil 22. mednarodni turnir in 4. turnir v spomin na nekdanjega trenerja in predsednika kluba Milana Danka za tekmovalce in tekmovalke v starostnih kategorijah do 10, do 12, do 15 in do 18 let. V klubu, ki je bil ustanovljen leta 2000, so vzgojili številne odlične tekmovalce in tekmovalke, med katerimi velja omeniti 32-letno Kristino Vršič, ki je bila ena od najuspešnejših tekmovalk v 23-letni zgodovini kluba. Vršičeva, ki je leta 2008 na evropskem mladinskem prvenstvu v Varšavi v kategoriji do 44 kilogramov osvojila zlato kolajno, zdaj deluje kot glavna trenerka v klubu in z veseljem svoje znanje in izkušnje prenaša na mlajše.

Na turnirju je nastopilo 38 klubov iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, BiH in Italije s skupno več kot 300 judoisti in judoistkami. Najboljši so bili člani JK Apolon iz Maribora, ki so osvojili šest zlatih, pet srebrnih in devet bronastih kolajn, Duplek, po uspešnosti drugi najboljši klub, pa je osvojil šest zlatih, štiri srebrne, sedem bronastih kolajn. Prva mesta med predstavniki JK Duplek so osvojili Nika Breznik, Tinka Mulec in Zoja Mišič med cicibankami, Taja Jordan Radin med mlajšimi deklicami ter Anamarija Gajser in Julija Šolman med starejšimi deklicami.

Niko Grajfoner iz JK Duplek, desno, se je dobro spopadel s tekmeci.
Helena Merčnik

"Z nastopi in dosežki naših tekmovalcev in tekmovalk sem zadovoljna. Vsi so, tudi tisti, ki niso posegli po vidnih mestih, pred svojimi navijači pokazali veliko znanja in se borili po najboljših močeh. Vsi tudi redno in zavzeto trenirajo. V klubu je aktivnih približno sto otrok, starih do 15 let, članov žal nimamo," je povedala Kristina Vršič. Ob njej za razvoj mladih judoistov v Dupleku skrbijo strokovno podkovani trenerji, med njimi mladinska evropska prvakinja Lia Ludvik, ki je naslov osvojila leta 2018 v kategoriji do 63 kg v Bolgariji, Tajda Senekovič, Staš Kokotovič, Tjaša Brumen, Filip Mitič, Lana in Manja Kropf.

Tekmovalka JK Duplek Julija Šolman, levo, je premagala vse tekmice in osvojila prvo mesto.
Helena Merčnik

"Zanimanje otrok za judo je v Dupleku veliko, najmlajše vpisujemo v judo vrtec, kjer spoznavajo osnove tega športa, imamo pa tudi začetne tečaje, ki so prav tako dobro obiskani. Otroke privabljamo tudi s predavanji in predstavitvami kluba po šolah. Začetni tečaji so ob ponedeljkih in sredah od 16. do 17. ure," doda Vršičeva, ki je v vrhunsko judoistko zrasla v nekdanjih utesnjenih prostorih Doma krajanov v Dupleku. "Ob meni so tam zrasli še nekateri odlični dupleški judoisti in predvsem judoistke, čeprav so bile razmere za trening zelo težavne. Do vrhunskih rezultatov nas je pripeljalo trdo delo in želja po dokazovanju na številnih domačih in mednarodnih tekmovanjih, kjer smo posegali po najvišjih mestih, tudi kolajnah. Po izgradnji nove večnamenske dvorane leta 2020 so razmere za vadbo in tekmovanja veliko boljše, tako da lahko, tudi po zaslugi vodstva kluba, ki nam zagotavlja potrebna denarna sredstva, še naprej vzgajamo mlade judoiste," je pogovor sklenila Kristina Vršič, ki se je letos prvič poskusila tudi na ​evropskem veteranskem prvenstvu v Podčetrtku v kategoriji do 52 kg in, seveda, zmagala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta