Dvojčka Marija in Karel Kep praznujeta 90 let. Povezuje ju tudi dan poroke

Slavica Repolusk
24.10.2021 04:00
Zadnji vikend v septembru sta 90-letnico praznovala Marija Dreisibner, rojena Kep, in njen brat dvojček Karel Kep. Zaradi številčne družine in prostorske stiske sta rojstna dneva praznovala ločeno vsak s svojima družinama, pa vendarle skupaj, saj sta drug k drugemu prišla na njegovo slavje. Rodila sta se v številčni družini, tudi sama pa imata veliko otrok.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marija Dreisibner in Karel Kep 90 let Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Dvojčka sta se rodila 22. septembra 1931 mami Antoniji in očetu Karlu Kepu v Juriju ob Pesnici. V družini Kep je bilo devet otrok, njuno otroštvo je bilo zelo pestro in živahno. Bili so dninarji, zato so se večkrat selili in morali so pomagati kmetom. Že kot deklica je Marija poprijela za marsikatero delo. Nemško osnovno šolo sta obiskovala v domačem Juriju ob Pesnici. Predvsem Marija je zelo rada hodila v šolo in se je pridno učila. Zelo dobro se je naučila nemškega jezika in lepopisja, še vedno brezhibno obvlada oboje. Brat Karel se je malo manj rad učil, a bil je zelo priden pri kmečkih opravilih, posebno je bil navdušen nad živalmi.

Svojo mladost, na katero imata lepe spomine, sta preživela na Špičniku, na Pečovem. Tam sta spoznala svoji ljubezni in se na isti dan v decembru leta 1956 poročila. Marija se je poročila s Francem Dreisibnerjem, Karel pa s Kristino Lešnik. Oba sta poskrbela za kar nekaj potomcev, da se je širša družina Kep povečala, in njihov rod se še povečuje s podmladkom.

Pet otrok rodila doma

Marija, ki sedaj živi na Špičniku, ima pet otrok, vse je rodila doma. Sedaj ima že devet vnukov in šest pravnukov, ki jo razveseljujejo. Do rojstva tretjega otroka je delala pri Agrokombinatu (kasnejšem Vinagu), kasneje pa je bila gospodinja. Rada je pomagala tudi bližnjim kmetom pri raznih opravilih. Leta 2006 sta z možem Francem praznovala zlato poroko, biserno poroko januarja 2016 pa je žal preprečila njegova smrt. Kljub visoki starosti Marija še vedno poskrbi, da za praznike, pa tudi sicer večkrat zadiši po potici in domačem mlečnem kruhu. Vsi vnuki in pravnuki so navdušeni nad njeno kurjo obaro in pečenimi žemljami, ker tako kot ona tega ne pripravi nihče. Sicer jo nekoliko pestijo številne bolezni, kar pa z veliko mero potrpežljivosti in dobre volje premaguje. Zelo je vesela, da lahko s svojimi tremi sestrami in bratom poklepeta po telefonu. Tudi spomin ima še zelo dober, nikoli ne pozabi na noben rojstni dan drugih članov družine in prijateljev. V zadnjih dveh letih pa je bila malce žalostna, ker se zaradi epidemije za praznike, kot sta božič in velika noč, niso mogli zbrati pri njej vsi otroci z družinami.

Slavljenca s sestrama Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Pri Klepovih devet otrok

Brat Karel ima še več otrok kot Marija. Z ženo Kristino sta jih povila devet. Žal je Kristina že leta 1996 umrla, Karlu pa torej čas krajša in ga razveseljuje šestnajst vnukov in devetnajst pravnukov. Tudi on je bil zaposlen pri Agrokombinatu, kasneje Vinagu. Opravljal je prevoze s konji, ko še ni bilo traktorjev, in zanje tudi skrbel. Danes živi na Jurskem Vrhu z družino najmlajšega sina Janeza. Kljub visoki starosti je še vedno aktiven v društvu upokojencev Zgornja Kungota. Rad se udeleži kakšnih izletov in še nedolgo nazaj je rad prepeval z ljudskimi pevci. Zna tudi igrati na ustno harmoniko in pokati z bičem, kar je velikokrat počel na svečinskem prazniku. Sinu, ki se ukvarja z vinogradništvom in živinorejo (ima 130 glav živine), še vedno vsako jutro pomaga v hlevu, najraje pri hranjenju teličkov.

Oba, Marija in Karel, si želita samo, da bi jima zdravje služilo še vsaj toliko kot do sedaj in da bi ju otroci, vnuki in pravnuki še naprej obiskovali, jima pomagali in lepšali jesen življenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta