(FOTO) Na domačem Ptuju stiskali pesti za Kristjana Čeha: "Za nas je zlat"

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
07.08.2024 20:26

Na ptujski Mestni tržnici, kjer so finalni nastop 25-letnega Podvinčana na velikem ekranu v živo iz Pariza spremljali številni Ptujčani in Čehova družina, ni razočaranja, samo ponosni smo lahko, so dejali po koncu tekme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Olimpijskemu navijanju na Ptuju so se pridružili tudi županja Nuška Gajšek in dva bivša olimpijca metalec krogle Miran Vodovnik in maratonec Mirko Vindiš. 
Crtomir Goznik

"Kristjan Čeh! Kristjan Čeh!" so na odru ptujske mestne tržnice že nekaj minut pred 20. uro zvečer, še pred začetkom finala v metu diska na olimpijskih igrah v Parizu, vzklikali otroci vseh starosti. Ti so se v preteklih treh dneh v središču Ptuja pomerili v različnih športnih izzivih, s katerimi so pri Olimpijskem komiteju Slovenije vabili k spremljanju neposrednih prenosov iz Pariza in navijanju za slovenske športnike po vsej Sloveniji.

Že ponedeljkov kvalifikacijski nastop, kjer si je Podvinčan Kristjan Čeh na olimpijskih igrah v Parizu z deveto daljavo kvalifikacij (64,8 metra) zagotovil nastop v finalu meta diska, so si številni Ptujčani ogledali na velikem ekranu na mestni tržnici. “Med 5. in 7. avgustom se Ptuj spreminja v olimpijsko mesto, ko bodo olimpijsko vzdušje pred velikim ekranom, športni izzivi ter nagradne igre vabili na mestno tržnico, da bomo skupaj navijali za slovenske športnike s Kristjanom Čehom na čelu,” so pred dogajanjem v središču mesta zapisali v javnem zavodu Ptuj.

Crtomir Goznik

Na dan finala je bilo živahno že od jutra, od 9. ure naprej so na tržnici prenašali dogajanje iz olimpijskih iger, od 16. ure pa so se lahko obiskovalci preizkusili tudi v več športih, je pojasnil organizator Franjo Rozman." Olimpijski festival Pariz 2024 danes poteka že tretji dan. Pripravili smo deset športnih izzivov, v katerih se lahko preizkusijo otroci. Med njimi so športno plezanje, odbojka, curling, sedeča košarka, veslanje, disk golf, spretnostni poligon in vortex."

Navijaška invazija iz Podvinc

Nekaj minut potem ko so najmlajši skandirali Čehovo ime, je na tržnico prišla prava navijaška invazija iz Podvinc - opremljeni z rdečimi majicami, slovenskimi zastavami, ki so jih vihteli visoko v zrak, klobuki, ragljami in plakatom v podporo sovaščanu. Kakšnih 40, 50 nas je, ocenjuje Sandra Čeh, Kristjanova soseda iz Podvinc. Delita si priimek, a nista v sorodu, pravi, so pa v Podvincih vsi na nek način povezani, v skupini navijačev so ob sosedih sorodniki, pa drugi sovaščani. "Mi smo navijači, ki Kristjana že dlje časa spremljamo. Po navadi smo ga spremljali v Podvincih, danes pa v mestu." Napovedi? "Medaljo si seveda vsi želimo, ampak že to, da se je uvrstil na olimpijske igre, je bil vrhunec. Zdaj pa si seveda želimo čim več, ne smemo pa biti prezahtevni, ker je konkurenca res huda," je ob prihodu na tržnico dejala Sandra Čeh.

Crtomir Goznik

Tudi 13-letna Hajdi Čeh je del skupine iz Podvinc. Prišla je s starši, veliko je tudi prijateljev, sorodnikov. Kristjana Čeha, kot večina Podvinčanov, tudi osebna pozna. Kakšen je Čeh? "Visok," se najprej zasmeji Hajdi. "Pa deloven, prijazen, dostopen." Da Čeha radi podpirajo tudi zato, ker je zelo preprost, dobrosrčen, nasmejan, pove tudi sovaščanka Darinka Strelec. "Spremljamo ga, vse odkar je postal tako uspešen. Karkoli napovedati je težko. Pustimo se presenetiti. Razočarani pa ne bomo v nobenem primeru, že priti na olimpijske igre je presežek," besede prejšnje sogovorke potrdi Darinka Strelec.

Navijačice iz Podvinc 
Tjaša Gajšek

Na Ptuju tudi Kristjanova družina

Popoldan, ko je do večernega finala manjkalo še nekaj ur, smo po telefonu govorili z mlajšim bratom Kristjana Čeha, 20-letnim Klemnom Čehom. Potem ko so lani Kristjana spremljali v Budimpešti, na svetovnem prvenstvu, kjer je postal svetovni podprvak, je tokrat vsa družina - mama Marinka, oče Milan, Klemen in sestra Patricija - ostala doma, zvečer pa bodo seveda prišli na Ptuj in za Kristjana s sovaščani navijali na mestni tržnici, nam je povedal Klemen, bodoči prevzemnik kmetije. "S Kristjanom smo se danes slišali po telefonu, pogovarjali smo se na kratko, ker je že bil osredotočen na tekmo," je dejal mlajši brat. "Pravi, da se počuti v redu, da je v formi, bomo pa videli, kako bo. Pustimo se presenetiti," je bil previden Klemen Čeh in dejal, da kakršenkoli rezultat težko napove.

Klemen Čeh z maskoto 
Tjaša Gajšek

Kako je za družino Čeh pred Kristjanovo večerno tekmo v Parizu potekal dan na domači kmetiji v Podvincih? "Posebnih ritualov nimamo, smo pa seveda že malo na trnih, vseeno gre za eno največjih tekem." Da je Kristjan, ki živi in trenira v Estoniji, od koder sta tudi njegova partnerka, metalka kladiva Anna Maria Orel, in trener Mart Olman, tudi sicer bolj malo doma, se pa redno slišijo, vsaj enkrat na teden ali vsak drugi teden, odvisno od časa, je še povedal mlajši brat. 

Ptujski superman, kot je eden izmed številnih vzdevkov za Podvinčana, se domov gotovo vrne v soboto, kamor bo po koncu olimpijskih iger pripotoval iz Pariza. Čeh pa tudi po olimpijskih igrah ne bo dolgo počival, doma bo najverjetneje le dva tedna, je še dodal Klemen Čeh.

Dva olimpijca

V podporo slovenskemu rekorderju v mestu diska Kristjanu Čehu sta na Ptuj nekaj po 20. uri zvečer prišla tudi dva dvakratna udeleženca olimpijskih iger - metalec krogle in državni rekorder Miran Vodovnik in maratonec Mirko Vindiš. Vodovnik se je leta 2004 na svojih prvih olimpijskih igrah uvrstil v finale in jih sklenil na 11. mestu, leta 2008 na Olimpijskih igrah v Pekingu pa je osvojil 20. mesto. Tudi maratonec Mirko Vindiš ima za sabo izkušnjo iz dveh olimpijskih iger, leta 1988 je za takratno SFRJ nastopil v Seulu v Južni Koreji, v dresu Slovenije pa 1992 na igrah v Barceloni. Po zaključku kariere se je leta 2005 udeležil še olimpijskih iger  za veterane v Edmontonu v Kanadi, kjer je osvojil tri zlate kolajne v tekaških disciplinah na stezi in na cesti.

Crtomir Goznik

"Kristjana poznam že dolgo, sem še tekmoval, ko je on začenjal. Takrat je bil še zelo mlad," se spominja Vodovnik. Kako se sam spominja dneva, ko je nastopil na olimpijskih igrah? "Dan tekme je kar napet. Ves čas se pripravljaš na tekmovanje, vse - treningi, priprave - so fokusirani na tekmo. Šele po končani tekmi doživiš tiste prave olimpijske igre." Vodovnik je navdušen nad popoldnevi, ki so jih v preteklih treh dneh pripravili na Ptuju. "Kaj takega še nisem videl, da bi organizirali toliko športov, v katerih bi se lahko otroci preizkusili. To zelo pozdravljam." Pa napovedi za Čeha? "Če mu bodo uspeli tisti tehnični meti, kot jih zna, lahko poseže tudi po medalji. Bomo pa videli, kako bo na tekmi, ki je zmeraj nepredvidljiva," je še povedal Vodovnik.

Tjaša Gajšek

Vrhuncu tridnevnega navijanja na ptujski mestni tržnici se je pridružila tudi županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek. "Uvrstitev na olimpijske igre je zelo pomemben dosežek. Kristjanu je v Parizu zagotovo bolj vroče, kot nam tukaj na Ptuju. Upam, da bo zdržal pritisk in se bomo lahko kmalu skupaj veselili. Imamo pa na Ptuju res najboljše navijače. Skupaj bomo navijali in pripomogli, da Kristjan dobi medaljo, ki si jo zasluži," je na odru dejala županja.

Čeh za Podvinčane tudi po tekmi šampion

Tako želene medalje ni bilo, Kristjan Čeh je v Parizu končal na četrtem mestu. Nekaj smo pripravili, so po koncu tekme, ko smo jih s kamerami in mikrofoni na Ptuju obkolili mediji, s solzami ponosa v očeh dejali Klemen, Patricija in Milan Čeh. In objeti so skandirali "Kristjan je naš" in dodali ponarodelo navijaško: "Kdor ne skače ni Sloven'c!"

"Finale je bilo res zelo napeto, razburjivo. Rezulat je četrto mesto, to je za nas, kot da bi bil zlat. Biti četrti na olimpijskih igrah je neprecenljivo," je dejal mlajši brat. O tem, da ima Kristjan še veliko priložnosti pred sabo pa je sestra Patricija povedala: "Zanj je meja nebo."

Veliko ponosa je bilo kljub uvrstitvi pod olimpijske stopničke čutiti tudi med navijači. "Spremljati tekmo je bilo zelo stresno, zavzeto smo navijali. Prva dva meta sta mu super uspela, drugi še bolje kot prvi, potem pa malo slabše. A nič zato, vseeno smo zelo ponosni na njega, še posebej Podvinčani, res je šampion za vse nas," je po tekmi vtise zbral navijač Jan Gašperič iz Podvinc. "Pred sabo ima še dolgo kariero, mlad je še in privoščim mu vse najboljše." 

Da je bilo med tekmo na Ptuju precej napeto, po končni uvrstitvi Čeha pod stopničke pove tudi Dušan Fric iz bližnjega Velovleka. "Bili smo precej nervozni, a smo zadovoljni. Četrto mesto je fenomenalen rezultat, ni razočaranja. Če bo za Kristjana kak sprejem, se ga bomo zagovoto udeležili," doda. "Občutki so mešani, lahko bi bilo boljše, lahko bi bilo tudi slabše. Mislim pa, da si je glede na sezono, ki jo je imel, Kristjan medaljo zaslužil," pa je povedal navijač Matej Hvalec. "Fant je še mlad, čakajo ga še vsaj dvojne olimpijske igre, tako da njegov čas za kolajno še pride."

Čeh se je pred začetkom finala v posnetku iz Pariza zahvalil svojim navijačem 
Crtomir Goznik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta