(FOTO) Up! Urbana Panorama Fest: Na Ptuju je smer le gor

Hojka Berlič Hojka Berlič
21.08.2022 06:20

Na predpraznično nedeljo je organizatorjem po sobotnem deževju na Ptuju le uspelo izpeljati festival, ki je nastal z željo, da bi v najstarejšem in najlepšem mestu prispevali k razvoju urbane kulture.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival pod ptujskim gradom.
Hojka Berlič

"Včeraj nam jo je vreme zagodlo. Z ekipo smo se lepo, s trezno glavo, kljub vsemu dogovorili, da dogajanje prestavimo na nedeljo. Danes je lepo vreme, na roko so nam šli tudi vsi z različnimi potrebnimi dovoljenji. In prestavitev se je izkazala za najboljšo potezo," je bil na lepo sončno nedeljsko popoldne z rezultatom dogajanja zadovoljen organizator in producent festivala, ptujski igralec Nenad Nešo Tokalić.

Hojka Berlič

Urbanost kot način razmišljanja

Čeprav se ljudi v poznem popoldnevu na lepi lokaciji ptujske Panorame pred mogočno kuliso ptujskega gradu, delno verjetno tudi zaradi prestavitve dogajanja za en dan, ni ravno trlo, so glavnino obiskovalcev vendarle še pričakovali. Na festival, na katerem se je ob našem obisku program iz popoldanskega, ki je bi posvečen predvsem družinam z otroki, ravno prevešal v nočnega, so namreč vabila znana imena iz sveta glasbe, med drugim eden in edini Rambo Amadeus, kultna osebnost nekdanje jugoslovanske glasbene scene, pa zasedba Batista Cadillac, Maja Keuc, mednarodni projekt Multiversal pod vodstvom Blaža Švagana, Zbijazz band, Recycleman z DJ-setom ter ptujski Popperkeg Orchestra.

Hojka Berlič

"Urbanost je način razmišljanja, fizično in mentalno. Mesto Ptuj moramo odpreti medgeneracijsko, se pravi poslušati dobro glasbo, kakovostno glasbo, jazz, soul, funk, ter videti, kako se otroci ob tem igrajo. Prepričan sem, da otroci to dobijo v svoje možganske avtoceste. In to je tudi namen tega. Povezovati medgeneracijsko, od res najmlajših do najstarejših," je bistvo festivalskega dogajanja povzel Tokalič.

(INTERVJU) Nenad Nešo Tokalić: Jaz si smeha ne dovolim vzeti, si pa ne zatiskam oči pred pogosto kruto realnostjo

"Čisto slučajno sva na bencinskem servisu izvedela, da nastopa Rambo Amadeus. Že dolgo ga nisva slišala, pa sva prišla na Ptuj. Hkrati sva pot izkoristila in obiskala še sorodnike. Sicer pa so vsi glasbeniki, ki se vrstijo na odru, izvrstni in jih poznam. Vsaka čast organizatorju, res je dobil dobre zasedbe," je bila nad dogajanjem navdušena Sonja Vidonja iz Logatca. Srečati pa je bilo tudi številne Ptujčane. "Radi spremljamo dogodke na Ptuju in jih obiščemo, ko se kaj dogaja, prišli pa smo pravzaprav zaradi Maje Keuc, saj jo hčeri zelo radi poslušata. Pa tudi popoldanskega dogajanja za otroke smo se udeležili, delavnic, in napihljiva igrala smo preizkusili," nam je zaupala Janja Kafel z družino.

Za manjše doze adrenalina željne je bil na voljo tudi dvig z balonom.  
Hojka Berlič
Za zabavo najmlajših je skrbel ArbadaPark. 
Hojka Berlič

Od dviga z balonom do pobega iz rova

Popoldne so si obiskovalci lahko ogledali še razstavo starodobnih vozil, manjši ali veliki avanturisti pa so se lahko dvignili s toplozračnim balonom. Ustvarjalci so na stojnicah ponujali lokalne, ročno narejene umetnine, nakit, dišave in druge privlačne izdelke. Za animacijo in smeh so skrbeli v ArbadaParku, Zavod za turizem Ptuj je obiskovalce sprehodil po griču arheološkega parka Poetovio, udeležili so se lahko tudi posebne pustolovščine Pobeg iz grajskega rova.

Obiskovalci so si oči lahko spočili na starodobnikih.  
Hojka Berlič
Aleksander Fenos je znova v živo ustvarjal grafit.  
Hojka Berlič

Za posebno doživetje je tudi letos poskrbel ptujski umetnik Aleksander Fenos in kar med festivalom ustvarjal grafit na veliko platno. "Risanje v živo je zmeraj izziv, še posebej narediti v enem dnevu tako veliko delo velikosti štiri krat pet metrov. Drugi razlog, da sem znova tukaj, je sodelovanje z Nešotom, ki je moja generacija, in se, če je le mogoče, podpiramo. Tretje pa je seveda delovanje v dobrodelne namene. No, pa tudi slikanja v živo, ob glasbi, seveda ne doživiš vsak dan," je našteval Fenos. Na festivalu so zbirali sredstva za društvo UP-ornik, ki bo z zbrano vsoto ljudem v socialni stiski pomagalo pri plačilu osnovnih položnic in prehrane. Ob uspešno izvedenem festivalu Tokalić napoveduje nadaljevanje tudi v prihodnje, "smer je le gor oziroma 'up', kot pove že ime festivala".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta