Gozd, ki že leta buri duhove: Ali bi si upali v Zloudjovo püšo v Benediktu?

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
22.08.2021 05:20
Pripovedi so žive in še danes se domačini v temi ne odpravijo v Zloudjovo püšo, ki je podnevi sicer priljubljena sprehajalna točka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brezov gaj v Zloudjovi püši Foto: Rosana Lorbek
Rosana Lorbek

Rosana Lorbek iz Benedikta se je udeležila zanimive in poučne delavnice izdelave dokumentarnega filma v organizaciji JSKD, območne izpostave Ptuj, pod mentorstvom Petra Bizjaka, režiserja in scenarista. Na podlagi pridobljenih veščin je nastal zanimiv dokumentarni film o lokalni legendi, ki je požel veliko zanimanja.

Del gozda, ki buri duhove

Brezov gaj v Zloudjovi püši Foto: Rosana Lorbek
Rosana Lorbek

Rosana je kot grafična oblikovalka zaposlena v Knjižnici Lenart in tako na področju grafičnega oblikovanja zelo izkušena, hkrati ljubiteljica dobrih zgodb. "Že v otroštvu sem z velikim zanimanjem poslušala zgodbe, ki so si jih starejši pripovedovali o Zloudjovi püši," je povedala Rosana. Z zgodbo iz svojega domačega okolja je prepričala tudi mentorja delavnice Petra Bizjaka. Del gozda v Benediktu, bolj znan pod imenom Zloudjova püša, že dolga leta buri duhove.

"To je stara zgodba, o kateri sta že meni v otroštvu pripovedova la dedek in babica. Potem veste, kako stara zgodba je to," je povedala 90-letna Elizabeta Lorbek, domačinka. "Tega gozda na cerkveni zemlji so se ljudje vedno izogibali, tudi ceste skozi njega. No, korajžni so se le odpravili po njej, največkrat po celodnevnem delu, saj je to bližnjica. A vsak, ki se je sprehodil skozi gozd, je kasneje pripovedoval drugim o tem, kar je videl." Posamezniki so slišali različne nenavadne zvoke, zdelo se jim je, da vidijo samega "zloudja" in podobno.

Zgodbe še iz časov Atile

"Enkrat so neke ženske ponoči šle skozi gozd, zagledale ogenj in okoli njega plesalce. Ti so ženskam ponudili krofe za domov. Doma so razvile robec in v njem so bile konjske fige," v dokumentarcu pripoveduje Elizabeta. "Zgodbe naj bi izvirale še iz časov Atile. Tako so mi pripovedovali, da naj bi nekdaj tu kopali grobove, spet drugi so trdili, da zaklade, pri tem pa so verjetno kurili ognje, ljudje so to videli in si to predstavljali po svoje," dodaja Elizabeta, ki je več let v večernih urah hodila domov iz službe, prav tako skozi gozd. Pripovedi o tem so še žive in še danes se domačini v temi ne odpravijo v Zloudjovo püšo, ki je podnevi priljubljena sprehajalna točka. "Vsega se pa le ne smemo bati, moramo se prepričati," nam še sporoča Elizabeta. Več pa lahko slišite v zanimivem dokumentarcu Rosane Lorbek, ki ga najdete na njenem youtube kanalu ter na spletni strani Knjižnice Lenart pod zavihkom Domoznanstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta