Grad Ptuj: Več kot le ustvarjalne delavnice

Hojka Berlič Hojka Berlič
19.12.2018 23:54

Muzejski vikendi na ptujskem gradu že vrsto let ponujajo kakovostne brezplačne vsebine za celotno družino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Muzejski vikendi so običajno primerni za družine z otroki, starejšimi od štirih let.
Hojka Berlič

S pisanimi prejicami in perlicami so otroci vseh starosti ob pomoči staršev minulo nedeljo v pedagoški sobi Ptujskega gradu izdelovali praznične voščilnice. Enajsti in zadnji letošnji Muzejski vikend je bil, čeprav so običajno povezani z vsebinami razstav na gradu, predvsem praznično obarvan. "Običajno nas obišče nekaj deset otrok in staršev. Seveda bi si sami vedno želeli še večji obisk, tudi zato, ker so delavnice brezplačne in se nam zdi pomembno, da ljudje izkoristijo brezplačno dogajanje za družine," pravi muzejska pedagoginja Metka Stergar.
Muzejske vikende sicer organizirajo enkrat mesečno, razen med poletnimi počitnicami, ko ga zaradi dopustov običajno preskočijo. Decembra pa muzej že tradicionalno podari najmlajšim obiskovalcem tudi brezplačen ogled lutkovne predstave Lutkovnega gledališča Pika iz Lenarta, ki ji sledi tudi krajša poustvarjalna delavnica. Muzejske vikende financira ptujska občina, njihova posebnost pa je, da niso namenjeni le otrokom, temveč celotnim družinam. "Kar pomeni, da je namen, da otroci in starši skupaj ustvarjajo. Vedno se potrudimo, da je kaj v povezavi z muzejskimi zbirkami. Običajno si ogledamo kako likovno razstavo ali pa tudi katero od stalnih zbirk, kar je potem osnova za poustvarjalno delavnico," še razlaga Stergarjeva.
Tako bodo tudi v prihodnjem letu vztrajali pri že dodobra preizkušenem in precej dobro sprejetem konceptu, čeprav z obžalovanjem ugotavljajo, da se obisk kljub vsemu iz leta v leto manjša. "Starši so v preteklosti velikokrat povedali, da so prav namensko želeli priti na naše delavnice, saj gre za obisk kulturne ustanove in ni enako, kot če obiščejo delavnice v nekem trgovskem centru in tam še mimogrede spijejo kavo. To je pač neka dodana vrednost. Danes pa opažamo, da se starši tega vse manj zavedajo," še pravi Stergarjeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta