Iščejo rešitve za ormoške vinogradnike kooperante

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
18.01.2019 15:41

Po tem, ko je družba Puklavec Family Wines prepolovila količine grozdja za odkup peko Kmetijske zadruge Ptuj, zanj iščejo kupce in snujejo dolgoročne rešitve

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večina ormoških vinogradnikov še ne ve, komu bo zadruga prodala njihovo grozdje.
Darja Lukman Žunec

Kot smo poročali, je največji slovenski vinar Puklavec Family Wines lani napovedal, da bo drastično zmanjšal količino grozdja, ki jo je sicer zadnjih pet let od ormoških vinogradnikov odkupoval na osnovi pogodbe s Kmetijsko zadrugo (KZ) Ptuj. Sprva je celo načrtoval, da sploh ne bo več odkupoval preko zadruge, temveč kar neposredno od vinogradnikov. A so se ti taki nameri uprli in si zagotovili, da bo nekaj čez 800 ton od kakih 1600, ki so jih doslej dostavljali kleti, še tudi tri leta potekalo preko KZ Ptuj.

Večina ormoških vinogradnikov še ne ve, komu bo zadruga prodala njihovo grozdje.
Darja Lukman Žunec

Iščejo kupce grozdja

Brez možnosti prodaje v ormoško klet je tako ostalo vsaj 110 njenih dosedanjih kooperantov. Nekateri med njimi so se denimo že odločili, da izkrčijo vinograde. Gre večinoma za proizvajalce, ki pridelajo do 10 ton grozdja letno in imajo v povprečju do 1,5 ha vinogradov, izjema je kakih pet ali šest vinogradnikov, ki imajo večje površine.
Kot pravi direktor Marjan Janžekovič, direktor KZ Ptuj, zdaj za tiste, ki ne bodo pridelovali za ormoško klet, iščejo kupce na trgu: "Lahko povem, da pogodb z morebitnimi kupci grozdja še nimamo, a intenzivno iščemo naprej. Naši člani so s tem seznanjeni, tega ne skrivamo, mi pa se bomo seveda trudili, da bomo te količine grozdja tudi prodali. Natančno spremljamo dogajanje v okoliških vinskih kleteh in pri vinarjih."
Janžekovič je zadovoljen predvsem z dejstvom, da bodo vinogradniki, ki bodo prodali ormoški kleti, letos dobili za približno 20 odstotkov več: "Če je bila cena po stari pogodbi v povprečju okoli 50 centov za kilogram grozdja, bo zdaj vsaj 60."

​Zakaj selekcija

V podjetju Puklavec Family Wines so že lani pojasnili, zakaj so se odločili za tako drastično znižanje odkupa. Po zadnjih dogovorih z zadrugo bodo tako preko nje jemali grozdje le še od 55 vinogradnikov od nekdaj 170.
Direktor kleti Mitja Herga je pojasnjeval, da gre za nujno prestrukturiranje odkupa glede na prodajne cilje družbe: "Dosegli bomo tri poglavitne cilje. Tistim pridelovalcem grozdja, ki so profesionalni in ki delajo kakovostno, bomo dvignili odkupne cene in jih tako zadržali, da ne bodo prodajali grozdja v tujino, kjer so trenutno odkupne cene višje. Drugi cilj je kontrola surovine do začetka do konca, tretji pa vzpostavitev neposrednega sodelovanja z večjim vplivom na obdelavo in čas trgatve, da bi lahko odkupili le najboljše grozdje, saj lahko le tako s kletarjenjem proizvedemo najkakovostnejša buteljčna vina, medtem ko bomo litrske polnitve opuščali." Kot ključne za selekcijo, s kom bodo sodelovali, je izpostavil zasajene sorte - predvsem odpadejo sorte šipon, kerner in laški rizling.

Bodo ormoški vinogradniki sami kos velikim strukturnim spremembam?
Nataša Juhnov

Županovo prizadevanje

Že v predvolilnem boju je novi ormoški župan Danijel Vrbnjak napovedal, da bo treba nekako razrešiti ta neljubi položaj, saj gre za čez sto vinogradnikov. Te dni se je najavil na pogovoru v ormoški kleti, kjer bo poskušal najti rešitve za vinogradnike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta