Iz Štajerca: Zvezdana Murko na zmenku z dušo

Aleksandra Papež
13.08.2020 06:00

To svetuje Zvezdana Murko, ki je v svojem knjižnem prvencu Na zmenku z dušo zapisala, da včasih ni imela toliko poguma, kolikor ga ima danes.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Če sem danes pogumna, je to zato, ker včasih poguma nisem imela," je v svoji prvi knjigi Na zmenku z dušo zapisala Zvezdana Murko. "Kot otrok sem bila samotarka. Kuhala sem jedi iz trave, nenehno kaj raziskovala v naravi. Zdi se mi, da sem bila takrat najbolj povezana sama s seboj," razloži Murkova.

Zvezdana Murko na uri orientalskega plesa
Osebni arhiv

Stopila je izven okvirov

Danes službuje kot pomočnica vzgojiteljice v enem izmed vrtcev v Mariboru, a z leti je spoznala, da je dolgočasno biti omejen zgolj na en poklic. A svoje delovno mesto jemlje zelo resno, saj je prepričana, da je to izjemno odgovorno delo, lepo, a po njenem mnenju preveč ujeto v sistem, zato jo posebno veseli, da se s sodelavko z otroki velikokrat odpravita na sprehod v gozd. Zavetje dreves je Zvezdani namreč posebej ljubo. Kljub temu da je na videz imela vse, si je pred leti drznila oditi vstran od ustaljenega in stopiti izven okvirov. Meni, da se večina izmed nas preveč obremenjuje, kaj si drugi mislijo o nas in kaj si še morda bodo.

Zvezdana Murko s partnerjem na potovanju po Indiji, za katero sta oba čutila, da jo morata obiskati 
Osebni arhiv

Brez gozda ji živeti ni

Navdušila se je nad Indijo in jo s partnerjem Boštjanom tudi obiskala. "Čutila sva, da sta si jo najini duši želeli obiskati že od nekdaj." Svoje misli deli na svoji osebni facebook strani in na strani Na zmenku z dušo. Nastajajo spontano, pogosto ji ne dajo miru, dokler jih ne zapiše. "Kmalu po tem, ko sem pričela objavljati svoje misli, so me kontaktirali posamezniki in me prosili za nasvet," je bila dobrega odziva vesela Zvezdana, ki želi pomagati ljudem. "Preko teme se da iti in pri tem lahko pomagam, a tudi tema smo mi, vsako slabo počutje, misli, vse to je del nas, brez tega ne gre, kot je dan, je tudi noč."

Zvezdana Murko je pomočnica vzgojiteljice v limbuškem vrtcu. 
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta