Jakob: Iz krajevnega vinograda penina, ki je dobila tudi botra

Anita Kirbiš
13.10.2019 03:47

Iz lanskega pridelka vaškega vinograda bo penina Jakobčanka, ki pa je še v zibelki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica VTD Jakob Martina Kraner Puntnar (v sredini) in skrbnik vinograda Robi Matečko (levo) z udeleženci trgatve ob penini Jakobčanki
Anita Kirbiš

V Jakobskem Dolu, v vasici, ki slovi po številnih odličnih vinogradnikih in vinarjih, so pred leti združili turistično in vinogradniško društvo v današnje Turistično-vinogradništvo društvo (TVD) Jakob. Že leta 2002, ko je društvu predsedoval še Boštjan Bračko, so skupaj z nekaterimi društvi v kraju v krožišču posadili potomko Stare trte, ki krasi vasico in služi tudi kot prireditveni prostor, ob njej pa uredili še ampelografski vrt trt z vsemi vinskimi sortami, ki so dovoljene v podravskem vinorodnem rajonu.
V društvu se vsako leto dogovorijo, kdo od vinarjev bo skrbnik vaškega vinograda. Temu pripadejo odgovorne naloge, od spomladanske rezi, škropljenja, trgatve, prešanja in ne nazadnje kletarjenja. In naposled trgatev. Sončno nedeljsko popoldne je bilo kot za nalašč zanjo. Mladi fantje iz Jakoba so najprej sneli klopotec in začeli so se zbirati tudi brači, ki so za dobrodošlico dobili kozarec predlanskega vina Jakob, ki ga je donegoval in polnil vinogradnik Ivo Senekovič. Ustekleničeno vino imajo za promocijo društva in v protokolarne namene.

Podžupanu občine Pesnica Slavko Jarc (levo) je postal boter penine, "starša" sta predsednica TVD Jakob Martina Kraner Puntnar in skrbnik vaškega vinograda Robi Matečko
Anita Kirbiš
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta