Kadrovske težave v Domu upokojencev Ptuj: Premalo zaposlenih za podplačano delo v kuhinji

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
18.01.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V kuhinji ptujskega doma upokojencev bi takoj zaposlili več kuharjev in kuharic. 
Slavica Pičerko Peklar

Tudi v Domu upokojencev Ptuj (DUP) - s 788 stanovalci, ki bivajo v petih domskih enotah, velja za enega največjih v državi - se, kot v številnih domovih, soočajo s pomanjkanjem delavcev. V začetku tega leta je bilo v vseh enotah 493 zaposlenih. Na področju prehrane, kjer imajo že dlje časa velike težave z zagotavljanjem kadra, dela skupno 42 ljudi. Kot razlaga direktorica Vesna Šiplič Horvat, nimajo zasedenih vseh zmogljivosti in imajo nekaj postelj praznih, ker bodo v prihodnjih tednih pričeli rekonstrukcijo tri- in štiriposteljnih sob v enotah Ptuj, Muretinci in Koper: "Začeli pa smo odpravljati napake v enoti Juršinci, kjer je treba po izgradnji prizidka v novogradnji povezati kopalnice s sobami, in tudi tam, da dela ne motijo stanovalcev, vseh sob ne zasedamo."

Tri kuharje in tri pomočnike bi takoj zaposlili

"Glede na veljavne kadrovske normative bi lahko dodatno takoj zaposlili tri kuharje in tri kuharske pomočnike," pravi Vesna Šiplič Horvat, direktorica DUP. Doda, da delo v domu nikakor ni lahko in od zaposlenih, poleg ustrezne usposobljenosti, terja veliko volje, ob vsem tem pa je slabo finančno nagrajeno: "Naša osrednja kuhinja deluje ob matični enoti na Ptuju, obroke pa pripravljamo še v enotah Muretinci, Kidričevo in Juršinci. V enoti Koper nam kosilo in večerjo za stanovalce ter malico za zaposlene pripravlja in dostavlja zunanji dobavitelj. Zaradi kadrovskih težav na področju priprave hrane smo z novim letom kosilo za stanovalce enote Kidričevo pričeli pripravljati v centralni kuhinji na Ptuju, kamor je bilo premeščeno tudi nekaj osebja iz kidričevske kuhinje."

Vesna Šiplič Horvat, direktorica Doma upokojencev Ptuj: "Moji sodelavci opravljajo zahtevno delo, plače tega ne odražajo."
Igor Napast

Dnevno v centralni kuhinji na Ptuju pripravijo blizu 1270 obrokov. V to številko so poleg vseh obrokov za stanovalce zajete še malice zaposlenih in kosila za zunanje uporabnike. "V vseh enotah doma skupaj dnevno naši kuharji in kuharice ter njihovi pomočniki in pomočnice pripravijo kar 2530 obrokov. Za zunanje naročnike vsak dan skuhamo blizu 140 obrokov, ki jih povečini tudi dostavimo. Lahko bi starejši, ki še živijo sami, prihajali k nam le na kosilo, a se le redki tako odločijo," ugotavlja Šiplič Horvatova. Na vprašanje, ali zaradi kadrovskih težav morda razmišljajo o začasni prekinitvi dostave kosil zunanjim uporabnikov, pa odgovarja: "Za starostnike in njihove družine je podpora zunanjega okolja zelo pomembna, saj tudi na ta način omogočamo starostnikom, da ostajajo dlje v domačem okolju. Za zdaj se prav zaradi zavedanja, kako močno bi naša prekinitev dostave kosil zarezala v bivanje starejših v domačem okolju, nismo odločili za kakršnokoli prekinitev in naredili bomo vse, da te ne bo. Ob nadaljnjem pomanjkanju kadra na področju prehrane pa se resda lahko zgodi tudi to, saj moramo prvenstveno poskrbeti za ljudi, ki so nam zaupani in so naši stanovalci. Močno upamo, da tako drastičnih ukrepov ne bomo prisiljeni sprejeti, a če bi bilo vendarle treba, bomo vse naše zunanje odjemalce kosil o tem pravočasno obvestili."

Kdo bo delal ob koncih tedna in praznikih?

Na vprašanje, zakaj je delo v domski kuhinji za iskalce zaposlitve nezanimivo, odhajajo pa tudi že zaposleni, direktorica odgovori: "Dom kot javni socialnovarstveni zavod spada v javni plačni sistem, zavezuje nas Zakon o sistemu plač v javnem sektorju. Plačni razredi so določeni v Katalogu delovnih mest in nazivov. Vse to pomeni, da kot delodajalec nimamo manevrskega prostora na področju plač. Našim zaposlenim pripadajo poleg osnovne plače dodatki za delo v manj ugodnih delovnih razmerah, kot sta dodatka za izmensko delo pa za delo v nedeljo ali na praznik. Dejstvo je, da naši zaposleni zaradi narave dela delajo med vikendi in za praznike ter popoldne, medtem ko so denimo zaposleni v šolskih, vrtčevskih in podobnih kuhinjah, ki konec tedna ne obratujejo, prosti. In to zagotovo, ne gre samo za kuharski kader, močno vpliva na odločitev za zaposlitev v institucionalnem varstvu. Iščemo in zaposlujemo še tehnike zdravstvene nege, bolničarje negovalce, vzdrževalca, gospodinje oskrbovalke."

V Domu upokojencev Ptuj iščejo nove sodelavce.
Slavica Pičerko Peklar

To leto naj bi v delu nove domske enote v Žabjaku že zagotavljali varstvo za prve stanovalce, in kot pravi Vesna Šiplič Horvat: "Že zadnjega pol leta objavljamo prosta delovna mesta in zaposlujemo ljudi z namenom, da se opolnomočijo za samostojno opravljanje dela v enoti Žabjak. Glede na kadrovsko situacijo imamo tako nekaj zaposlenih, ki so pred tem nadomeščali začasno odsotnega sodelavca, po njegovi vrnitvi na delovno mesto pa so obdržali zaposlitev za opravljanje dela v enoti Žabjak. Ker je delavke in delavce z ustreznim znanjem in veščinami zelo težko dobiti, smo že pred leti začeli sodelovati z Ljudsko univerzo Rogaška Slatina, ki izvaja srednješolske izobraževalne programe za pridobitev poklica bolničar negovalec in gastronom hotelir. Lani smo 17 zaposlenim omogočili vključitev v izobraževalni proces in z njimi sklenili pogodbe o sofinanciranju izobraževanja za pridobitev poklica bolničar negovalec ter z dvema za pridobitev poklica gastronom hotelir. Iščemo tudi možnosti sodelovanja z drugimi izobraževalnimi institucijami, da bi pridobili nove usposobljene sodelavce."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta