Kaj bo pokazala preiskava poslov občine Destrnik s podjetjem Emgrad? Župan Pukšič pravi, da so obtožbe neutemeljene

Darja Lukman Žunec
29.10.2021 06:00
Komu bodo dali prav kriminalisti in morda sodišče glede sodne poravnave med občino in podjetjem Emgrad, bivšemu županu Vladimirju Vindišu ali sedanjemu Francu Pukšiču?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslovni objekt, zaradi katerega se lomijo kopja tamkajšnjih politikov. 
Darja Lukman Žunec

Policisti Policijske uprave Maribor so v občini Destrnik pred kratkim zaslišali nekaj fizičnih in pravnih oseb. Kot so nam pojasnili, po zakonu o organiziranosti in delu v policiji ta obvešča javnost o zadevah s svojega delovnega področja, če s tem ne škodi svojemu delu ali upravičenim koristim drugih. "Na vaše vprašanje, ki se nanaša na konkretne osebe in konkretne zadeve, zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov ne moremo odgovoriti," so z uprave odgovorili na naše poizvedovanje o vsebini preiskave. V kateri fazi je preiskava in kaj natančno je njen predmet, nam torej niso mogli zaupati.

Neuradno naj bi preiskovali domnevne nepravilnosti pri 21. februarja 2019 na Okrožnem sodišču na Ptuju sklenjeni sodni poravnavi med občino in podjetjem Emgrad v tožbi podjetja zoper občino in preverjali način poravnave obveznosti občine v višini 920 tisočakov. Emgrad je namreč občino tožil, ker se ta kljub podpisu predpogodbe za nakup občinskih prostorov, po kateri bi jih ta za 1,2 milijona kupila v prvem nadstropju nove poslovne stavbe pod kulturnim domom, ni odločila.

Župan Franc Pukšič je prepričan, da bo dokazal pravilnost svojega ravnanja. 
Tit Košir

Župan Franc Pukšič nam je sicer potrdil, da so kriminalisti informacije zbirali tudi na občini, vendar nam izjav in pojasnil ne namerava dajati. "Lahko rečem samo, da se mi ne zdi smiselno in tudi ni vredno znova in znova odgovarjati na neutemeljene obtožbe, ki jih servirajo moji nasprotniki," nam je dejal.

​Predpogodba v letu 2011

Spomnimo, da je občina Destrnik v času, ko je bil njen župan še Franc Pukšič, s podjetjem Petra Emeršiča Emgrad sklenila predkupno pogodbo za nakup prostorov v stavbi, ki jo je podjetje pričelo graditi na svojem zemljišču pod kulturnim domom v središču Destrnika. Občina je s podjetjem v decembru 2011 sklenila predpogodbo, po kateri bi v novi stavbi za 1,2 milijona evrov kupila 638 kvadratnih metrov prostorov za svoje potrebe in društvo upokojencev. V njej bi predvidoma zagotovili tudi prostore za delo izpostave ptujske upravne enote, policije in pošte. Kraj bi v novi stavbi pridobil tudi sodobno trgovino.

Do izvedbe te predpogodbe ni nikoli prišlo. Zaradi nezdružljivosti funkcije župana in poslanca (takrat SLS) se je moral Franc Pukšič po izvolitvi v državni zbor v letu 2012 funkciji župana odpovedati in zato so na Destrniku izpeljali nadomestne volitve, na katerih je zmagal kandidat SDS Vladimir Vindiš. V času do njegovega prevzema funkcije je županske dolžnosti opravljal podžupan Branko Zelenko, ki je občinskemu svetu predlagal, naj se odloči za nakup omenjenih prostorov, in svetniki so kljub polemikam ta sklep podprli.

Bivši župan Vladimir Vindiš meni, da je preiskava dobrodošla. Foto: Boris VUGRINEC
Boris Vugrinec

Vendar je bil novi župan Vladimir Vindiš prepričan, da je bilo ob sklenitvi te predpogodbe več nepravilnosti. Predvsem je prejšnjemu vodstvu očital, da za nakup občinskih prostorov niso objavili javnega razpisa oziroma zbrali več ponudb, ob tem pa je menil še, da občina takih prostorov ne potrebuje. Opogumljen je bil tudi z ugotovitvami protikorupcijske komisije, da je šlo pri sklenitvi predpogodbe za obstoj korupcijskega tveganja, in upravnega sodišča, ki mu je dalo prav, ker ni hotel izvesti sklepa o nakupu prostorov, ter ugotovitvami novega nadzornega sveta občine. Občina je podala ovadbo zoper Pukšiča, Zelenka in direktorja občinske uprave Mirana Čeha. Sledila sta policijska preiskava in leta 2016 obtožni predlog, nato kazenski postopek. Vendar omenjena trojica ni bila obsojena, saj je ptujsko sodišče 23. oktobra 2018 ugotovilo, da je prišlo do zastaranja.

Tožba podjetnika

Podjetnik Peter Emeršič se je zaradi neizvedbe nakupa oziroma predpogodbe odločil za tožbo zoper občino, v kateri je zahteval 1,3 milijona evrov, da bi si povrnil nastalo škodo. Navajal je, da je zaradi ravnanja občine podjetje imelo težave v poslovanju, in se predvsem skliceval na to, da ni mogel več poravnavati obveznosti do podizvajalcev pri gradnji poslovne stavbe in sprejemati novih del ter da je moral odpustiti tudi večino zaposlenih. Na zadnji javni razpravi v okviru glavne obravnave v tej tožbi, ki je bila 20. novembra 2018 na ptujskem sodišču, je pravni zastopnik občine, kot je navedeno v zapisniku, "ponovno izrazil pripravljenost občine na mirno rešitev spora in izvensodno poravnavo".

Vladimir Vindiš, ki je bil takrat na sodišču še kot predstavnik občine, pravi, da je ta trditev, ki jo Pukšič vedno znova navaja kot dokaz za pripravljenost občine na poravnavo, povsem vzeta iz konteksta: "S strani občine smo Emeršiču v postopku dokazovali, da pri gradnji ni mogel utrpeti nobene škode, ker ni vložil nič denarja in je zgradbo s svojim denarjem zgradila Lipa. Zato smo mu ponudili, da naj se poravna, odstopi od tožbe in občini povrne stroške zaradi dolgotrajnega sodnega postopka." ​Za stavek iz sodnega zapisnika Vindiš pravi, da je bil "namen občine s tem tožitelja opozoriti, da so se pripravljeni pogovoriti, če bo sam svoja pričakovanja znižal na razumno mejo".

​Pukšičeva odločitev za poravnavo

Omenjena obravnava je bila le dva dni potem, ko je Pukšič vnovič postal župan, saj je v prvem krogu premagal svoje protikandidate. Po primopredaji poslov, ki sta jo z Vindišem izpeljala 14. decembra 2018, pa se je po pridobitvi mnenja pravnega zastopnika občine in izvedenskih mnenj nekaterih pravnih strokovnjakov Pukšič odločil, da se bo občina s podjetjem poravnala. Potem ko je občinski svet januarja 2019 sprejel njegov predlog o sodni poravnavi, je občina z Emgradom 21. februarja 2019 sklenila sodno poravnavo na ptujskem okrožnem sodišču.

Čeprav je Emeršič sprva v tožbi zahteval 1,3 milijona evrov odškodnine in pripadajoče zamudne obresti, kar bi skupaj s stroški tožbe naneslo nekaj čez dva milijona, so se na sodni poravnavi dogovorili o odškodnini v višini 920 tisoč evrov, ki jo je občina zbila na 871.214 evrov, saj jo je zmanjšala za komunalni prispevek v višini 48 tisočakov. Odškodnino naj bi občina podjetju Emgrad nakazala do 31. julija 2019.

Vendar sta 12. marca 2019 občina in podjetje pri podjetju Agencija za pospeševanje likvidnosti (APL), d.o.o., sklenila obvestilo o odstopu terjatev in dogovor o zavarovanju poplačila obveznosti dolžnika v višini 470 tisočakov in z rokom plačila 30. julija 2019. Ker občina na računu tega dne ni imela toliko denarja, da bi plačali odstopljeno terjatev Emgrada družbi APL, je s Prvo finančno agencijo (PFA), d.o.o., sklenila pogodbo o prevzemu terjatev. S to pogodbo je občina pri sklenitvi imela dodatnih 6482 evrov stroškov. 23. septembra 2019 sta pri APL podjetnik in občina sklenila še odstopno terjatev v višini 145 tisoč evrov z rokom plačila 30. januarja 2020, v februarju 2020 pa še pogodbo o odstopu terjatve v višini 212 tisočakov in z rokom plačila junija lani. Skupaj je občina za poravnavo porabila 920 tisočakov.

​Vindiš prepričan, da je ravnal prav

Bivši župan Vladimir Vindiš nam je dejal, da je prepričan v svoj prav, ko ni izvršil predpogodbe, in da je ovadil omenjeno trojico, čeprav ta potem ni bila obsojena. In vztraja, da je bila predpogodba nična: "Več institucij nam je potrdilo, da je bila predpogodba nična, in za tem mnenjem stojim še danes. Prav je, da bo moral Pukšič zdaj pojasniti, kam je šel denar, ki ga po mojem prepričanju občini ne bi bilo treba plačati."

Zaradi sklenjene sodne poravnave zdaj nihče ne more vedeti, kako bi se končala tožba podjetnika Emeršiča zoper občino. Ali bi dobil 1,3 milijona odškodnine in pripadajoče obresti ali pa bi sodišče morda dalo prav občini? Ali imajo prav tisti, ki so Policijski upravi Maribor predlagali ponovno preiskavo celotne zgodbe in predvsem njenega zadnjega dela, torej izpeljave sodne poravnave in nakazil občine podjetniku, bo pokazala kriminalistična preiskava oziroma morebitni sodni postopek. Spričo lokalnih volitev bo v prihodnjem letu o tej temi v občini Destrnik zagotovo še veliko polemik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta