Kako naj ormoški kmetje prodajo, kar pridelajo

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
01.01.2019 12:55

Kakih 30 delavnic in tečajev se je udeležilo veliko kmetov oziroma tistih, ki bi se radi vključili v turistično ponudbo in prodajo izdelkov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Udeleženci ene izmed delavnic za večjo prodornost ormoških kmetij
Arhiv Lu Ormož

Nekaj dni pred koncem minulega leta so na Ljudski univerzi Ormož predstavili rezultate projekta Uspešno tržimo odlične izdelke z naših kmetij. Njegova vrednost je 17.500 evrov, od tega so 13.222 evrov nepovratnega denarja pridobili iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Udeleženci ene izmed delavnic za večjo prodornost ormoških kmetij
Arhiv Lu Ormož

Pridelki odlični, šepa nadgradnja

​Da je vse, česar se je lahko kakih 120 kmetov naučilo na delavnicah, tečajih in praktičnih prikazih od marca do novembra lani, zelo koristno, je ocenil kmetovalec Slavko Perc, ki svoje pridelke, meso in druge izdelke prodaja na tržnicah. Tudi Marija Glavinič, predsednica društva vinogradnikov, ki je sodelovala v projektu, meni, da je ta za ponudnike na območju Jeruzalemsko-Ormoških goric dobrodošla pomoč in popotnica za pogumnejši nastop tako na trgu izdelkov kakor tudi v turistični dejavnosti, ki je tod tesno povezana z odličnimi vini.

​Ekološka pridelava je priložnost

Njihov cilj je torej bil narediti korak naprej na ekološkem področju, ker te dejavnosti tudi v prihodnosti veliko obetajo, in oblikovati inovativne dopolnilne dejavnosti, ki jih je mogoče vključiti tudi v oblikovanje kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija.
Svetovalka za družino in dopolnilne dejavnosti na kmetijah Hinka Hržič poudarja, da so želeli družinskim kmetijam ponuditi znanje s področij, s katerih ga tod še primanjkuje, medtem ko ga v preostalih delih Slovenije kmetje že s pridom uporabljajo: "Naše kmetije so relativno majhne in ne zadoščajo za preživetje celotne družine. Izhajali smo iz razmisleka, da je za zvišanje prihodka ob nespremenjeni površini mogoče narediti dve stvari: ali se odločiti za ekološko kmetovanje ali registrirati dopolnilne dejavnosti na kmetiji."

Komunikacija je ključ

​Da potrebujejo kmetje za uspešen prodor precej komunikacijskih spretnosti in prepričljiv nastop pred potencialnimi kupci in obiskovalci kmetije, jih je prepričevala Saša Einsiedler, predavateljica o osebnem in poslovnem uspehu.

V okviru projekta je bilo tudi več praktičnih prikazov.
Arhiv Lu Ormož
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta