Letos v Sloveniji prezimuje rekordno število štorkelj. Ste tudi vi kakšno opazili?

BEB
14.01.2023 04:10

Pojav, ki je še pred dvajsetimi leti veljal za anomalijo, postaja običajen. Par štorkelj na območju Rač se tako ne seli več, ugotavljajo na DOPPS in pozivajo, da jim sporočite, če tudi vi opazite kakšno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štorklja prezimi v naših krajih pozimi
Gregor Bernard

V tej zimi so člani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije - Birdlife Slovenia (DOPPS) opazili že enajst prezimujočih štorkelj, tudi v naših koncih, in sicer v okolici Rač in Pragerskega, ob tem pa še v Ivančni Gorici, Dolenjem Jezeru in Logatcu, kar je največ, odkar te podatke beležijo.

"Po znanih podatkih je bila prva prezimujoča bela štorklja v Sloveniji registrirana leta 1973. Od takrat pa do leta 2000 beležimo posamezna opažanja v obdobju povprečnih zim brez obilnih in dolgotrajnih snežnih padavin. Po letu 2000 prezimovanje štorkelj v Sloveniji postaja vse bolj običajno. Vsako zimo je prezimovala vsaj ena bela štorklja, v zadnjih letih pa število narašča. Zdi se, da so nekateri pari kar opustili selitev. Par v okolici Rač prezimuje že več let zapored," so zapisali v DOPPS.

Tako se je štorklja leta 2020 kljub zimi sprehajala po poljih v Spodnji Senarski.
Marjan Toš

Zaradi vse milejših zim v Evropi lahko bele štorklje pri nas tudi pozimi najdejo dovolj hrane za preživetje. V milih in povprečnih zimah, ko tla niso prekrita s snežno odejo, nimajo težav z iskanjem hrane. Res je, da na "zimskem meniju" ni žuželk, dvoživk in plazilcev, ki jim sicer gredo čez leto zelo v slast. Pozimi se več prehranjujejo z malimi sesalci, raki in ribami, kakor sive čaplje. Poleg tega se bele štorklje prilagajajo. Zelo rade zahajajo na smetišča na prostem, kjer se prehranjujejo z odpadki. Populacija belih štorkelj, ki v Španiji gnezdi v bližini smetišča, se pravzaprav ne seli več. Ob zadostni količini hrane pozimi je verjetnost njihovega preživetja v Evropi večja, kot je med selitvijo, ki je energijsko zelo potratna in med katero so štorklje izpostavljene številnim nevarnostim.

"Tudi naše štorklje rade zahajajo na smetišča, sicer ne v Sloveniji, saj nimamo ogromnih smetišč na prostem, pač pa na selitveni poti in ob prezimovanju v Afriki, kar so nam pokazale raziskave selitvenih poti mladih belih štorkelj," so še navedli v društvu. Štiri od šestih štorkelj, vključenih v raziskavo, so skrajšale svojo selitveno pot in prezimovale na smetiščih v Maroku.

Če ste tudi vi opazili prezimujočo štorkljo, to sporočite DOPSS na elektronski naslov ursa.gajsek@dopps.si. "Sporočite nam lokacijo opažanja in obdobje prisotnosti štorklje na območju. Veseli bomo tudi lokacije njenih zimskih prehranjevališč in kakšne fotografije. Kot prezimujoče bele štorklje določimo tiste, ki so pri nas opazovane med 15. novembrom in 15. februarjem," sklenejo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta