Ljubitelj kulture in haloške dediščine ostaja aktiven pri skrbi za prepoznavnost Podlehnika

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
02.01.2023 03:25

Stanko Vaupotič je beri priznanj in nagrad, ki jih je prejel v preteklosti, dodal še priznanje za delovanje v kulturi in pri ohranjanju dediščine Javnega sklada za kulturne dejavnosti Slovenije, območna izpostava Ptuj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogosto še zapoje v skupini ljudskih pevcev.
Sandi Šprah

Stanko Vaupotič izhaja iz Stanošine pri Podlehniku, kjer je v mladosti živel na haloški kmetiji v delavsko-kmečki družini in se izučil za monterja toplovodnih in ogrevalnih naprav. S svojim delovanjem je že od mladosti prispeval k razvoju Podlehnika in sodeloval v iniciativi za samostojno občino. Med drugim je bil predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Podlehnik, gospodar krajevne dvorane ter predsednik občinskega odbora za socialo in družino ter član komisije za socialo in zdravstvo. Je tudi predan krvodajalec in nekdanji vodja akcije Nič nas ne sme presenetiti. Kar 17 let je bil tudi predsednik župnijske Karitas in je mnogim župljanom polepšal dan s svojim obiskom, klepetom, prevozom, z materialno pomočjo ali ureditvijo domovanja.​ Zanimivo je tudi, da je kar 25 let sodeloval pri obrambi pred točo. Svojo upokojitev je dočakal v Perutnini Ptuj, kjer je delal na odgovornem in zahtevnem delovnem mestu.

Stanko Vaupotič
Sandi Šprah

Pestro in zanimivo

Tudi njegovo delo na kulturnem področju obsega neverjetno pestro in zanimivo delovanje. Dolga leta je bil igralec v dramski sekciji Kulturnega društva Podlehnik in 25 let ljudski pevec Kopačev iz Podlehnika, pevec v zboru, ljudski godec Haloških veseljakov pri Turističnem društvu (TD) Podlehnik, z njimi je izdal zgoščenko. Pri TD Podlehnik je tudi igralec v skupini, ki skrbi za ohranjanje šeg in navad, ob tem je delal v uredniškem odboru pri pisanju knjige Na mavrični strani Haloz in sodeloval v filmčku o šegah v Halozah. Je tudi ljudski pevec v skupini Jablovški pevci, kjer so pred dvema letoma izdali zgoščenko. Nadvse je ponosen na zadnjo radijsko oddajo z Vesno Sever Borovnik, ki vodi oddajo Godci igrajo, pevci zapojejo. Veliko prireditev je odlično izpeljal tudi kot dober voditelj. Od otroštva je predan pustu in pustnim šegam, zato je dolga leta sodeloval z Jablovškimi orači. Haloški orači so bili prepoznaven lik na ptujskem kurentovanju že od samega začetka, kjer je sodeloval še s prvim vodjem oračev Jankom Gajškom. Ni prireditve, domačega ali župnijskega praznovanja, na kateri ne bi poprijel za mikrofon. Prav tako je predan delu v župniji Svete trojice, njegovo pastoralno delo obsega najrazličnejša dela.

V vlogi treh mož

Zdaj, ko mu zdravje ne dopušča več veliko aktivnosti, vnukom in drugim zelo rad predaja svoje izkušnje in jim pripoveduje anekdote. Rad se druži z ljudmi dobre volje in tistimi, ki so mu pri srcu. Ljudje se ga radi spominjajo v vlogah treh dobrih mož, Miklavža, Božička in dedka Mraza. "Spominjam se tistega otroškega pričakovanja, tiste čarobnosti, ki so jo otroci občutili, ko sem jim dajal darila. To so bili časi, ko so bile dvorane polne do zadnjega kotička, ko so zraven otrok tudi starši in stari starši uživali v pravljičnosti," pravi Stanko Vaupotič.

Še vedno prepeva v skupini ljudskih pevcev društva Jablovški pevci, napiše kako pesem za mlajši rod ali za skupino. Mladim namreč nadvse rad predaja svoje izkušnje in znanja. Kot odličnega pripovednika ga zato pogosto povabijo tudi v šole, v domove starejših in velikokrat je gost radijskih in televizijskih oddaj. Prejel je številna priznanja in zahvale, a najbolj je ponosen na častni srebrni znak Turistične zveze Slovenije za delo pri razvoju turizma in ohranjanju nesnovne dediščine, na zlato Maroltovo značko in na priznanje podlehniškega župana za svoje raznovrstno delovanje, s katerim je prispeval tudi k razvoju in promociji občine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta