Mednarodni turnir: Judoisti iz osemnajstih držav preplavili Hoče

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
14.05.2022 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zanimivih dvobojev je bilo v Hočah veliko.
Sašo Bizjak

Zbrane je ob otvoritvi pozdravil hoško-slivniški župan Marko Soršak. Tekmovalcem in tekmovalkam je zaželel prijetno bivanje v Hočah in čim boljše dosežke na blazinah, njihovim staršem pa čim več užitkov ob spremljanju bojev, nato pa sedel na tribuno in budno spremljal nastope hčere Žive Soršak, perspektivne in uspešne tekmovalke JK Apolon.

Rekordno število nastopajočih

"Tokat se je zbralo rekordno število mladih judoistov na naših tekmovanjih, zato se je tekmovanje zavleklo do poznih nočnih ur. Razmišljamo, da bi ga prihodnje leto raztegnili na dva dneva in morda uvedli še kategorijo mlajših članov. Za nami je velik organizacijski zalogaj, zelo smo zadovoljni, da je prireditev minila v zadovoljstvo nastopajočih, njihovih trenerjev in staršev. Vsi so obljubili, da se prihodnje leto vrnejo v Hoče. Naš turnir je največji v Sloveniji, na kar smo zelo ponosni," je povedal ustanovitelj JK Apolon in vodja stroke v klubu Mitja Jenuš. "Tako polne dvorane smo vselej veseli. V naši občini podpiramo šport mladih in v tem pogledu smo med najboljšimi občinami v Sloveniji. Tudi tokratno tekmovanje je odlično organizirano, lepo je opazovati toliko zadovoljnih obrazov. Pozorno sem spremljal tudi nastope hčerke Žive. Ni ji šlo po željah, malo je bila razočarana, a sem jo hitro potolažil. Zadovoljen sem, da zna prenašati tudi poraze," je povedal župan Soršak.

(desno) Žanet Polanec (Slovenija) in Bleona Rama (Avstrija) 
Sašo Bizjak

JK Apolon ne slovi le kot dober prireditelj, ampak tudi tekmovalno uspešen klub. Njihovi borci in borke so tokrat osvojili kar osem zlatih kolajn, največ med vsemi klubi. Z njimi so se v kadetskih kategorijah ovenčali Neža Masiček (do 52 kg), Nik Eljon Jarc (do 60 kg), Gabriel Lipič (do 81 kg), Matevž Maj Kušter (nad 90 kg), Lipič in Kušter sta bila v svojih kategorijah najboljša tudi med mlajšimi kadeti, med mlajšimi dečki sta slavila še Bor Brlek (do 38 kg) in Jani Frešer (nad 60 kg). "Z nastopi naših 36 tekmovalcev in tekmovalk smo izjemno zadovoljni. Še zlasti sta se s po dvema prvima mestoma izkazala Gabriel Lipič in Matevž Maj Kušter, a tudi tisti, ki niso posegli po kolajnah, zaslužijo priznanje za nastope," je razložil prvi trener JK Apolon Mario Rudl.

Eni bolj, drugi manj zadovoljni

Med nastopajočimi je na nadarjenost opozoril Gabriel Lipič iz Beltincev, 15-letni dijak Srednje prometne šole v Mariboru, ki je zmagal v kategorijah do 16 in 18 let. "V tekmovanju mlajših kadetov sem v vseh treh dvobojih zmagal z ipponom, še najtežji dvoboj je bil finalni, v katerem sem tekmeca iz BiH premagal z zlato točko. V judu imam visoke cilje - najprej bi se rad prebil med najboljše člane pri nas, nato uspešno nastopal na mednarodnih tekmovanjih in osvojil olimpijsko kolajno. V JK Apolon se zelo dobro počutim." Trinajstletna Živa Soršak, 13-letna učenka OŠ Dušana Flisa v Hočah, je v kategoriji do 48 kg nastopila v konkurenci mlajših kadetinj, starih do 16 let, kjer so bile izkušenejše tekmovalke zanjo visoka ovira. "Judo treniram že sedem let, tudi po petkrat na teden, ta šport mi je zelo pri srcu. S tokratnimi nastopi nisem najbolj zadovoljna, sposobna sem boljšega dosežka, kot je peto mesto, pred menoj so bile le tekmovalke iz tujine," je dejala slovenska prvakinja do 14 let v kategoriji do 48 kg.

(levo) Jorik Kvapil (Slovenija) in Valeri Mihaylov (Bulgarija) 
Sašo Bizjak

Gal Blažič iz Maribora prihaja iz znane judoistične družine. Njegov dedek Rudolf je bil jugoslovanski članski prvak in sedmi na evropskem prvenstvu, oče Iztok, ki je prav tako veljal za odličnega judoista, pa znanje prenaša na sina. "Vesel sem, da nadaljujem družinsko tradicijo. Judo treniram že dvanajst let, sem večkratni slovenski prvak do 14, 16 in letos tudi do 18 let. Tokrat sem zelo zadovoljen z nastopi med mlajšimi kadeti v kategoriji do 55 kg, saj sem osvojil prvo mesto, med starejšimi kadeti, do 18 let, pa sem v finalu moral priznati premoč bolgarskemu borcu," je razložil 15-letni učenec 9. razreda OŠ Angela Besednjaka v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta