Miklavž na Dravskem polju: Letos več za denarne pomoči. Kako do njih?

Damijan Toplak
17.07.2021 04:00
Po novem posamezniku 120 evrov, zakoncema in zunajzakonskima partnerjema 201 evro in družini z otroki 322 evrov letošnje občinske denarne pomoči.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Upravičenec je dolžan predložiti dokazila o porabi.
Igor Napast

S predlogom Odloka o denarni socialni pomoči so v Občini Miklavž na Dravskem polju na novo določeni upravičenci do denarne socialne pomoči. To so slovenski državljani, ki imajo v miklavški občini prijavljeno stalno prebivališče, in tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji in stalno prebivališče na območju miklavške občine. V odloku je natančno določena podlaga za ugotovitev upravičenosti do denarne pomoči - osnovni znesek minimalnega dohodka v skladu z veljavno zakonodajo.

Posameznik je upravičen do denarne pomoči, če njegovi dohodki ne presegajo osnovnega zneska minimalnega dohodka, ki je 402,18 evra, za več kot 70 odstotkov oziroma 683,71 evra na osebo. Zakonca in zunajzakonska partnerja (enako velja za družino) so upravičeni do denarne pomoči, če dohodek na osebo ne presega osnovnega zneska minimalnega dohodka za več kot 60 odstotkov oziroma 643,49 evra na osebo, seveda ob izpolnjevanju vseh drugih pogojev, določenih v predlogu odloka.

Na novo je določena višina denarne pomoči za posameznika, zakonca oziroma zunajzakonska partnerja in družino. Za posameznika je to 30 odstotkov osnovnega minimalnega dohodka, kar trenutno znaša 120,65 evra (prej 85 evrov), zakonca in zunajzakonska partnerja polovico minimalnega dohodka, kar je 201,10 evra (prej 110 evrov), družina z otroki in enostarševska družina z otroki pa 80 odstotkov osnovnega zneska minimalnega dohodka, kar je 321,74 evra (prej 125 evrov). Na novo je določena izjema pri dodelitvi denarne pomoči ob izredno težki materialni ogroženosti upravičenca (največ v višini trikratnega zneska osnovnega zneska minimalnega dohodka, okrog 1200 evrov), ob tem je celoten postopek urejen na novo in v skladu z veljavno zakonodajo. Na novo je določeno, da je upravičenec dolžan na poziv pristojnega organa občinske uprave v 30 dneh po nakazilu predložiti dokazila o namenski porabi dodeljenih sredstev. Če jih ne predloži, v naslednjem koledarskem letu ni upravičen do denarne pomoči po tem predlogu odloka.

V miklavškem občinskem proračunu je za ta namen zagotovljenih 9000 evrov, lani pa je prispelo 54 vlog, od katerih je bilo 37 upravičenih, dodeljenih je bilo skupaj približno 5000 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta