Miklavž na Dravskem polju: Veliko investicij čaka sofinanciranje

Damijan Toplak Damijan Toplak
31.10.2023 04:39

Kolesarska steza med Miklavžem in Rogozo do maja 2024, med Dravskim Dvorom in Dobrovcami najkasneje leta 2025

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradnja Ptujske ceste v Miklavžu poteka po načrtih.
Damijan Toplak

Na seji miklavškega občinskega sveta so pretekli torek potrdili novelacijo investicijskega programa za projekt dokončanja kanalizacije in ureditve vodovoda v Ulici 8. februarja v Dravskem Dvoru. Projekt bo miklavška občina prijavila v slovenski Načrt za okrevanje in odpornost (NOO), ki ga je potrdila Evropska komisija in v katerega je ministrstvo za okolje in prostor vključilo aglomeracije z do 2000 populacijskih enot. Tako bo 1,33 milijona evrov vredna investicija v znesku 419 tisoč evrov financirana iz NOO, preostalih 910 tisoč evrov bo prispeval občinski proračun. Omenjena investicija se bo izvajala v letih 2024 in 2025, po njenem dokončanju pa bo celotno naselje Dravski Dvor imelo urejeno kanalizacijo in vodovod, kar je pomembno, saj naselje sodi v vodovarstveno območje Dobrovce.

Komunalno urejajo območje Ceste v Rogozo

V Dravskem Dvoru pa že dalj časa snujejo tudi projekt izgradnje kolesarske steze med Dravskim Dvorom in Dobrovcami. Miklavški župan Egon Repnik pove, da imajo informacijo, da se občinske kolesarske poti ne bodo več financirale s pomočjo kohezijskih sredstev, ampak bo za ta namen poseben razpis v skupni vrednosti 50 milijonov evrov. "Na ta razpis in sredstva bomo počakali do konca leta 2024, druga alternativa je, da investicijo v celoti financira miklavška občina - in potem bi jo začeli v letu 2025. Po prvi varianti bi miklavška občina in ministrstvo za infrastrukturo vsak prispevala po 300 tisoč evrov, v nasprotnem primeru bo občina financirala vseh 600 tisoč evrov.

Od avtocestnega odseka do naselja Dravski Dvor je starška občina že uredila obojestranski kolesarski stezi, medtem ko miklavška občina ureditev kolesarske poti med Dravskim Dvorom in Dobrovcami načrtuje v letu 2025.
Damijan Toplak

V letu 2024 pa bodo naposled pričeli urejanje kolesarske steze, pločnika, javne razsvetljave in odvodnjavanja (zgolj novo vodovodno omrežje bo stalo 40 tisoč evrov) ob Cesti v Rogozo med Miklavžem in Rogozo, saj so se z nekdanjimi lastniki na miklavški občini vendarle sporazumno dogovorili o odkupu za izgradnjo potrebnih zemljišč. "Takoj po sprejemu občinskega proračuna za leto 2024 bomo objavili razpis za izbiro izvajalca del. Investicijo, vredno četrt milijona evrov, bi predvidoma pričeli izvajati februarja prihodnje leto in naj bi bila končana v 90 dneh, torej do konca maja 2024," pove župan Repnik in pripomni, da je celovito urejena komunalna infrastruktura v tem primeru nujna, saj je ob tej cesti predviden OPPN za stanovanjsko individualno gradnjo in gradnjo večstanovanjskih objektov. Omenjeno zemljišče je v lasti 32 lastnikov, celovita komunalna ureditev tega stanovanjskega območja pa bi veljala blizu dva milijona evrov, a za zdaj ni jasno, kdo jo bo financiral in kdaj.

Prenova Ptujske ceste gre h koncu

Najbolj aktualna je trenutna gradnja Ptujske ceste v Miklavžu na Dravskem polju, kjer naj bi do sredine novembra zaključili gradnjo mostu čez kanal reke Drave v bližini miklavške osnovne šole ter tudi gradnjo od krožišča pri trgovini Spar v smeri Maribora. Preostali del celovite prenove Ptujske ceste bo končan predvidoma v januarju 2024, saj dela potekajo skladno z načrti, veliko pa bo odvisno tudi od vremenskih razmer. Gre za največjo investicijo v cestno infrastrukturo v zgodovini miklavške občine, vredno približno 5,8 milijona evrov, pri čemer bo štiri milijone evrov prispevala državna direkcija za ceste, 615 tisoč evrov bo evropskih kohezijskih sredstev, skoraj 1,2 milijona evrov prispeva miklavška občina. Zakaj ne bo hkrati prenovljen še del Ptujske ceste v sosednji mariborski občini do križišča za pokopališče Dobrava, kjer je cestišče najbolj poškodovano? Župan Egon Repnik pravi, da je to bolj vprašanje za državno direkcijo za ceste, da pa bodo verjetno tudi tam v bližnji prihodnosti na novo preplastiti cestišče, kar pa je mogoče storiti v relativno krajšem času, je prepričan Repnik, in brez dolgotrajnejše in popolne zapore ceste.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta