Na ormoški tržnici šteje zaupanje med prodajalci in kupci

Darja Lukman Žunec
01.12.2020 06:10
V kriznih časih so povečali ponudbo in razširili čas delovanja. Kupci in prodajalci lokalnih pridelkov in izdelkov se ob strogih ukrepih za varovanje zdravja počutijo varne
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ormoška lokalna tržnica deluje pod strogimi pravili za varovanje zdravja. Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Na ormoški tržnici - odkar so pred dvema letoma odprli hostel, deluje v njegovem pokritem delu in na dvorišču - je pestra ponudba lokalnih pridelkov in izdelkov. Svoje delovanje je v času epidemije covida-19 prilagodila z ukrepi za varovanje zdravja in z načinom delovanja. Kot pravi Anita Bolčevič, svetovalka v ormoški občinski upravi, ki je odgovorna tudi za delovanje tržnice, je do epidemije njen del z lokalnimi ponudniki obratoval neprekinjeno vse leto ob petkih dopoldne, odziv lokalnih pridelovalcev in tudi kupcev pa je že od začetka delovanja zelo dober.

​Domala edini vir preživetja

"V prvem in drugem valu koronavirusa so se ponudniki s svojo ponudbo preselili iz pokritih prostorov na zunanje površine, k stojnicam. Ponosni smo, da na tržnici ta čas prodaja še več ponudnikov kot v istem obdobju lani. Tako ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kakor tudi ormoška občina spodbujata obratovanje tržnic z lokalnimi pridelki, saj je za marsikaterega ponudnika zdaj to celo edini vir prihodkov za preživetje, zato so ključne za ohranjanje ravni lokalno pridelane hrane. Ponudnikom, ki so prodajali javnim zavodom ali gostinskim obratom, restavracijam in hotelom, je ob njihovem zaprtju ostala le še prodaja na domačem dvorišču, torej tržnica, kot je naša," pojasnjuje Bolčevičeva.

Kupci radi poklepetajo z Zvonko Kumer (levo), ki že desetletja prideluje zelenjavo.
Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Ob tem poudarja, da pri tem upoštevajo vse predpise NIJZ. Tako so se letos že drugič s prodajo preselili na zunanje površine, k stojnicam. Dodatno so poskrbeli za varnost ponudnikov in kupcev, saj so uvedli strogo omejen enosmerni pristop do stojnic. "Selitev na zunanje površine sicer res pomeni, da so ponudniki in obiskovalci izpostavljeni vsem vremenskim razmeram, vendar se zavedamo, da je to dodaten ukrep za preprečevanje širjenja koronavirusa, in ga vsi pogumno sprejemamo ter se disciplinirano držimo predpisanih pravil in vzpostavljenega reda." Zagotavljajo razdaljo med kupci in prodajalci, brez maske pa na tržnico sploh ni mogoče, ves čas je na voljo tudi dovolj razkužil.

​Tudi v torek popoldne

Ker je povpraševanje po lokalnih pridelkih in izdelkih zelo veliko, so se zdaj odločili, da bo tržnica po novem delovala tudi ob torkih popoldne. Bolčevičeva pojasnjuje: "Naša popoldanska tržnica je pričela obratovati minuli torek, kupcem je njena bogata ponudba na razpolago med 14. in 16. uro. Že prvi dodatni termini so bili odlično obiskani in skupaj s prodajalci se nadejamo še več obiskov." Tržnica je bogato založena, kakih deset do 15 stalnih ponudnikov nanjo pripelje številne pridelke - od kokošjih jajc, perutnine in drugega mesa ter mesnih izdelkov, sezonske zelenjave, testenin, domačih rezancev do mlečnih izdelkov in številnih dobrot, kot so potice, gibanice, pogače in drobno pecivo izpod rok spretnih domačink.

Ob prihodnjih prazničnih dneh tako ob petkih in torkih pričakujejo še več obiska. Dodatni torkov termin so vpeljali tudi zato, ker so domačini velikokrat izrazili željo, da naj bi tržnica obratovala tudi popoldne, ker so dopoldne zasedeni zaradi službenih obveznosti. Bolčevičeva je zadovoljna: "V preteklosti smo že večkrat poskusili s popoldanskim obratovanjem, vendar se ni obdržalo, a tokrat kaže, da se bo obneslo." Kot še poudarja, je veliko odvisno tudi od zavesti o pomenu lokalno pridelane hrane: "Pravzaprav je vse odvisno od nas samih in uspeli bomo, ko bodo naša prva izbira kakovostni lokalni pridelki in izdelki. Zato se nadejam, da bosta obseg tržnice in s tem lokalna ponudba le še naraščali. Naši lokalni pridelki in izdelki so namreč naša prihodnost."

Zvonka Kumer je s svojo zelenjavo kupcem zvesta že od začetka delovanja tržnice.
Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Pridelovalka zelenjave Zvonka Kumer, ena od ormoški lokalni tržnici najbolj zvestih prodajalk, pravi: "Rada sem na tej tržnici, sploh zdaj, ko imamo vse tako lepo urejeno. Ukrepi zaradi covida so dobro izpeljani in vsi jih spoštujemo. Prepričana sem, da je varno za kupce in za nas." Na tržnico pride predvsem z zelenjavo, ki jo pridelujejo v rastlinjakih in je zato na voljo tudi čez zimo. "Še vedno imamo papriko, cvetačo, vse vrste solat, korenček, por, tudi glavnati ohrovt, tri vrste čebule, radiče in motovilec. Skratka ogromno različnih pridelkov. Res je, da imajo domačini še marsikaj doma na svojih vrtovih, a naš čas šele pride. Vendar je bolj kot vse to za nas pomembno, da smo zdravi. To si želim za svojo družino, ki mi v celoti pomaga pripravljati pridelke za prodajo." Povprašam jo, ali ji je težko, ko je zunaj že precej hladno. Veselo mi odvrne: "Proti temu ne moremo nič, vendar s tem nimam težav, se je pač treba primerno obleči. Zdaj me še ne zebe."

Kumrova se veseli prazničnih dnevov, ko bo na tržnici še več novih ponudnikov in izdelkov. Medičar se jim je že pridružil in pričakujejo še druge zanimive izdelke, primerne tudi za darila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta