Načrtovana gradnja ptujske urgence: Upajo, da se bo tokrat le premaknilo

Hojka Berlič
20.03.2021 15:05
Državni sekretar Franc Vindišar ob obisku ptujske bolnišnice vzpodbudno o možnostih za zagotovitev dodatnih državni sredstev za igradnjo urgentnega centra velikosti C3.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sekretar na ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar je vodstvu bolnišnice obljubil sestanek na ministrstvu, predvidoma v roku meseca dni. 
Hojka Berlič

Načrt, da bo precepljenost s cepivi proti covidu-19 do konca junija 60-odstotna, je še vedno uresničljiv, meni državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Pogoj pa je, da bo dobava cepiv tekoča, je izpostavil v izjavi ob obisku Splošne bolnišnice Jožeta Potrča Ptuj. Kjer so, po njegovih besedah, kljub epidemiji opravili veliko dela, celo nekoliko nad slovenskim povprečjem, je o dejal, ko se je seznanil z realizacijo programov v preteklem letu po današnjem obisku in pogovoru z vodstvom bolnišnice. Ob obisku se je državni sekretar sicer seznanil z razmerami v bolnišnici, epidemiološko situacijo ter potekom zdravljenja in številom hospitaliziranih. Spregovorili so tudi o investicijah, med drugim v lekarno, za katero naj bi bili načrti dokončani do sredine aprila.

Še enkrat bodo preverili načrte

Ena osrednjih tem obiska pa je bila seveda izgradnja ptujskega urgentnega centra, edinega, ki v skladu z nacionalno strategijo ni bil zgrajen. "Vemo, da imamo že tri novelacije načrta, sredstva, ki jih je ministrstvo predvidelo za ta projekt so v višini približno 2,6 milijona evrov. Po ocenjenih vrednostih v zadnji novelaciji kar nekaj sredstev manjka, ampak mislim, da smo danes našli skupno pot. To pomeni, da se bomo srečali na ministrstvu, da preverimo, če so načrti popolnoma skladni z metodologijo, ki velja za vseh deset ostalih urgentnih centrov," je med drugim dejal Vindišar in izrazil prepričanje, da lahko država vendarle najde še nekaj sredstev in se gradnja urgentnega centra tipske velikosti C3 končno lahko zgodi, saj si SB Ptuj in prebivalci tega območja zaslužijo, da imajo enake možnosti za dostop do nujne medicinske pomoči kot drugod. Na evropska sredstva pa po sekretarjevih besedah v tem primeru ne gre računati. Ob tem je dal pobudo, da se bolnišnica pri vzpostavitvi urgentnega centra organizacijsko poveže tudi s ptujskim zdravstvenim domom. Prepričanje, da je bil danes po dolgem času le zaznati nek napredek, čeprav smo bili v preteklosti že priča številnim podobnim obiskom, je izrazila tudi direktorica SB Ptuj Anica Užmah: "Tokrat smo načrt pregledali in tudi dali že neke ocene, kar pomeni, da smo naredili nov korak in načrt vsaj nekomu uspeli predstaviti za mizo." Predstavnike bolnišnice naj bi na sestanek na ministrstvo povabili v roku meseca dni.

Status covid bolnišnice ostaja

V ptujski bolnišnici sicer trenutno zdravijo 14 bolnikov s covid-19, nobeden od njih pa ne potrebuje intenzivne nege. Kot je pojasnil Vindišar, so strategijo covid bolnišnic v tem tednu novelirali in jo posredovali bolnišnicam. Včeraj pa je odredil aktivacijo 2. faze, ki pomeni, da morajo bolnišnice zagotoviti več kapacitet, saj se epidemiološka situacija v državi znova slabša, povečuje se število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, tudi intenzivno terapijo: "SB Ptuj je bila v prejšnji fazi predvidena, da se začne zapirati za covid obravnave in da začnejo izvajati samo svoj redni program. To smo morali že takoj preklicati in so trenutno ponovno v statusu covid bolnišnice."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta